Mizsur András
Mizsur András
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Eddig több mint 27 ezren csatlakoztak a “szülősztrájkoz”, vagyis ahhoz a kezdeményezéshez, hogy a szülők tiltakozásul a kormány oktatáspolitikája ellen hétfőn ne vigyék iskolába gyerekeiket. Eközben a Facebookon rengetegen jelentkeztek, hogy vigyáznának a sztrájkoló szülők gyerekeire, sok helyen pedig kulturális programokkal várják az iskolából kimaradó gyerekeket.

Egyre komolyabb méreteket ölt a Facebookon szerveződő Nem leszek suliban elnevezésű megmozdulás, aminek lényege, hogy a szülők  nem engedik iskolába gyerekeiket február 29-én, így tiltakozva a kormány oktatáspolitikája ellen. A "szülősztrájkhoz" néhány nap leforgása alatt ezrek csatlakoztak, az eddigi visszajelzések alapján 27 ezer szülő fog sztrájkolni hétfőn.

A kezdeményezéssel szimpatizálók az akció meghirdetése szinte azonnal  jelezték az esemény FB-oldalán, hogy szívesen vigyáznak azoknak a szülőknek a gyerekeire, akik nem tudják megoldani gyerekük napközbeni elhelyezését. “Tudom, hogy tök ismeretlen vagyok, de mivel nincs gyerekem, akit ne küldjek suliba és ráérek hétfőn, szívesen vigyázok vagy felügyelek néhány gyermekre, ha valakinek megoldania” - írta egy szimpatizáns. “Ha nem tudod hova tenni a gyereked február 29-én, hozd hozzám, itthonrol dolgozom. Net, kutya és tévé van, kaját küldj vele. Nem csapda.” - hirdeti magát egy másik alkami bébiszitter.

Kérjük, írják meg tapasztalataikat a hétfői szülősztrájkról! Hányan hiányoztak az önök iskolájából aznap? Hogyan oldották meg a gyerekek napközbeni felügyeletét? Természetese n tanárok beszámolóit is várjuk, hogy iskolájukban hányan hiányoztak a hétfői napon .


Válaszaikat az [email protected] emailcímre várjuk, köszönjük!


Több mint 20 helyen vigyáznának a gyerekekre

A szerveződés már ott tart, hogy országszerte több városban is biztosítanak  gyermekfelügyelet  azoknak a szülőknek, akik részt vesznek a hétfői  “szülősztrájkban.” A kínálat és a kereslet a Gyermekfelügyelet és programajánló- 2016. február 29. nevű Facebook oldalon találhat egymásra. Van, ahol magánszemélyek, máshol játszóházak vagy művelődési központok hirdették meg a felvigyázást. Budapesten például összesen kilenc ilyen hely lesz, de a vidékieknek sem kell aggódniuk, többek között Pécsen, Sopronban, Szegeden, Kecskeméten és Békéscsabán is lesz, aki vigyázzon a gyerekekre.

©

Az Anderson Art LAB-ban reggeltől késő délutánig várják a gyerekeket. “Nálunk lesz: móka, kacagás, ropi, kreatív alkotó foglalkozás, séta, buli, zene, családias légkör, társas, könyvek, filmek, művészet” - írják az esemény leírásában.

Pécsen az ottani  Bölcsészettudományi Kar tanár szakos hallgatói biztosítanak felügyeletet az általános és középiskolai gyerekek számára. A tervek szerint lesz élményműhely, játékos versenyek és a nagyobbak az egyetem nyílt óráin is részt vehetnek majd.

Hogy pontosan hol biztosítanak felügyeletet, azt az alábbi a térképen gyűjtötték össze a szervezők:


Papp Réka Kingát is választhatják a diákok

A gyermekfelvigyázás mellett rengeteg helyen szerveznek különböző  kulturális programokat az iskolából kimaradó diákoknak. A budapesti Társa 's Játék Bárban például nyelvvizsgára vagy érettségire készülő középiskolásoknak tartanak majd filmnézéssel és társasjátékozással egybekötött angol nyelvű foglalkozásokat. A program maga ingyenes, csak az étkezésért kell külön fizetni.

A Stúdió K színházban lesz közéleti klub és többféle képzőművészeti foglalkozás is. Papp Réka Kinga pedig a Macbeth és a III. Richárd televíziós utóéléről tart majd előadást a Stúdió K színészeinek közreműködésével.

A belvárosi Hátsó Kapu nevű helyen rendhagyó tudományos nappal készülnek a gyerekek számára. A programok reggel 8-kor kezdődnek, lesz rendhagyó matek óra, közös főzés és a résztvevő diákok bevonásával különböző témákban előadásokat is tartanak.

A szülői megmozdulás legnagyobb nyertesei mégis a fürdők lehetnek, ugyanis a szökőév alkalmából február 29-én rengeteg helyen féláron adják majd a belépőket. Vagyis lehet, hogy sok gyerek iskola helyett fürdőzni megy majd hétfőn.

Üzent a kormány

Sipos Imre, az Emmi köznevelésért felelős helyettes államtitkára pénteken azt üzente a szülőknek, hogy engedjék el a gyerekeiket az iskolába. Az államtitkár szerint a szülők helyi szinten el tudják mondani, hogy mit gondolnak az oktatási rendszerről. Sőt, országos szinten is biztosított a véleménynyilvánítás, hiszen a kormány által gründolt Köznevelési Kerekasztalnak szülői szervezetek is a tagjai.

Sipos szerint február 29. ugyanolyan tanítási nap, mint az év más napja. A magyar köznevelés minden intézménye ugyanúgy működik, az óvodák nyitva lesznek, az iskolákban lesz tanítás, magyarázta az M1 műsorában. Korábban Lázár János az egyik kormányinfón azt mondta a szülők akciójáról, hogy a szakszervezetek ne a gyerekekkel zsarolják a kormányt.Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!