szerző:
hvg.hu

Furcsának nevezte a külgazdasági és külügyminiszter az ATV Szabad szemmel című műsorában Baán László érvelését, miszerint azért kapta meg ingyen a lagzijára a Szépművészeti Múzeumot Habony Árpád, mert az intézménynek érdeke fűződik ahhoz, hogy jó viszonyt ápoljon fontos emberekkel.

Szijjártó kijelentette: nem érdekli Habony Árpád esküvője és az sem, hogy mennyit fizetett érte. „Megmondom őszintén, engem nem érdekelnek Habony Árpád vágyai, tehát én nem tudok ehhez a kérdéshez viszonyulni. Nagyon furcsa az igazgató úr érvelése, most hallottam először, ilyen érvelést még nem nagyon hallottam. Furcsának gondolom az ügyet, de megmondom őszintén: nem igazán érdekel” – fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter a műsorban.

Korábban az Index számolt be arról, hogy Baán László múzeumigazgató a Rádió Q Keljfeljancsi című műsorában ismerte el a műsorvezető Fiala János kérdésére, hogy Habony nem fizetett bérleti díjat a múzeumban tartott esküvőért. Baán azzal magyarázta a nagylelkűséget, hogy a múzeumnak hosszú távon érdeke, hogy jóban legyen fontos emberekkel, akiknek a segítségével az intézmény előrébb juthat, egyúttal azt is elismerte, hogy máskor is megkapta már ingyen a múzeumot ilyen fontosnak tartott ember. Az Index közérdekű adatigényléssel kérte ki az adatokat.

A múlt héten, hosszú pereskedés után ismerte el a múzeum, hogy azok a 300 millió forint értékű festmények, amelyeket a Szépművészeti még 2013-ban kölcsönadott a korábban Habony Árpád húga által vitt Brand Lab nevű kft.-nek, egy olyan Szerb utcai lakásban landoltak, amely Habony volt anyósának nevén van. Ahhoz, hogy ezt megtehessék,egy nem sokkal korábban elfogadott törvénymódosításra volt szükség.

A napokban tetőződő képkölcsönzési és terembotrány se Habonyt, se Baánt nem zavarta annyira, hogy ne szórakozzanak együtt szerda este, méghozzá Habony állítólagos barátnőjének, Nagy Boglárka festőnőnek Baby, it's cold outside című kiállításmegnyitóján. (Azt, hogy Habony, Orbán tanácsadója egy ideje Nagy Boglárka festőnővel jár, vagy legalábbis vele járt, Náray Tamás divattervező egy vele készült videoriportban leplezte le – hogy ez mennyire aktuális, nem tudtuk megerősíttetni.)

A képzőművész legújabb kiállításának megnyitóját szerdán tartották a Kempinski Hotelben; több lap is megpróbált bejutni, de mindenkit elhajtottak. A hvg.hu értesülései szerint azonban Habony – akit ezek szerint a kortárs művészet is érdekel, nem csak a 18. századi, ahogy Lázár János mondta – ott volt, akárcsak Baán László.


Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Vér folyt a Ryanair Glasgow–Tenerife-járatán – videó

Vér folyt a Ryanair Glasgow–Tenerife-járatán – videó

Curtis és Majka újra együtt a színpadon

Curtis és Majka újra együtt a színpadon

Hiába kértek rendőri segítséget a nyúzott állattetemekbe botló óbudaiak

Hiába kértek rendőri segítséget a nyúzott állattetemekbe botló óbudaiak

Tilos gyereket szülni ebben az afrikai faluban

Tilos gyereket szülni ebben az afrikai faluban

Kutyasétáltatás közben ütött meg egy embert ez a férfi

Kutyasétáltatás közben ütött meg egy embert ez a férfi

Jakab Péter Orbánnak: Egyszerre lenne büszke önre Rákosi és Goebbels is

Jakab Péter Orbánnak: Egyszerre lenne büszke önre Rákosi és Goebbels is