szerző:
hvg.hu

Lázár János korábbi állításaival szemben az Európai Unió kifejezetten a lakossági épületek energiahatékonyságának növelésére biztosítana forrásokat, ami az eredeti szándék szerint ötvenezer lakás modernizálását tenné lehetővé. A kormány azonban közintézmények felújítására fordítaná a keretet, ráadásul azt mondták, hogy a lakossági felhasználást külön kérvényezni kellene Brüsszelnél, de ez nem volt így Brüsszel szerint.

Jávor Benedek európai parlamenti képviselő intézett írásbeli kérdéseket az Európai Bizottság felé, hogy kiderüljön, a kormány kérvényezte-e az EU-tól, hogy lakossági célra is felhasználhatóak legyenek az energiahatékonyságot növelő beruházásokra szánt támogatások (KEHOP) - írja a nol.hu. A kérdés része volt, hogy a KEHOP program megfelel-e arra, hogy kizárólag állami épületekre fordítsák a támogatást.

©

Corina Cretu regionális fejlesztési biztos szerint azonban egyik kormányzati álláspont sem helyes. Az EU-támogatás célja kimondottan az volt, hogy 50 ezer háztartást kapjon támogatást, hogy új szigetléssel vagy megújuló energiával láthassák el. A kormány az ország értékesített szén-dioxid kvótájából létrehozott alapból finanszírozná a lakossági energiahatékonysáig beruházásokat. Az uniós támogatás mértéke 2020-ig 309 milliárd forint lehet az NFM egy korábbi közleménye szerint, Cretu tájékoztatása alapján a támogatás lakásonként 225 ezer forint vissza nem téritendő összeget jelent.

Lázár János októberben még Brüsszelre hivatkozott, hogy a bizottság szerint nem lehet a lakosság számára vissza nem térítendő formában becsatornázni a forrásokat - azt külön kérvényezni kell -, pedig ez akkor már a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleményeivel sem volt összhangban, ugyanis a tárca százmilliárdos uniós támogatást ígért a lakosságnak. Október végén aztán jött a bejelentés, hogy a kormány inkább a középületekre fordítaná a lehívható támogatást.

Cretu szerint a magyar kormány semmilyen kérvényt nem adott be, hogy eltérjenek a támogatási programtól. Ez egyben azt is jelenti, hogy amennyiben a magyar állam a támogatási ciklus végén nem tud felmutatni 50 ezer támogatott háztartást, abban az esetben vissza kell fizetni az EU-felé a támogatási összeget.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!