szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyelőre első fokon az Egri Törvényszék úgy találta, az Emmi- és jogelődeit terheli a felelősség azért a korábbi gyakorlatért, hogy a roma gyerekeket tömegesen és indokolatlanul minősítették értelmi fogyatékosnak. De a Kliket is elmarasztalta a bíróság.

Tömegesen minősítik ok nélkül fogyatékosnak a heves megyei romákat: a szegregáció legsúlyosabb formája miatt marasztalta el az Emmit és a Kliket a bíróság, áll a jogvédő és kisebbségvédelmi CFCF közleményében. Az Egri Törvényszék mai, nem jogerős ítélete szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma, illetve jogelődjei felelősek azért, hogy Heves megyében a roma gyermekek tömegével kerültek, s kerülnek a mai napig is indokolatlanul a fogyatékkal élők számára fenntartott speciális intézményekbe, illetve osztályokba. Az oktatás ágazati irányításáért felelős minisztérium a gyerekek pszichológiai vizsgálata során nem ellenőrizte, hogy mi folyik a zárt ajtók mögött, illetve hogy megfelelő eljárással vizsgálják-e a gyerekek értelmi képességeit. Akkor sem adott utasítást a rendszer felülvizsgálatára, amikor a torz mérési eredményekről bizonyítékokat tártak elé. A bíróság elmarasztalta a vizsgálatokat végző ún. szakértői bizottság fenntartóját, a Kliket, illetve magát a Heves Megyei Szakértői Bizottságot is. Minden alperest a jogsértés abbahagyására kötelezett a bíróság.

A közérdekű pert még 2010-ben az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány és a nemzetközi Európai Roma Jogok Központja indította azért, mert egy 2003-as felmérés szerint a megyében 98%-ban roma gyerekek kerültek speciális iskolákba és osztályokba. A fogyatékossá minősítés a többségi társaiktól történő szegregációjukat szolgálta a kereset szerint. Az ítéletből az következik, hogy a mulasztások nyomán több száz gyermek kaphatott téves minősítést, és ennek folyományaként kikerült a normál tantervű oktatásból. A speciális oktatásba csatornázásuk szegregációjukat szolgálja, ez azonban az elkülönítés legsúlyosabb eszköze. A következmények évtizedekre meghatározták életüket: speciális iskolákba, osztályokba kerültek, ahol alacsonyabb elvárások mellett, csökkentett tananyagot tanultak, és így elzárták őket az érettségit adó oktatástól, majd a sikeres munkaerő-piaci érvényesüléstől. Kérdés, mi lesz ezekkel a gyerekekkel, ki kárpótolja majd őket az elvesztegetett évek és a megbélyegzés miatt?

©

Ujlaky András, a CFCF kurátora az ítélethirdetést követően elmondta, a döntés azért fontos, mert végre világosan láthatóvá válik, hogy a rendszerbe épített diszkriminációért kik és milyen mulasztásuk miatt felelősek: először állapította meg ilyen típusú diszkriminációért az Emmi felelősségét bíróság. A roma gyerekek azért kerülhettek tömegével speciális oktatásba, mert őket nem a megfelelő tesztekkel vizsgálták, a szakértői munkát nem ellenőrizték, a tudomásukra jutott jogsértéseknek egyik miniszter regnálása alatt sem lett következménye. Most hogy látható, ki és mivel követett el mulasztást, talán születnek lépések a szegregáció megszüntetésére, hogy helyi szinten a központi akaratnak megfelelő objektív, kultúrasemleges mérési eljárásoknak vessék alá a gyermekeket értelmi képességeik vizsgálata során. Kegye Adél, a jogvédő szervezeteket képviselő ügyvéd hozzátette, bár az ítélet precedenst teremthet, mégis az Emmin, illetve Balog Zoltán miniszteren múlik, hogy a kárt szenvedett gyerekeket miként kárpótolják, hogyan integrálják őket és milyen fejlesztést kapnak az elvesztegetett évekért. Az ítélet, minthogy közérdekű perben született, arról nem szól, hogy mi lesz azokkal a gyerekekkel, akiket már megalapozatlanul a speciális oktatásba irányítottak. Az oktatás ágazati irányítóinak morális kötelessége az egyéni sorsokat érintően is azonnal intézkedéseket foganatosítani.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!