szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Február 9-ére hívja össze a köznevelési kerekasztalt az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) - jelentette be Rétvári Bence, a tárca parlamenti államtitkára.

A hétoldalú megbeszélésre várják a köznevelés szakmai szervezeteit, a munkavállalói érdekképviseletet, a szülők, a diákok és a munkaadók képviselőit - közölte Rétvári Bence államtitkár. A kerekasztal résztvevői között szerepelnek még az állam, a fenntartó és a tudományos élet, a pedagógusképzés szervei. 

Rétvári Bence a nyitottságukról beszélt, azt mondta, a kerekasztal ülésén szeretnék a problémákat megoldani, a felmerült kérdéseket megvitatni, ugyanakkor a rendszer előnyeit is szeretnék megtartani. 

A lehető legszélesebbre nyitották az ajtókat, nem volt még olyan egyeztetés Magyarországon, amelyre minden iskolát meghívtak - fogalmazott a parlamenti államtitkár a 198 tankerületben a héten záruló konzultációkra. Rétvári Bence a szerdai demonstrációkról azt mondta, ma Magyarországon mindenki számára garantált, hogy a véleményét, álláspontját elmondhatja, ez fog történni a tüntetéseken is.

Szerdán Miskolcon és tovább 10 városban tüntetnek a tanárok. Sétával összekötött szülő-diák-tanár találkozót, tüntetést tartanak szerdán fél 5-től a tanárok Miskolcon, ott ahol a Herman Ottó Gimnázium tantestülete országossá növő tiltakozást indított újtára.

©

A szerdai esemény szimpátiatüntetés lesz a hermanosok mellett, a résztvevők fehér vagy kék szalag kitűzésével fejezik ki szimpátiájukat.

A demonstráció hírére további tíz városban is szimpátiatüntetések szerveződtek: Békéscsabán, Budaörsön, Budapesten, Győrben, Hajdúszoboszlón, Pécsen, Sopronban, Szegeden, Szombathelyen és Veszprémben. A megmozdulások délután fél 5 és 6 óra között kezdődnek, Budapesten például 17 órakor gyülekeznek a tüntetők a Szabadság téren.

Rétvári Bence szerdán úgy fogalmazott, hogy tíz évvel ezelőtt még Gyurcsány Ferenc lovasrohamot vezényelt a békésen ünneplő emberekre. Szerinte bukott politikai erők képviselői igyekeznek a demonstrációkon újra reflektorfénybe kerülni és arra szólított fel, hogy ne használják fel a pedagógusokat politikai céljaikra. 

Egy kérdéssel kapcsolatban, miszerint Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke már sztrájkhangulatot vetített elő, az államtitkár azt mondta, tapasztalataik szerint különböző vélemények, különböző vérmérséklettel jelentek meg a fórumokon. Sok kérdést, témát kell majd megvitatni országrésztől és településszerkezettől is függően. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!