szerző:
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Zártkörű beszélgetésen magyarázta Rogán Antal miniszter, miért lesz jó a turizmus újfajta állami irányítása. A hvg.hu megtudta, hogy Orbán Viktor „saját lábon álló”, turizmust tanuló lánya is ott volt, akárcsak Andy Vajna filmügyi kormánybiztos. Az egyik szervező ezt azzal magyarázta: Orbán Ráhelt mint külföldön tanuló fiatalt hívták meg, a nemrég TV2-t is megvásárló Vajna pedig olyan fontos az országimázsnak, hogy „húsz kellene belőle”. Szakmai szervezeteket is megkérdeztünk, de sokan nem is hallottak az eseményről.

Orbán Ráhel, a miniszterelnök lánya és Andy Vajna filmügyi biztos/TV2-tulaj is ott volt azon a múlt heti zártkörű háttérbeszélgetésen, amelyen Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke „a fontos piaci szereplőket” tájékoztatta a kormány turizmussal kapcsolatos elképzeléseiről – tudta meg a hvg.hu. Információnkat többen is megerősítették azok közül, akik velük együtt végighallgatták, hogyan vázolja fel a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője az ágazat teljes átalakítását jelentő kormányzati koncepciót. Az eseményen forrásaink ugyanakkor nemigen látták a legnagyobb szakmai szervezetek képviselőit, akik közül többen kérdésünkre azt mondták, nem is tudták, hogy egyáltalán volt ilyen.

Úgy értesültünk, hogy a turizmusfórumot már korábban elkezdték szervezni, többen csak annyit tudtak, hogy várható egy rendezvény, „ahol lesz egy bejelentés”. Csakhogy múlt héten, a csütörtökre megszervezett esemény előtti napon a hvg.hu nyilvánosságra hozta az előterjesztés legfontosabb pontjait. Vagyis idő előtt kiszivárgott, milyen új, erősen központosított állami intézményrendszerrel irányítaná a jövőben a kormány a teljes idegenforgalmat, hozzácsapva még a vendéglátást is.

Egy forrásunk szerint a főmeghívott Rogán Antal is emlegette cikkünket, illetve elmondta a saját olvasatát arról, ahogy a teljes turizmust maga alá gyűrő, nemzetinek keresztelt intézmények híre végigsöpört gyakorlatilag a teljes médiában. A miniszterelnök kabinetfőnöke úgy látta, az is az előterjesztésük remek voltát igazolja, hogy a lapok csak abba tudtak belekötni, miért az állam akarja szervezni a Szigetet.

Ahogy arról cikkünk folytatásában beszámoltunk, sok kommentelőnek valóban ez ugrott be az eddig is központosításmániásnak bizonyuló kormány tervéről (erről elmondta a véleményét a hvg.hu-nak maga Gerendai Károly, a Szigetet szervező cég vezetője is). A másik visszatérő elem az olvasók reagálásaiban – a kommentekben és a Facebookon – az volt, hogy a strukturális átalakítást összekötötték azzal az információval, hogy Orbán Viktor legidősebb lánya hoteligazgatási tanulmányokat folytatott egy külföldi elitegyetemen.

Nem állítjuk, hogy Orbán Ráhelnek bármilyen köze lett volna az apja kabinetirodája által készített előterjesztéshez. Azt viszont igen, hogy ott volt Rogán Antal kabinetfőnök beszámolóján az erről tartott, zártkörű eseményen. Ahová akár a szakmai érdeklődés is vezethette, hiszen a Corvinus Egyetemen turizmusból díjnyertes szakdolgozatot írt, majd 2014-ben derült ki, hogy hotelmenedzsmentet tanul egy olyan svájci magánegyetemen, ahol a tandíj 60 ezer svájci frank, tehát több mint 15 millió forint. Az ellenzék ezt Orbán Viktoron kérte számon, azt firtatva, miből fizeti ki ezt az összeget, mire Orbán Ráhel elhíresült nyilatkozatában visszavágva azt állította: férjével, Tiborcz Istvánnal a saját lábukon állnak, a saját erejükből boldogulnak.

Andy Vajna filmügyi kormánybiztosnak nem mellesleg kaszinói is vannak – amelyeket nemrég 4 milliárddal dobott meg az állam –, így nyilván szintén roppantul érdeklődik a turizmusfejlesztés iránt.

Rogán szakmai érdeklődők és Budapest Barátai előtt beszélt
©

„A Budapest Barátai Együttműködés egy vegytiszta civil kezdeményezés” – mondta a hvg.hu-nak az egyik szervező, Bienerth Gusztáv, a budapesti olimpiát célul kitűző BOM egyik alapítója, aki szerint múlt csütörtöki rendezvényüknél is kifejezetten szempont volt, hogy „ne legyen átpolitizálva”. Mint mondta, őt elsősorban a 2024-es budapesti pályázat megvalósításának támogatására létrehozott Olimpiai Védnökök Testületének tagjaként érdekli a turizmus új rendszere. „Az olimpiai pályázaton kívül több óriási esemény készül a fővárosban, Budapest jön föl, mégsem sikerült létrehozni például egy globális Budapest brandet. Vagyis ha sikerül kormányzati segítséggel még rendbe is rakni a turizmus irányítását, akkor még nagyobb növekedést lehet generálni – ez ennek az egész kezdeményezésnek a fundamentuma” – jelentette ki.

„Húsz Andy Vajna kellene”

Bienerth Gusztáv semmi kivetnivalót nem lát abban, hogy nagy szakmai szervezetek képviselői nem voltak jelen, Andy Vajna és a kormányfő lánya viszont igen. „Ez eleve nem szakmai kérdés, az állam miért ne alakíthatná át a szervezeti struktúráját a hatékonyabb működés érdekében” – mondta a budapesti baráti kör egyik alapítója. „Andy Vajnának a filmturizmuson keresztül fontos szerepe van a nemzetközi imidzsünkben, szerepe van abban, hogy milyen kép alakul ki hazánkról a világban. Ez ténykérdés, és amit ebben az elmúlt években a filmügyi biztos felmutatott, annak alapján húsz Andy Vajna kellene” – vélte Bienerth, aki szerint ehhez semmi köze sem Vajna befektetéseinek, sem privát életének.

Orbán Ráhel meghívását pedig azért tartották fontosnak, mert „számítanak a külföldön tanuló vagy a szakmához kötődő, külföldön dolgozó fiatalokra”. „Manapság fontos, hogy a külföldön tanuló, dolgozó fiatalok hazajöjjenek. Orbán Ráhel ráadásul ennek a területnek az egyik legpatinásabb szakintézményében tanult” – tette hozzá, vagyis a bevonása független attól, hogy a kormányfő rokona. Így más, neves külföldi turisztikai képzésen résztvevőket is meghívtak, csak nem mindenki tudott hazajönni – tette hozzá Bienerth Gusztáv.

Azt névtelenséget kérve nyilatkozó forrásaink sem akarták megtippelni, mégis milyen minőségben volt ott némelyik résztvevő. Egyikük azt mondta, Rogán nagyjából 1,5-2 órán át volt ott, főleg azt magyarázta, milyen jót akarnak a tervezettel. Ő is már előző nap olvasta a hvg.hu cikkét az előterjesztésről, így annyit jegyzett meg, „semmivel sem lett okosabb” a kabinetfőnök mondandójától. „Ez az egész nagyon jól, de ellenkezőképpen is elsülhet. Minden attól függ, kap-e majd végre megfelelő finanszírozást a szektor. És persze attól, hogy megfelelő szakemberek kerülnek-e az új szervezetekbe” – mondta.

A Sziget képviselői, járatos szakemberek és a „mások mellett”

A szakmai összejövetelen ott volt a Sziget és a Volt Fesztivál egyik vezetője, Lobenwein Norbert is, aki viszont optimista az ott hallottak után. „A csütörtöki beszélgetés alapján úgy gondolom, az asztal körül helyet foglalók szaktudására és véleményére ad a kormányzat, legalábbis Rogán Antal szavaiból erre következtettünk” – mondta a hvg.hu-nak.

Az összejövetelt tudomása szerint Káel Csaba, Zsidai Roy, Hegedűs Attila és Bienerth Gusztáv szervezte, ők hívták meg a szakma részéről mindazokat, akik jelen voltak az eseményen „elsősorban a vendéglátásban, szállodaiparban, fesztiválszervezésben, turisztikában járatos szakembereket”. A fesztiváligazgató szerint nem utoljára ültek le, a „Budapest barátai kör” a közeljövőben rendszeresen tart majd olyan összejöveteleket, amelyeken a témát érintő kérdéseket vitathatják meg.

Az eseményről az Origót nemrég felvásárló New Wave Média csoport másik lapja, a VS.hu számolt be. Részletesen tudósítottak Rogán Antal érveléséről, miért „teljes sületlenség”, hogy államosítanák a turizmust. Mint írták, a miniszterelnök kabinetfőnöke a rendezvényen a fontos piaci szereplőket tájékoztatta, „mások mellett a Sziget-iroda két munkatársát, neves éttermeket működtető vállalkozót és turisztikai tanácsadó cégvezetőjét”. A VS.hu megszólaltatott több résztvevőt is, de arról nem számolt be, hogy a filmügyi kormánybiztos és a kormányfő egyik közeli rokona is jelen volt az eseményen.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!