szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Két hete gyakorlatilag megtiltották a fertőzéseknek különösen kitett egyetemi klinikán a gumikesztyű használatát, kivéve a fekélyambulancián és a műtőben. Az orvosoktól a takarítókig mindenki nejlonkesztyűt használ, illetve a kórokozók terjedésétől tartó dolgozók elkezdték saját maguk megvenni a gumikesztyűket, dobozát 3-4 ezer forintért. Az intézkedés oka, hogy egyik nap elfogyott a kesztyű a műtőben. A Semmelweis Egyetem mindezt cáfolja, azt írják, hétfőn munkavédelmi ellenőrzés volt a klinikán, de nem tártak fel hiányosságokat.

Gyakorlatilag betiltották a gumikesztyű viselését a Semmelweis Egyetem Bőr- Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikáján március végén. A fertőzéseknek leginkább kitett klinikán akut pénzhiányra, illetve arra hivatkozva hordatnak neljonkesztyűt a dolgozókkal, hogy az egyik nap egyszerűen kifogyott a gumikesztyű a műtőben, és emiatt operációkat, kezeléseket kellett elhalasztani – adta hírül az Index.

Az intézkedés az orvosokra, ápolókra, takarítókra és egyéb szakdolgozókra is vonatkozik. Kivétel azonban a műtő és a fekélyambulancia, a maradék gumikesztyű-állományt az ottani munkatársak használhatják. Az ápolónők ugyanakkor két hete védelem nélkül cserélnek ágyneműt és végzik el a többi beavatkozást. Ugyanígy az orvosok is nejlonban vizsgálják a betegeket, ami fertőzésveszélynek teszi ki őket, és a betegeket is.

Eközben a kórház munkavédelmi oktatásán arra tanították a dolgozókat, hogy a nejlonkesztyű nem véd a kórokozók terjedésétől.

A klinika azért különösen fertőzésveszélyes, mert igen széles körű panaszokkal érkeznek a betegek: sok hajléktalan jön fekélyes, fagyásos sérülésekkel, de van egy osztály autoimmun-betegeknek is, akiknek a védekezőképessége különösen alacsony.

A kórház munkatársai felháborodtak, amikor március végén Kárpáti Sarolta bejelentette a gumikesztyűínséget. Bencés Ilona klinikai főnővér fel is szólalt, mondván, szerinte ebben az esetben nem állnak rendelkezésre a klinikán a betegellátás alapvető feltételei, de az igazgató azt mondta, megvannak a szükséges feltételek.

©

Az Indexnek ugyanakkor több kórházi dolgozó azt mondta, hogy a szobákban már rég nincs szappan, kézfertőtlenítő, és a gumikesztyű-nélküliséggel együtt ez már tényleg veszélyes. Vécépapírt, kéztörlőt is felváltva, beosztás szerint vásárolnak maguknak az ott dolgozó orvosok.

Két hete a gumikesztyűt is maguknak veszik a dolgozók, egy dobozt kb. 3-4 ezer forintért.

A Semmelweis Egyetem klinikája a lapnak cáfolta, hogy ilyen intézkedést vezettek volna be: "nincs korlátozás a védőeszközök használatában" – írták. Válaszuk másik részében ugyanakkor "védőkesztyűt" emlegetnek, ami alatt a nejlonkesztyűt is érthetik, bár a lap konkrétan a gumikesztyűk meglétére kérdezett rá. A dolgozók szerint az igazgatói utasítás szóban hangzott el, ahogy a korábbi operatív rendelkezések is.

A Társaság a Szabadságjogokért elkezdte gyűjteni a kórházi fertőzéssel kapcsolatos haláleseteket, csaknem egy időben azzal, hogy az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport tagjai közleményt adtak ki a kórházak lesújtó állapotával és a kórházi fertőzések terjedésével kapcsolatban. Az ÁNTSZ tagadta az állításokat, és azzal vádolta az orvosokat, hogy belülről bomlasztják a rendszert.

Semmelweis Egyetem: A gumikesztyűt senki sem tiltotta be, műtét sem maradt el

A cikk megjelenése után a Semmelweis Egyetem közleményt adott ki, amelyben azt írták, nem tiltották meg a gumikesztyű használatát a klinikán dolgozó orvosoknak, ápolóknak, takarítóknak és egyéb szakdolgozóknak a bőrklinikán, ahogy azt az Indexnek küldött válaszukban is jelezték. Hozzátették: védőeszköz a gumikesztyű is.

Az egyik értekezletén arra vonatkozóan hangzott el egy utasítás, hogy a műtéti használatra való gumikesztyűt a műtőben, míg a betegvizsgálatokhoz való egyszer használatos gumikesztyűt betegvizsgálatokra használják. Mindkettő védőeszköz, de más típusúak – mindez teljes összhangban van az egyetem szabályzataival és a WHO ajánlásával is – állt a közleményben.

Április 4-én a Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikán szokásos munkavédelmi ellenőrzés történt, amely kiterjedt arra, hogy a dolgozók rendelkeznek-e védőeszközökkel, illetve használják-e azokat; az ellenőrzés nem állapított meg hiányosságot – közölték.

Határozottan cáfolták azt az információt is, hogy az egyetemen a gumikesztyű hiányában műtétek maradtak el.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ceglédi: Boldog lennék a világban, amelyért küzdök. Te túlélnéd a tiédet?

Ceglédi: Boldog lennék a világban, amelyért küzdök. Te túlélnéd a tiédet?

A ZTE új telefonjának előlapján nem látszik a kamera, pedig van benne

A ZTE új telefonjának előlapján nem látszik a kamera, pedig van benne

Transznemű orvost választott Joe Biden egészségügyiminiszter-helyettesnek

Transznemű orvost választott Joe Biden egészségügyiminiszter-helyettesnek