Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A tüntetésspecialista Büki Zoltán azt persze nem árulta el, mivel készülnek március 15-én az Orbán-beszéddel egy időben és annak helyszínétől pár méterre kezdődő ellenzéki tüntetésükre. 8-10 ezer embert várnak, ő maga világszintű médiafigyelemben bízik. Bükiék most nem robbantanak – mint egy korábbi rendezvényükön –, ellentétben a Jobbikkal, amely ágyúsütögetésre is készül. A Tanítanék Mozgalom kezdeményezte pedagógusvonulásra vidékről is sok szimpatizánst várnak.

Egymás sarkát tapossák majd a megemlékezők a fővárosban március 15-én, olyan sok rendezvényt jelentettek be a rendőrségnél. A 34 megmozdulás nyilván különböző mértékben mozgatja meg a különféle szándékokkal demonstrálókat.

Az egyik legnagyobb várakozás az Astoria és Kálvin tér közötti területen délelőtt lezajló megemlékezéshalmazt övezi, ugyanis itt kapott végül is engedélyt a demonstrálásra a Demokratikus Magyarországért Civilt Társaság, amely délelőtt 10 órától tarthatja meg rendezvényét, éppen ugyanakkor, amikor a Nemzeti Múzeumnál az Orbán Viktor-beszéddel kecsegtető állami megemlékezés is zajlik majd.

Büki Zoltán tízezer embert vár
©

A Nem hagyjuk sárba tiporni a demokráciát jelmondattal futó demonstráció bejelentését januárban a rendőrség elutasította, arra hivatkozva, hogy már eleve túl sokan lesznek a Múzeum körúton, ezért "a demonstráció lehetetlen célra irányul". Aztán Büki Zoltán, a társaság képviselője megtámadta a döntést a bíróságon, a BRFK pedig ellenkérelmet nyújtott be. Utóbbi úgy próbálta meg alátámasztani érvelését, hogy az állami ünnepségen a lovasok és katonazenekar készül felvonulni, amihez egyszerűen kell a hely. A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságot viszont nem győzte meg az üstdob, a cintányér és a tüzes pej paripák fenyegetése, Bükinek adott igazat, így zöld utat kapott az ellenzéki megmozdulás, melyre minden olyan ellenzéki és magántömörülést várnak, amely nem az állami keretek közt ünnepelne.

Pár napja a terrorelhárítás (TEK) úgy döntött, hogy még az ORFK-nál is komolyabb reklámot csinál az ellenzéki tüntetésnek: bejelentette, hogy 15-én 0 órától 13 óráig Múzeum körút – Baross utca – Szentkirályi utca – Rákóczi út négyszöget a rendőrség lényegében lezárja, „a szükséges mértékben”, korlátozhatja a forgalmat, megteheti, hogy megmotozzon vagy elküldjön onnan embereket. Persze csak akkor, ha szükség van rá, és nem biztos, hogy szükség lesz rá. A személybiztosítást a TEK végzi, a „védett személy” védelmében, a kifejezés Orbán Viktor miniszterelnök műveleti álneve.

Védett személy
©

Érdekes lesz az állítólag 3-4 ezer Lengyelországból érkező Orbán-párti tüntető átvizsgálása, valamint az is, hogy mi számít közbiztonságot veszélyeztető anyagnak, egy zászlórúd is? A központi ünnepség egyébként 9-kor indul a Parlamentnél, a Kossuth téren zászlófelvonással, majd 10.30-kor mond beszédet a Nemzeti Múzeumnál a miniszterelnök (előtte Tarlós István főpolgármester mond köszöntőt). A program jelmondata azonos a korábbival: „Tisztelet a bátraknak”.

Mindeközben a Demokratikus Magyarországért rendezvényén 10 órától megnyitó beszéd, tíz percre rá kulturális műsor, 11-től beszédek, 13 órától koncertek várhatók. Hogy a két, vélhetően eltérő politikai preferenciájú nézősereg hogy fog egymás mellett megférni, hogy fognak egymás beszédeire reagálni, jó kérdés.

A főbb budapesti ünnepi helyszínek:

Nemzeti Múzeum: Fradi–Dózsa

Büki azt mondta a hvg.hu-nak, belementek olyan kompromisszumba, hogy a színpadot távolabb vitték a Nemzeti Múzeum lépcsőjétől. Nagyon szeretnék elkerülni a konfliktust, nehogy a tavalyi incidensek – amelyről az MTI lenti képe is készült – megismétlődjenek. Nem lesznek kordonok, élő fallal akarják megoldani a különböző politikai táborok szétválasztását – ő maga a Dózsa–Fradi hasonlattal írta le a két tömeg szembenállásának mértékét. A rendőrség nagy erőkkel készül, Büki maga is 3 órás tárgyaláson tisztázta a részleteket a BRFK-val. A TEK húzásáról azt mondta, lehetett volna „gizdáskodni”, hogy a bíróság ítélete a TEK-re is vonatkozik, de nem akartak konfliktusokat.

Inkább a műsorra koncentrálnak, Büki például azt ígéri, hogy míg Orbán beszél a szomszéd színpadon, náluk világszenzációt láthat a világsajtó és aki elmegy, például egy bankjogász olyan bejelentést tesz, amellyel meg fogja oldani az egész devizahiteles problémahalmazt. Látványosságban Bükiék erősek: tüntettek már a jogállamért hídfoglalással, blokáddal az útdíjak ellen, pirotechnikai bemutatóval jelentették be a párttá alakulást.

Némi dulakodás a tavalyi ünnepen
©

Nemcsak a Múzeumnál lehet puskaporos a hangulat, a Jobbik március idusán a megszokottnál korábban, 13.30-kor kezdi műsorát a budapesti Március 15-e téren, de már 13 órától a Devecseri Ifjúsági Fúvószenekar indulóira melegíthetnek be a nemzeti radikális hívek. Felszólal Vona Gábor pártelnök, Dúró Dóra kulturális bizottsági elnök, Stummer János a párt fővárosi regionális igazgatója és Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere. Mindezek után pedig, és itt jön a puskapor, a Nógrádsipeki Hagyományőrző Tüzércsapat ágyúlövéseket fog leadni.

A Jobbiknál tavalyelőtt
©

Az MSZP a Nemzeti Választási Iroda (NVI) – Alkotmány utca 3. – elé szervez tüntetést a Nyakó István vasárnapi boltbezárásos népszavazási kezdeményezését ellehetetlenítő Erdősiné-féle akció apropóján. A demonstrációra a szocialisták mindenkit várnak, aki nem akarja hagyni, hogy „ismeretlen verőemberek állják el előle a demokrácia intézményeit”. Az esemény 13.30-tól 14.20-ig tart.

A Kossuth téren egyesülnek az ellenzékiek?

A nagyobb megmozdulások között lesz vélhetően a Tanítanék Mozgalom által meghirdetett felvonulás, amelynek címe: Tanítanék! Tüntetés az oktatás szabadságáért március 15-én. A menethez már több mint 25 civil szervezet csatlakozott, köztük a maga is 50 szervezetet képviselő Civil Közoktatásért Platform (CKP), a tüntetés követeléseit ez utóbbi dolgozta ki. A menet délután 3 órakor indul a Hősök teréről az Andrássy úton át a Kossuth térig, „Mutassuk meg, mekkora erő van mögöttünk!” jelmondattal (16.30-ig odaérnek). A vonulók így elkerülik a az Astoriát–Kálvin teret, de Bükiék programjuk végeztével becsatlakoznak a menetbe, amely így viszonylag nagy tömeget alkothat a Kossuth téren – ezt a Demokratikus Magyarországért vezetője is megerősítette a hvg.hu-nak. 16.30 és 17.00 körül tetőzhet tehát az ellenzéki létszám a Parlament előtt.

Pukli István a pedagógustüntetésen
©

A hvg.hu szegedi tudósítója szerint a városban egyelőre annyi bizonyos, hogy rengetegen eltökéltek, valahogy elutaznak Budapestre, és részt vesznek valamelyik ellenzéki tüntetésen, leginkább a pedagógusvonuláson. Szervezettebb utaztatásról egyelőre nincs konkrét információnk, bár keddig még alakulhatnak a dolgok. A  KHM – Köz-Hasznáért Mozgalom civil szerveződés pénzeken tart „operatív ülést”, hogy megszervezze a szervezettebb utazást, de sokan a telekocsis utazást választják.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Akadálymentes lesz a nemzeti konzultáció

Akadálymentes lesz a nemzeti konzultáció

A Ruben és a Napszállta is díjat kapott a sevillai filmfesztiválon

A Ruben és a Napszállta is díjat kapott a sevillai filmfesztiválon

A meleg miatt drágul az áram

A meleg miatt drágul az áram

Gyurcsány pénzt kér a tűzeset után - az MSZP befogadja a hajléktalanná vált DK-sokat

Gyurcsány pénzt kér a tűzeset után - az MSZP befogadja a hajléktalanná vált DK-sokat

Cseh László kiakadt a FINA-ra

Cseh László kiakadt a FINA-ra

Tompos Kátya brutális balesetnek volt szemtanúja, keresi a sérültet

Tompos Kátya brutális balesetnek volt szemtanúja, keresi a sérültet