Mizsur András
Mizsur András

Türelemre int a Pedagógusok Szakszervezete elnöke, aki szerint nagy a nyomás a szakszervezeten, hogy minél előbb végigverjék a kormányon a 25 pontos követeléscsomagot. Pukliék március 30-ra tervezett akcójáról a szakszervezetet vezető Gallóné azt mondta, mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy részt vesz-e az egy órás sztrájkban.

Közel kilenc órán keresztül tárgyalt Palkovics László oktatásért felelős államtitkár és a Pedagógusok Sztrájkbizottsága a szakszervezetek 25 pontos követeléslistájáról szerdán. Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) elnöke a hvg.hu-nak elmondta, az egyeztetés során végigvették a 25 pontot, illetve a szakszervezet által kidolgozott megállapodástervezetet, de megállapodásra nem került sor, annak ellenére, hogy Gallóné elmondása szerint több kérdésben is közeledtek az álláspontok.

Azt viszont  nem árulta el a PSZ elnöke, hogy pontosan mely pontokban volt egyetértés a szaktárcával, mert az veszélyeztetné a tárgyalások sikerét.

Lázár János a szokásos csütörtöki kormányinfón azt mondta, hogy a sztrájkbizottság  25 pontos követeléslistájából nagyjából 20 esetben van egyetértés. “A PSZ bölcs volt, hogy leült tárgyalni a kormánnyal”, tette hozzá Lázár, aki korábban a PSZ által szervezett február 13-i demonstrációról azt mondta, hogy ne balhézzanak a tanárok.

Türelmesnek kell lenni

A mostani tárgyalás már a negyedik egyeztetési forduló volt a szakszervezet és az Emmi között, legutóbb januárban ültek össze a felek. Január végén még egy informális beszélgetésre is sor került Balog Zoltán Emmi-miniszterrel, ahol kiderült, hogy a kormány csak nagyon minimális mértékű változtatásokat fogadna el a PSZ követeléseihez képest.

A szakszervezetet nagy a nyomás, hogy minél hamarabb végigverje a kormányon a 25 pontos követeléscsomagot, de Gallóné szerint jelenlegi helyzetben türelmesnek kell lenniük, mert  a tárgyalások során “minden szóért, minden vesszőért meg kell küzdenünk.”

Kérdésünkre azt is elmondta, vannak olyan kardinális kérdések, amiből nem engednek és csak olyan kompromisszumot hajlandóak elfogadni, amiről tudják, hogy a pedagógus társadalom többsége is elfogadna.

A PSZ készen áll a sztrájkra

Ha elakadnának a tárgyalások, akkor jogszerűen hirdethetne sztrájkot a PSZ. Ezután hét napjuk van a feleknek, hogy megegyezzenek, ellenben ténylegesen sztrájkba léphetnek a tanárok. Gallóné nem tartja kizártnak, hogy végül valóban munkabeszüntetésre kerül a sor, de abban az esetben nem 1-2 órás, hanem egész napos sztrájkkal számolhat a kormány, mondta a PSZ elnöke. Hozzátette, nemcsak a PSZ-en nagy a nyomás, a kormány is érzi a tárgyalások súlyát, mert a demonstrációk megmutatták, hogy nagyon komoly erő áll a tanárlázadás mögött.

A PSZ március elején az iskolákba kiküldött kérdőívekkel felmérte, hányan vennének részt egy, vagy több napos sztrájkban, vagyis a szakszervezetnél pontosan tisztában vannak, hányan csatlakoznának egy esetleges munkabeszüntetéshez, ha elakadnának a kormánnyal folytatott tárgyalások.

A Pukli István által meghirdetett március 30-ai egy órás sztrájkról Gallóné azt mondta, a PSZ senkit sem fog biztatni, hogy vegyen részt az akcióban. Mint elmondta, ugyanúgy, mint egy “normáls” sztrájk esetében, itt is a tanároknak maguknak kell dönteniük a részvételről.

Pénteken 11 órára mindenesetre Magyarország öt szakszervezeti konföderációja közös sajtótájékoztatót tart egyrészt a pedagógusok demonstrációjáról és a közoktatás helyzetéről, majd az egy hete bejelentett cafeteria rendszer átalakításáról.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szorongatják a dunaújvárosi távfűtő céget, több tízezer lakó ellátása a tét

Szorongatják a dunaújvárosi távfűtő céget, több tízezer lakó ellátása a tét

Szeméttel fűt és fuldoklik a fél ország, miközben lenne egy kézenfekvő és olcsó megoldás

Szeméttel fűt és fuldoklik a fél ország, miközben lenne egy kézenfekvő és olcsó megoldás

A nap kérdése: Mennyit autózhatnánk a leghosszabb repülőjárat üzemanyagából?

A nap kérdése: Mennyit autózhatnánk a leghosszabb repülőjárat üzemanyagából?

Terrortámadás a strasbourgi karácsonyi vásárban: három halott, az elkövető még mindig szökésben

Terrortámadás a strasbourgi karácsonyi vásárban: három halott, az elkövető még mindig szökésben

Nem csak Istenért, a luxusholmikért is rajongott egy orosz pap – lett is belőle botrány

Nem csak Istenért, a luxusholmikért is rajongott egy orosz pap – lett is belőle botrány

Lenyűgöző fotó: elkészítette az első igazi szelfit a Marson állomásozó InSight

Lenyűgöző fotó: elkészítette az első igazi szelfit a Marson állomásozó InSight