szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az emberminiszter a Nemzeti Pedagóguskarral, a Klikkel, az MMA és az MTA képviselőivel, az iparkamarával, illetve meg nem nevezett szülői szervezetekkel és érdekvédelmi szervezetekkel készül kerekasztalozni. Korrekciókat igen, nyugalmat nem ígér az iskoláknak.

Balog Zoltán az InfoRádiónak nyilatkozva elmondta – ellentétben a tiltakozók véleményével – a Nemzeti Pedagógus Kar tisztségviselőit a pedagógusok választották, ebbe a kormánynak nem volt beleszólása, ezért, mint szakmai szervezet, "nem kerülhető" meg a pedagóguskar, ez tehát tagja lesz a kerekasztalnak. Bevonná a Klebelsberg Iskolafenntartó Központot (amelynek megszüntetése nem opció a kormány számára), a Magyar Tudományos Akadémiát és a Magyar Művészeti Akadémiát is. A munkaerőpiaci oldalról természetesen az – oktatási átalakításokban eddig is nagy szerepet játszó – iparkamarára is számít. Tagja lesz a kerekasztalnak valamilyen, egyelőre meg nem nevezett szakmai érdekvédelmi szervezet és szintén meg nem nevezett „tekintélyes” szülői szervezet is. Hozzátette, még a hivatalos felkérések nem történtek meg.

Balog az interjúban a hermanos pedagógusok levele nyomán kialakult aláírásgyűjtésről azt is kifejtette, hogy az akcióra rátelepedett a pártpolitika is, szerinte MSZP-s és jobbikos aktivisták is bekapcsolódtak az aláírásgyűjtésbe.

Tartós nyugalmat egyébként nem ígért az iskoláknak a miniszter, de a pedagógusok adminisztrációjának csökkentését igen. "Itt tényleg vannak teljesen életszerűtlen előírások. Szakmai feladatokat hagytunk az iskolánál, miközben elvettük az erre alkalmas embert, akit bevittünk a Klik-központba. Akkor viszont a Klik-központnak kell ezt a munkát elvégezni, nem a tanári kar kinevezett emberétől kell várni."

Azt mondta: legkésőbb szeptemberre már az iskolákban is érződik majd a Klik szervezeti struktúrájának átalakítása.

Megismételte a miskolci ígéretét, hogy már idén eltörölnek (pontosabban három évvel elcsúsztatnak) minden olyan tanfelügyeletet – ez 9 ezer tanárt érint – ahol olyan tanárt kellene tanfelügyelni, akit korábban már minősítettek. Ez szerinte nagyon jelentős lépés és nagyon jelentős bürokráciacsökkentés is.

 

©
A tárcavezető hangsúlyozta, a pedagógusokkal való e heti találkozóján világossá vált: a célokban alapvetően egyetértettek, így azt el tudja fogadni, hogy „az oda vezető út eddig nem a legjobban volt kikövezve”.

Balog egyébként pénteki közleményében üdvözölte a miskolci és a zuglói tantestület legújabb levelét, „amelyben a helyi pedagógusok pozitívan fogadták a minisztérium által kezdeményezett Köznevelési Kerekasztalt”. Azt írja, hogy „a kormány számára első a gyermek, az ő érdekét tartja szem előtt a köznevelés céljainak meghatározásakor, a működtetés feltételeinek kialakításakor és a jövőbeni döntéseknél”.

Majd az Orbán-kormány előtti időkre hárította a diákok mai rossz teljesítményét. „A polgári kormányzást megelőző, de hatásaiban máig érezhető rossz iskolarendszer miatt romlott a magyar gyerekek teljesítménye” – szól a magyarázat.

A közelmúltban végrehajtott reformok célja, hogy a gyerekek a lehető legjobb oktatásban és erkölcsi nevelésben részesüljenek, és ehhez a kormány minden szükséges eszközt igyekszik megteremteni – szögezte le. Az eddigi konkrét eremények között a pedagógus életpálya bevezetését, illetve az ingyentankönyv-rendszert és a térítésmentes étkeztetés kiterjesztését nevezet meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagy tudású, ingyenes videószerkesztő került az androidos Google Fotókba

Nagy tudású, ingyenes videószerkesztő került az androidos Google Fotókba

700 000 évre néztek vissza a tudósok: hogyan változott az óceánok hőmérséklete?

700 000 évre néztek vissza a tudósok: hogyan változott az óceánok hőmérséklete?

6 milliárd forintos kárt okozott egy számlagyárat működtető bűnbanda

6 milliárd forintos kárt okozott egy számlagyárat működtető bűnbanda