Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A tüntetésspecialista Büki Zoltán azt persze nem árulta el, mivel készülnek március 15-én az Orbán-beszéddel egy időben és annak helyszínétől pár méterre kezdődő ellenzéki tüntetésükre. 8-10 ezer embert várnak, ő maga világszintű médiafigyelemben bízik. Bükiék most nem robbantanak – mint egy korábbi rendezvényükön –, ellentétben a Jobbikkal, amely ágyúsütögetésre is készül. A Tanítanék Mozgalom kezdeményezte pedagógusvonulásra vidékről is sok szimpatizánst várnak.

Egymás sarkát tapossák majd a megemlékezők a fővárosban március 15-én, olyan sok rendezvényt jelentettek be a rendőrségnél. A 34 megmozdulás nyilván különböző mértékben mozgatja meg a különféle szándékokkal demonstrálókat.

Az egyik legnagyobb várakozás az Astoria és Kálvin tér közötti területen délelőtt lezajló megemlékezéshalmazt övezi, ugyanis itt kapott végül is engedélyt a demonstrálásra a Demokratikus Magyarországért Civilt Társaság, amely délelőtt 10 órától tarthatja meg rendezvényét, éppen ugyanakkor, amikor a Nemzeti Múzeumnál az Orbán Viktor-beszéddel kecsegtető állami megemlékezés is zajlik majd.

Büki Zoltán tízezer embert vár
©

A Nem hagyjuk sárba tiporni a demokráciát jelmondattal futó demonstráció bejelentését januárban a rendőrség elutasította, arra hivatkozva, hogy már eleve túl sokan lesznek a Múzeum körúton, ezért "a demonstráció lehetetlen célra irányul". Aztán Büki Zoltán, a társaság képviselője megtámadta a döntést a bíróságon, a BRFK pedig ellenkérelmet nyújtott be. Utóbbi úgy próbálta meg alátámasztani érvelését, hogy az állami ünnepségen a lovasok és katonazenekar készül felvonulni, amihez egyszerűen kell a hely. A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságot viszont nem győzte meg az üstdob, a cintányér és a tüzes pej paripák fenyegetése, Bükinek adott igazat, így zöld utat kapott az ellenzéki megmozdulás, melyre minden olyan ellenzéki és magántömörülést várnak, amely nem az állami keretek közt ünnepelne.

Pár napja a terrorelhárítás (TEK) úgy döntött, hogy még az ORFK-nál is komolyabb reklámot csinál az ellenzéki tüntetésnek: bejelentette, hogy 15-én 0 órától 13 óráig Múzeum körút – Baross utca – Szentkirályi utca – Rákóczi út négyszöget a rendőrség lényegében lezárja, „a szükséges mértékben”, korlátozhatja a forgalmat, megteheti, hogy megmotozzon vagy elküldjön onnan embereket. Persze csak akkor, ha szükség van rá, és nem biztos, hogy szükség lesz rá. A személybiztosítást a TEK végzi, a „védett személy” védelmében, a kifejezés Orbán Viktor miniszterelnök műveleti álneve.

Védett személy
©

Érdekes lesz az állítólag 3-4 ezer Lengyelországból érkező Orbán-párti tüntető átvizsgálása, valamint az is, hogy mi számít közbiztonságot veszélyeztető anyagnak, egy zászlórúd is? A központi ünnepség egyébként 9-kor indul a Parlamentnél, a Kossuth téren zászlófelvonással, majd 10.30-kor mond beszédet a Nemzeti Múzeumnál a miniszterelnök (előtte Tarlós István főpolgármester mond köszöntőt). A program jelmondata azonos a korábbival: „Tisztelet a bátraknak”.

Mindeközben a Demokratikus Magyarországért rendezvényén 10 órától megnyitó beszéd, tíz percre rá kulturális műsor, 11-től beszédek, 13 órától koncertek várhatók. Hogy a két, vélhetően eltérő politikai preferenciájú nézősereg hogy fog egymás mellett megférni, hogy fognak egymás beszédeire reagálni, jó kérdés.

A főbb budapesti ünnepi helyszínek:

Nemzeti Múzeum: Fradi–Dózsa

Büki azt mondta a hvg.hu-nak, belementek olyan kompromisszumba, hogy a színpadot távolabb vitték a Nemzeti Múzeum lépcsőjétől. Nagyon szeretnék elkerülni a konfliktust, nehogy a tavalyi incidensek – amelyről az MTI lenti képe is készült – megismétlődjenek. Nem lesznek kordonok, élő fallal akarják megoldani a különböző politikai táborok szétválasztását – ő maga a Dózsa–Fradi hasonlattal írta le a két tömeg szembenállásának mértékét. A rendőrség nagy erőkkel készül, Büki maga is 3 órás tárgyaláson tisztázta a részleteket a BRFK-val. A TEK húzásáról azt mondta, lehetett volna „gizdáskodni”, hogy a bíróság ítélete a TEK-re is vonatkozik, de nem akartak konfliktusokat.

Inkább a műsorra koncentrálnak, Büki például azt ígéri, hogy míg Orbán beszél a szomszéd színpadon, náluk világszenzációt láthat a világsajtó és aki elmegy, például egy bankjogász olyan bejelentést tesz, amellyel meg fogja oldani az egész devizahiteles problémahalmazt. Látványosságban Bükiék erősek: tüntettek már a jogállamért hídfoglalással, blokáddal az útdíjak ellen, pirotechnikai bemutatóval jelentették be a párttá alakulást.

Némi dulakodás a tavalyi ünnepen
©

Nemcsak a Múzeumnál lehet puskaporos a hangulat, a Jobbik március idusán a megszokottnál korábban, 13.30-kor kezdi műsorát a budapesti Március 15-e téren, de már 13 órától a Devecseri Ifjúsági Fúvószenekar indulóira melegíthetnek be a nemzeti radikális hívek. Felszólal Vona Gábor pártelnök, Dúró Dóra kulturális bizottsági elnök, Stummer János a párt fővárosi regionális igazgatója és Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere. Mindezek után pedig, és itt jön a puskapor, a Nógrádsipeki Hagyományőrző Tüzércsapat ágyúlövéseket fog leadni.

A Jobbiknál tavalyelőtt
©

Az MSZP a Nemzeti Választási Iroda (NVI) – Alkotmány utca 3. – elé szervez tüntetést a Nyakó István vasárnapi boltbezárásos népszavazási kezdeményezését ellehetetlenítő Erdősiné-féle akció apropóján. A demonstrációra a szocialisták mindenkit várnak, aki nem akarja hagyni, hogy „ismeretlen verőemberek állják el előle a demokrácia intézményeit”. Az esemény 13.30-tól 14.20-ig tart.

A Kossuth téren egyesülnek az ellenzékiek?

A nagyobb megmozdulások között lesz vélhetően a Tanítanék Mozgalom által meghirdetett felvonulás, amelynek címe: Tanítanék! Tüntetés az oktatás szabadságáért március 15-én. A menethez már több mint 25 civil szervezet csatlakozott, köztük a maga is 50 szervezetet képviselő Civil Közoktatásért Platform (CKP), a tüntetés követeléseit ez utóbbi dolgozta ki. A menet délután 3 órakor indul a Hősök teréről az Andrássy úton át a Kossuth térig, „Mutassuk meg, mekkora erő van mögöttünk!” jelmondattal (16.30-ig odaérnek). A vonulók így elkerülik a az Astoriát–Kálvin teret, de Bükiék programjuk végeztével becsatlakoznak a menetbe, amely így viszonylag nagy tömeget alkothat a Kossuth téren – ezt a Demokratikus Magyarországért vezetője is megerősítette a hvg.hu-nak. 16.30 és 17.00 körül tetőzhet tehát az ellenzéki létszám a Parlament előtt.

Pukli István a pedagógustüntetésen
©

A hvg.hu szegedi tudósítója szerint a városban egyelőre annyi bizonyos, hogy rengetegen eltökéltek, valahogy elutaznak Budapestre, és részt vesznek valamelyik ellenzéki tüntetésen, leginkább a pedagógusvonuláson. Szervezettebb utaztatásról egyelőre nincs konkrét információnk, bár keddig még alakulhatnak a dolgok. A  KHM – Köz-Hasznáért Mozgalom civil szerveződés pénzeken tart „operatív ülést”, hogy megszervezze a szervezettebb utazást, de sokan a telekocsis utazást választják.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kornis Mihály: Kádár János és Orbán Viktor kiemelkedően tehetséges politikusok

Kornis Mihály: Kádár János és Orbán Viktor kiemelkedően tehetséges politikusok

Több mint negyven fürdő tart nyitva a strandok éjszakáján

Több mint negyven fürdő tart nyitva a strandok éjszakáján

Az Unióban nálunk van a legkevesebb megváltozott munkaképességű embernek munkája

Az Unióban nálunk van a legkevesebb megváltozott munkaképességű embernek munkája

Kiadott egy videót a NASA – 4000 bolygó van rajta

Kiadott egy videót a NASA – 4000 bolygó van rajta

Puzsér Róbert beállt Baranyi Krisztina mögé Ferencvárosban

Puzsér Róbert beállt Baranyi Krisztina mögé Ferencvárosban

Nyelvvizsga-bizonyítványt hamisított egy olimpikon

Nyelvvizsga-bizonyítványt hamisított egy olimpikon