szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága éppen fordítva látja, mint a magyar Alkotmánybíróság.

A most publikált strasbourgi döntésről a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) azt írja, ez nagyszerű hír az internetes szólásszabadság barátainak. A strasbourgi bíróság ugyanis megfordította az internetes kommentekről szóló gyakorlatát, ráadásul egy magyar ügyben.

A Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesülete és az Index az után fordult a nemzetközi bírósághoz, hogy egy 2010-es ügyben – első- és másodfokú pervesztésüket követően – a magyar Alkotmánybíróság kimondta, a tartalomszolgáltató felelős az oldalán elhelyezett jogsértő kommentekért még akkor is, ha utólag eltávolítja azokat. „A jogsértő közleményekért való felelősség (és adott esetben a helytállási kötelezettség) független a moderálástól: egyedül a jogsértő közlés tényén alapszik” – állt az Alkotmánybíróság indoklásában.

Strasbourgban viszont ezzel szemben úgy döntöttek, hogy a kommentek utólagos moderálása mentesítheti a felelősség alól az oldal üzemeltetőjét. A döntést hozó bírói tanácsban ott volt Sajó András, a strasbourgi bíróság magyar tagja is.

Nagyszerű hír az internetes szólásszabadság barátainak, a strasbourgi bíróság megfordította az internetes kommentekről...

Közzétette: TASZ – 2016. február 2.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Keményebben kellene fellépni Moszkva ellen a lengyel elnök szerint

Keményebben kellene fellépni Moszkva ellen a lengyel elnök szerint

Babarczy Eszter: Egyszerre van szükségünk megértésre és keménységre

Babarczy Eszter: Egyszerre van szükségünk megértésre és keménységre

Trump utolsó elnöki napján még megkötött egy 23 milliárd dolláros fegyverüzletet

Trump utolsó elnöki napján még megkötött egy 23 milliárd dolláros fegyverüzletet