szerző:
hvg.hu

Roskadozott a kerítés a fehér virágoktól a XIV. kerületi gimnáziumnál, ahol tüntetés zajlott délután 5 órától. A demonstrálók virágot vittek, hogy jelezzék, támogatják a Teleki igazgatóját, akit nyilvános tiltakozása miatt elővett az iskolafenntartó Klik. Ott volt Karácsony Gergely zuglói polgármester, felszólalt a Kölcsey-gimnázium egyik tanára, és felolvasták Pilz Olivér miskolci tanár levelét.

Olyan sokan gyűltek össze a zuglói Teleki Blanka Gimnázium előtt pénteken 5 órakor, hogy lezártak két sávot az Ajtósi Dürer soron a Hungária körút és a Hermina út között. Munkatársunk becslése szerint 200-300 ember demonstrálhatott.

©

A tömegben EU-zászlók mellett botra tűzött kockás ingek is lobogtak, és volt egy "Ne bántsd a tanárt" feliratú transzparens is. Sokan szelfizgettek a virágos kerítéssel, amelyre egy-egy kockás inget is feltűztek.

Bár a tüntetés fél 6-kor mindenféle rendbontás nélkül véget ért, igen nagy erőkkel, már-már erődemonstráció jelleggel vonult ki a rendőrség a helyszínre.

©

Tudósítónk szerint a tüntetés elején folyamatosan érkeztek az emberek és hozták a virágokat. A tüntetés kezdetén Demjén Rózsi Ha felkel majd a napja szólt, később Oláh Ibolya Magyarországa következett. Megérkezett Karácsony Gergely (PM) zuglói polgármester is.

©

Elsőként a Kölcsey-gimnázium tanára szólalt fel. Azt mondta, csodálatos az összefogás, ami létrejött az ország iskolái között. "Elegünk van a pökhendi kormányzati kommunikációból. Mintha szemtelen gyerekek lennénk" – fogalmazott. Azt is mondta, visszautasítják, hogy így beszéljenek velük, és a kicsinyes támadásokat is.

©

Ez után Pilz Olivér, a miskolci Hermann Ottó Gimnázium elhíresült tanárának üzenetét olvasták fel. Ebben modern Don Quijoténak nevezte Pukli Istvánt, a Teleki igazgatóját. "Nem szabad félni" – írta, mire a tömeg skandálni kezdett: "Nem félünk, nem félünk!". Pilz arról beszélt, milyen jó barátra lelt Pukliban, akit arra kért, ne adja fel a támadások ellenére sem, ne féljen.

©

Megjelent Pukli István is, de nem szólalt fel, csak kijött a lépcsőre.

©

Felszólalt Balogh Bence telekis tanuló is: felolvasott egy közleményt, amit diáktársaival fogalmazott. Ez arról szólt, hogy követelik a minisztériumtól: hívják meg őket is a köznevelésről zajló egyeztetésekre. És ha nem így lesz, komolyabb eszközökhöz nyúlnak majd. A levelet hétfőn adják át az államtitkárságnak, egy hetet adnak a válaszra. "Ez a mi életünkről szól, mi is itt vagyunk, mi is számítunk" – mondta Balogh Bence, aki már akkor is exponálta magát a tanárlázadásban, amikor a diákok közül elsőként tiltakozó telekisek élére állt.

Egy másik diák, Kálovics Enikő felszólította a szülőket, hogy csatlakozzanak a szülősztrájkhoz – amiről ebben a cikkünkben számoltunk be részletesen –, és február 29-én ne engedjék iskolába a gyerekeket.

A közeli Szent István Gimnázium a Facebook-oldalán péntek délután testületileg fejezte ki szolidaritását a telekisekkel:

A Szent István Gimnázium tanári kara is kiáll a Teleki Blanka Gimnázium mellett.Együtt vagyunk! :)

Posted by Szent István Gimnázium on Friday, 19 February 2016

Miért tüntettek?

Mint arról beszámoltunk, a gimnáziumhoz az után hirdettek fehér virágos demonstrációt, hogy az intézmény vezetőjére, Pukli Istvánra rászállt a Klik. Levélben szólította fel a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ tankerületi vezetője, hogy számoljon be: milyen körülmények között mentek el tüntetni Miskolcra az iskola tanárjai. Azt kérte Puklitól, "órákon belül" emailen, csatolt pdf formátumban juttasson el egy sor dokumentumot, amelyek a miskolci tüntetésen való részvétellel, az ezért elmaradt órákkal és a szülők tiltakozásával kapcsolatos tájékoztatásról szólnak. A Klik Puklit arról informálta, hogy az eljárás közérdekű bejelentés nyomán indult.

©

"Menjünk mindannyian a Teleki Blanka Gimnázium elé és egy szál fehér virággal fejezzük ki támogatásunk Pukli István és azon iskolák felé, akik azért nem írhatták alá a Herman Ottó Gimnázium által kezdeményezett levelet, mert félnek" – írták a demonstráció facebookos meghívójában.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Brexit: átvette az irányítást a brit parlament

Brexit: átvette az irányítást a brit parlament

Szigorítaná az iskolai szexuális felvilágosítást Dúró Dóra

Szigorítaná az iskolai szexuális felvilágosítást Dúró Dóra

Sokat nem röhögtünk, de nagyon éhesek lettünk – belenéztünk a Viasat új sorozatába

Sokat nem röhögtünk, de nagyon éhesek lettünk – belenéztünk a Viasat új sorozatába

Halálos baleset Csongrádnál

Halálos baleset Csongrádnál

Orbán is kapott mikuláscsomagot

Orbán is kapott mikuláscsomagot

Lehet focimeccsel tiltakozni a Kossuth téren, hiába próbálta ellehetetleníteni a rendőrség

Lehet focimeccsel tiltakozni a Kossuth téren, hiába próbálta ellehetetleníteni a rendőrség