szerző:
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Több tanár is tudott róla, hogy minősíthetetlenül viselkedik kollégájuk a diáklányokkal, de senki nem mert szólni. Ebben az is szerepet játszhatott, hogy a molesztáló apja, aki az iskola alapító igazgatója, a Fidesz-KDNP színeiben indult a választásokon, és mindenki tartott a "kapcsolataitól és ügyvédjeitől". Belső források beszéltek a hvg.hu-nak arról, hogyan zaklatta tanulóit a soroksári alapítványi iskola földrajztanára.

Nemcsak annak a tanárnak jelezték a diákjait szexuális célzásokkal zaklató földrajztanár viselkedését, aki az ügyet az RTL Klub híradójában nyilvánosságra hozta, hanem más pedagógusok is tudtak róla – mégsem történt semmi. Ezt állítja a hvg.hu-nak annak a soroksári iskolának két tanulója is, ahol zaklatás bűntett gyanúja miatt rendőrségi nyomozás indult, miután kiderült, hogy az egyik oktató vulgáris viccekkel, célzásokkal, ajánlatokkal molesztálta a diáklányokat. A középiskolások – érthető módon – névtelenséget kérve mesélték el, hogyan zajlottak a tanóráik a gyanúba keveredett tanárnál, és hogy ennek ellenére senki nem tett lépéseket.

Mindenki tudta

Egymástól függetlenül elmondták, hogy a földrajztanár – akiről már kiderült, hogy az alapítványi Qualitas középiskolát vezető, igazgató és igazgatóhelyettes posztot betöltő házaspárnak a fia – régóta és rendszeresen zaklatta lány diáktársaikat, „gyakorlatilag mindenkit, aki jobban nézett ki”. Ahogy leírták, ez teljesen nyíltan, az órákon, azok előtt és után, illetve az iskolai kirándulásokon is így ment. A földrajztanár egyáltalán nem zavartatva magát a többi diák előtt célozgatott a lányok nemi életére vagy tett nekik ajánlatot.

A Qualitas középiskola az RTL Klub híradójában
©

„Mindenki azt mondta, nincs értelme emiatt bármit szólni, úgysem fog változni semmi. Azt is mondták, hogy nekik van pénzük jó ügyvédekre, és azt is mindenki tudta, hogy az igazgató úr fideszes, így biztosan jó kapcsolatai vannak” – mondta iskolai forrásunk, akinek a szavait egy másik diák is megerősítette.

A hivatalos választási oldal alapján az iskola igazgatója, Ott Ferenc Dénes valóban indult helyben, Budapest 23. kerület 3. számú választókerületében a 2014-es önkormányzati választásokon a Fidesz-KDNP jelöltjeként, de nem nyert.

Az egyik diák, akivel beszéltünk, otthon is beszámolt a történtekről, de az édesanyja azt mondta erre, hogy annak a szülőnek kell panaszt tennie, akinek a gyerekével történt.

A diákok szerint ezért buktatta meg társukat

 „Olyan is volt, hogy Fradi-indulót énekelt, vagy vicceket mesélt. De az egyik osztályban előfordult, hogy egy diákkal íratott üzenetet egy csinos osztálytársnőjének. Azt kellett megkérdeznie, ’dugnak-e a barátjával’” – mondta. Volt, akiket a vezetéknevéből gyártott gúnynevekkel ugratott, és láthatóan mindig annak biztos tudatában, hogy ezt megteheti. Az egyik nyári kiránduláson félreérthetetlen megjegyzéseket tett az egyik diáknak arról, mit csinálna vele.

Próbáltuk megtudni, mégis mi történt az ilyen helyzetekben, mi volt a diákok reakciója. Forrásaink szerint a lányok általában próbáltak kitérni, hogy „hagyja már őket békén”. Egy esetről tudtak, amikor egy szintén kifejezetten csinos lány állítólag szabályosan kiabálni kezdett a sokadszorra próbálkozó tanárral. Két forrásunk egybehangzóan állította, hogy a lányt – ahogy azt a tanár állítólag előre kilátásba is helyezte – megbuktatta földrajzból. „Mindenki ugyanolyan rossz dolgozatokat írt abban az osztályban, de csak őt buktatta meg, mindenki más átment egy kettessel. Elég egyértelmű volt, hogy miért, mert nem akart elmenni vele”, mondta egyikük, aki úgy tudja, ezt a lányt tapogatta is a tanár. Arról viszont nem tudnak, hogy a rendszeres célozgatásai ellenére valamelyik társukkal lett volna a tanárnak ennél közelebbi testi kapcsolata.

Senki nem mert vele szembeszállni

– így fogalmazta meg forrásunk, miért nem pattant ki korábban az ügy. Elmondása szerint az is gyakran előfordult, hogy a földrajztanár mást küldött be maga helyett, vagy egyszerűen nem tartott órát.

A kitálaló tanárnőt "mocskolják"

A diákok szerint jelenleg elég feszült a hangulat az iskolában, az iskola vezetősége próbálja úgy beállítani, hogy az egész történet csupán az azóta kirúgott tanárnő koholmánya. "Igyekeznek bemocskolni őt, azt mondták a tanulóknak, hogy a tanárnő iszik, alkoholista és zűrös a magánélete, ezért talált ki ilyet" – mondta egyikük.

Vannak olyan tanulók is, akik forrásaink elmondása szerint azért vették védelmükbe az igazgató fiát, mert nagyon engedékeny volt. „Kiengedte a diákokat cigizni, egyébként pont ahhoz a faházhoz, amiről megjelentek a hírek. De olyan is volt, hogy akinek nem volt kedve valamelyik órára bemenni, az kimehetett kertészkedni, vagy segíteni neki” – mesélte egy diák az alapítványi iskolában jellemző fegyelemről. „Mert az iskolai kert tényleg nagyon szép, arra nagyon büszkék, mert a Fecó nagyon szereti a kertészkedést (a földrajztanárt egymás közt a diákok így emlegetik). A többi tanár meg úgysem mer szólni, ha valaki kimegy ahelyett, hogy tanulna” – magyarázta.

©

"Házon kívül vannak"

Megkerestük az iskolát kérdéseinkkel, hogy reagáljanak az elmondottakra, de ahogy más médiumok, mi is azt a választ kaptuk, hogy Ott Ferenc Dénes igazgató és helyettese „házon kívül van”. Abban maradtunk, hogy kérdéseinket e-mailben eljuttatjuk hozzájuk, de erre sem érkezett válasz cikkünk megjelenéséig. Egyebek mellett szerettük volna azt is megtudni, hogy a középiskola diákjait bevonták-e Ott Ferenc Dénes választási plakátjainak elkészítésébe – egy soroksári forrásunk ugyanis ezt állította. (Ha kérdéssorunkra mégis válasz érkezik, ezeket azonnal közöljük.)

Úgy tudjuk, az igazgató maga akar belső vizsgálatot indítani az ügyben. Az Index szerint a rendőrség 20. és 23. kerületi rendőrkapitánysága már eljárást folytat zaklatás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt, és volt, akit gyanúsítottként kihallgattak. Mivel folyamatban lévő nyomozásról van szó, ennél bővebb tájékoztatást egyelőre nem adnak.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
A felfrissített Suzuki Ignisre keveset, a Swiftre kicsit többet kell várnunk

A felfrissített Suzuki Ignisre keveset, a Swiftre kicsit többet kell várnunk

Amerikai nagykövet: Fájdalmas látnom, még mindig létezik igazságtalanság nagyszerű országunkban

Amerikai nagykövet: Fájdalmas látnom, még mindig létezik igazságtalanság nagyszerű országunkban

"Fehér bajtársai azt hazudták: nagyapámnak a majoméhoz hasonló farka van"

"Fehér bajtársai azt hazudták: nagyapámnak a majoméhoz hasonló farka van"