szerző:
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A 2024-es nyári olimpiát gründoló Bienerth Gusztáv lesz a turizmusért felelős kormánybiztos. Mellette pedig az eddig nemzeti táboroztatást irányító Guller Zoltánra bízzák a teljes idegenforgalmi területet maga alá gyűrő új gigaszervezet felállítását. Mostanáig ment az agyalás, kik legyenek a vezetői az új, erősen központosított állami szervezetnek.

Még február 3-án hoztuk nyilvánosságra azt a titkos kormányelőterjesztést, amelyből kiderült, hogy létrejön egy teljesen új állami intézményrendszer a turisztikai ágazat irányítására. Az anyagot a Miniszterelnöki Kabinetiroda jegyezte, vagyis Rogán Antal felügyeletével készült, a tervek szerint nem sokkal ez után keresztül is nyomták volna a kormányon.

Mivel az anyag a tervezett bejelentés előtt került ki, nagyot szólt annak a rendezvénynek a híre, ahol szűk körben Rogán Antal beszélt az új turizmuskoncepcióról. Ezt ugyanis még azelőtt megszervezték, hogy nyilvánosságra hoztuk volna az előterjesztést, így a kabinetirodát vezető miniszter a rendezvényen már azt magyarázhatta, hogy nem is készülnek államosításra. Ráadásul azt is megírtuk, hogy Orbán Ráhel, a miniszterelnök lánya és Andy Vajna filmügyi biztos/TV2-tulaj is jelen volt a zártkörű eseményen, ahová sok nagy szakmai szervezet képviselőjét viszont nem hívták meg.

Döcögve haladt a casting

A birtokunkba került előterjesztés láthatóan már a részletekig kidolgozott volt, így akár pillanatok alatt kormányhatározat lehetett volna belőle, azonban utána nagy csend lett, mert a folyamat információink szerint elakadt a személyi kérdéseken. Az ügyet közelről követő, névtelenséget kérő forrásainktól az elmúlt hónapokban többször is úgy értesültünk: megy a casting, de Rogánék egyelőre nem találják a megfelelő embert a legfőbb posztokra. A casting kifejezés nem túlzás, többek véleményét is kikérték arról, hogy szerintük ki lenne minden szempontból alkalmas.

„Önjelölt több is volt. De nyilván csak olyat lehet odatenni a posztra, aki politikailag stimmel, viszont a szakmának is el kell fogadnia” – magyarázta egyik forrásunk.

Guller Zoltán
©

Végül nagy nehezen megszületett a döntés, Bienerth Gusztáv lesz a turizmusért felelős kormánybiztos, vagyis kormánybiztosi szintre emelik az ágazat irányítását, amit eddig a Varga Mihály minisztérium alá tartozó helyettes államtitkár, Ruszinkó Ádám fogott össze. Információnk szerint hétfő reggel egy zártkörű sajtóreggelin mutatták be a leendő kormánybiztost a kiválasztott médiának. Azt eddig is lehetett tudni, hogy az egész terület átkerül Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszterhez, aki információnk szerint személyesen mutatta be hétfőn reggel az új kormánybiztost az eseményen.

Nagykövet vagy kormánybiztos legyen?

Szakmai forrásaink szerint azért ment mostanáig a sakkozás a poszttal, mert Bienerth neve eközben tokiói nagykövetként is szóba került. „Úgy tűnik, ez az ember mindenhez ért” – jegyezte meg egyikük. Ugyanis nemcsak lehetséges nagykövetként emlegették, de állítólag még Fürjes Balázzsal is egyeztetni kellett róla, mert ő az egyik gründolója a budapesti olimpiapályázatnak.

Bienerth Gusztáv
©

A hvg.hu-nak Bienerth Gusztáv nem sokkal azután nyilatkozott, hogy a turizmus előterjesztést nyilvánosságra hoztuk. Ugyanis ő volt annak a szerinte politikamentes és civil rendezvénynek az egyik főszervezője, ahol Orbán Ráhel és Andy Vajna részvételével átbeszélték az új kormányzati koncepciót. Ekkor beszélt arról is, hogy „Vajna pedig olyan fontos az országimázsnak, hogy „húsz kellene belőle”, a miniszterelnök lányát pedig kizárólag azért hívták meg, mert „számítanak a külföldön tanuló vagy a szakmához kötődő, külföldön dolgozó fiatalokra”. (Orbán Viktor legidősebb lánya hoteligazgatási tanulmányokat folytatott egy svájci elitegyetemen, erről itt írtunk korábban).

Amit még Bienerthről tudni érdemes:

  • Schmitt Pál volt köztársasági elnök mellett Bienerth is igazgatósági tagja a Budapest 2024 Nonprofit Zrt.-nek, amit a 2024-es nyári olimpiai játékokra beadandó pályázat előkészítésére hoztak létre 250 millió forint alaptőkével
  •  az olimpiatanulmányról is elhíresült PricewaterHouseCoopers nemzetközi könyvvizsgáló magyar leánycégének volt ügyvezetője,
  •  jelenleg a Roland Berger gazdasági tanácsadó cég elnöke,
  •  az FTC igazgatósági tagja

A táborozós biztos a másik főnök

Bienerth mellett az új struktúra menedzselését Guller Zoltánra bíznák. Az ő neve onnan lehet ismerős, hogy miniszteri biztosként az ő feladata a Nemzeti Táboroztatási Koncepció kidolgozása, illetve ő felelős az Erzsébet-programért. Az Erzsébet-program üdülési pályázatokat kínál nagycsaládosoknak, a fogyatékossággal élőknek, illetve nyugdíjasoknak.

Bienerth Gusztávot ezt követően egyelőre nem tudtuk elérni, hogy kommentálja új pozíciójának hírét. Az MTI-n hivatalosan is megjelent, hogy a hétfőtől átalakul a magyar turizmus szervezete, létrejön a Magyar Turisztikai Ügynökség, amelyet Bienert felügyel kormánybiztosként és az új ügynökséget Guller Zoltán vezeti. A kormánybiztosság intézményi-infrastrukturális hátterét az Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) adja.

Rogánékra bízták a kidolgozását, nem a turizmusért amúgy felelős miniszterre
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Duma Aktuál: A felcsúti peren kényszer-szerencsekerék és szauna is lesz?

Duma Aktuál: A felcsúti peren kényszer-szerencsekerék és szauna is lesz?

“November óta alig találkoztam emberekkel, ennyi kockázatot vállalhatok” - kirajzott az utcára Budapest péntek este

“November óta alig találkoztam emberekkel, ennyi kockázatot vállalhatok” - kirajzott az utcára Budapest péntek este

Pénzmosás és okirathamisítás miatt indul per a korábbi portugál kormányfő ellen

Pénzmosás és okirathamisítás miatt indul per a korábbi portugál kormányfő ellen