szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Magyarország tavaly ismét visszalépett a demokratikus viszonyokat tekintve – közölte a Freedom House demokratikus jogokkal foglalkozó nonprofit szervezet a legfrissebb jelentésében. Hazánkat ebben a tekintetben már nemcsak az összes többi V4-ország, de még Bulgária is megelőzi.

A demokratikus kormányzás minősége tovább romlott Magyarországon 2015-ben – közölte a Freedom House a Nations in Transit című éves jelentés legfrissebb, 2016-os kiadásában. A szervezet évente hét mutató – köztük a kormányzás demokratikus minősége, a korrupció, a média függetlensége ls a civil társadalom állapota – alapján minősíti egy-egy állam demokratikus állapotát. 

Magyarország pontszáma idén 3,18 pontról 3,29 pontra esett a jelentés szerint, annak köszönhetően, hogy romlott a kormányzás demokratikus minősége. A kormány a Freedom House szerint a menekültválságot a politikai napirend alakításában korábban domináns pozíciója visszaszerzésére, illetve nacionalista és intoleráns közhangulat keltésére használta fel, az ilyen jellegű politikai döntések pedig ellentétesek a nemzetközi emberjogi normákkal, és aláássák a társadalom demokratikus működését.

©

Szintén visszalépett, illetve romlott az igazságszolgáltatás intézményrendszere és függetlensége az ország nemzetközi kötelezettségvállalásaival ellentétes menekültjogi szabálymódosításoknak köszönhetően.

De ebben a szervezet szerint közrejátszott még az Alaptörvényben rögzített rendkívüli állapot jogintézményének a „tömeges bevándorlás okozta veszélyhelyzet” kategóriájával való vélhetően alaptörvényellenes kiterjesztése és az is, hogy a kormányzati hatalommal szembeni intézményes fékek és ellensúlyok megszűntek pártatlan formában működni.

A korrupció is súlyosabb probléma lett a számtalan nagy értékű közbeszerzéseket is érintő botrány következtében, ami a korrupció mértékének mennyiségi, nem pedig minőségi változására utal – tette hozzá a Freedom House.

A szervezet szerint mivel a menekültválság előreláthatóan 2016 során is domináns szerepet fog betölteni mind a hazai, mind pedig az európai politikában, nem várható, hogy a Fidesz finomítani fog bevándorlásellenes retorikáján, különösképp, hogy más európai országokban is hasonló megoldások merültek fel a közelmúltban.

"Ha azonban jelentősebb átrendeződésre kerülne sor a politikai közbeszédet illetően, jó eséllyel csökkeni fog a Fidesz–KDNP választói támogatottsága, részben a koalíció gyenge szakpolitikai teljesítményének, részben pedig az elmaradt oktatási és egészségügyi reformoknak köszönhetően" – írták.

A Freedom House idei jelentése szerint idén már Bulgáriában is kedvezőbbek a demokratikus viszonyok, mint Magyarországon, de hazánkat a listán megelőzi a V4-csoport összes többi tagja (Lengyelország, Csehország és Szlovákia) is.

Magyarország egyébként tavaly, hétévi zuhanás után a korábbi, konszolidált vagy szilárd demokrácia kategóriájából visszaesett a nem szilárd demokráciák közé a Freedom House értékelésében.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Visszaadott egy indián skalpot a németországi Karl May Múzeum

Visszaadott egy indián skalpot a németországi Karl May Múzeum

Negyedével esett vissza a nyelvvizsgázók száma 2020-ban

Negyedével esett vissza a nyelvvizsgázók száma 2020-ban

Jövő csütörtökig lehet visszaváltani a foci-Eb-re szóló jegyeket

Jövő csütörtökig lehet visszaváltani a foci-Eb-re szóló jegyeket