szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Gulyás Gergely fideszes frakcióvezető-helyettes azt állítja, hogy pártja nem érintett az Nemzeti Választási Irodánál kialakult helyzetben. Balog Zoltán Emmi-miniszter azt mondja, felháborító, ami történt.

A Fidesz semmilyen módon nem érintett a Nemzeti Választási Iroda (NVI) épületénél kedden történt eseményekben – ezt állítja Gulyás Gergely, a kormánypárt frakcióvezető-helyettese kedden, más témában tartott budapesti sajtótájékoztatóján kérdésekre válaszolva.

Ez nyilvánvalóan azért merült fel, mert az NVI-nél kedden reggel olyan kopasz, kigyúrt alakok akadályozták meg, hogy az MSZP beadjon egy népszavazási kezdeményezést, akik sajtóértesülések szerint a Fradi Security tagjai, és kapcsolatban állnak a fideszes pártigazgató Kubatov Gáborral, aki a Ferencváros sportklub elnöke. Ehhez képest Gulyás tagadja, hogy közük lenne a kopaszokhoz.

Kopaszok elmenőben a választási irodából
©

Balog Zoltán Emmi-minisztert a 444.hu kapta el egy kérdésre, megkérdezték, mit szól a választási irodánál történtekhez, mire azt mondta, hogy felháborítónak tartja, ha ilyen történik, és biztos benne, hogy ha bárki bárkit a szabadságában akadályozott, annak el kell nyernie a méltó büntetését.

Az MSZP és jogvédők szerint egyébként feltehetően bűncselekményt követtek el azok a kigyúrt alakok, akik megakadályozták az MSZP-s Nyakó Istvánt abban, hogy beadhassa népszavazási kezdeményezését.

Gulyás egyébként magáról a Fidesz által kitalált népszavazási szabályozásól is beszélt, szerint ugyan a mostani nem ideális, de a korábbiaknál jobb, mert az a jogállamisággal összeegyeztethetetlen módon lehetővé tette egymással ellentétes tartalmú referendumok egyidejű megtartását. Azt állítja, hogy a Fidesznek ellenzékben "elképesztő akadályokat" kellett leküzdenie a "kormányhoz nyilvánvalóan kötődő, hobbibeadványozókkal" szemben a háromigenes népszavazás megtartásához, azt elfelejtette hozzátenni, hogy azt a népszavazást mégiscsak megtartották 2008-ban.

Gulyás szerint a jelenlegi törvény az Alkotmánybíróság világos jogi szabályozásra vonatkozó elvárásának felel meg azzal, hogy egy témában nem enged egyszerre több népszavazást kiírni, és szerinte a mostani jogszabály miatt csak a benyújtásnál alakulhat ki kaotikus helyzet, míg a régi törvénynél a lebonyolítás is káoszba fulladhatott. Megjegyezte azt is, várják a jelenlegi szabályozásnál jobb javaslatokat.

Az NVI elnöke, Pálffy Ilona tavaly már az igazságügyi miniszterhez fordult, hogy szüntessék meg a párhuzamosságot tiltó gyakorlatot, azaz egy témában, de több kérdésben újra lehessen párhuzamosan aláírásokat gyűjteni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Feljelenti Rogán apósát az OLAF-nál a Momentum

Feljelenti Rogán apósát az OLAF-nál a Momentum

4948 új fertőzöttet találtak, meghalt 107 beteg

4948 új fertőzöttet találtak, meghalt 107 beteg

Az én hetem: Parti Nagy Lajos indulatok, okok és eredők közt bolyong

Az én hetem: Parti Nagy Lajos indulatok, okok és eredők közt bolyong