szerző:
hvg.hu

Megkezdődött a Parlamentben a köztársasági elnök által visszadobott, botrányos MNB-törvénymódosítás vitája. A titkolózás köztársásági elnök és egyéb hatóságok által is kifogásolt részei kikerültek a javaslatból, de az ellenzék nem elégedett. A kormány szerint az ügyészséghez kell fordulni, ha valaki gyanús dolgokat lát, a kormány csak túltolta a biciklit jószándékúan. Az érintett Bánki Erik fideszes képviselő meg sem jelent a részletes vita alatt. Az ellenzék szerint régen selyemzsinór járt volna Matolcsynak, ma itt viszont fizetésemelést kap. A Parlament meg is szavazta a törvénymódosítást

Megkezdődött a parlamenti vita az Áder János által visszadobott "elveszti közpénz jellegét" MNB-törvénymódosításról, mivel úgy találta, nem felel meg az Alaptörvénynek. A Törvényalkotási Bizottság módosító javaslatot nyújtott be, hogy ismét a T. Ház elé kerüljön a módosítás. Nem határozta meg a jogalkotó, hogy miért és mikor korlátozhatja az MNB, hogy a köz megismerje a költéseit. Az új javaslat töröl pár kitételt, és az Állami Számvevőszék kezébe adja az ellenőrzés kötelezettségét kötelező jelleggel. A visszamenőleges jelleg is jogellenes, és emiatt törölni kell. A törvénylakotó bizottság szerint nem javítás, hanem törlés történt, ezért kéri a Parlamentet, hogy fogadja el az új módosítást. Matolcsy havi ötmilliós fizetése nem változik, azaz marad.

Bárándy Gergely (MSZP) bizottsági kisebbségi véleményt fogalmaz meg: időhúzás történt, a törvény első pillantásra is több sebből vérzett, várható volt a köztársasági elnöki vétó. A bizottság nem vette figyelembe a Matolcsy György ötmilliós fizetésével kapcsolatos vitákat sem. Egyébként a fideszes Bánki Erik "nincs jelen az általa beadott" törvénymódosítás vitáján, ami legalábbis érdekes. A bizottság részéről az alkotmányossági kisebbségi véleményt Staudt Gábor jobbikos képviselő adja elő. Szerinte még mindig gond van az alkotmányossággal, bár a főbb problémákat kilőtte az új javaslat. Az MNB, ha az alapfeladatait nem veszélyezteti, bármilyen körben vehet-alapíthat céget, és ennek bármilyen gazdasági tevékenység gazdasági vonatkozása titkosítható, ez még mindig nem alkotmányos Staudt szerint.

Következtek a képviselői hozzászólások

Burány Sándor (MSZP) kezdte: "Múlt péntek óta pontosan tudjuk, hogy mit akarnak eltitkolni". A nyilvánosságra hozott adatok mellett e-mailben kiegészítő adatokat küldtek Buránynak, ami maga is "szégyenletes" részleteket tartalmaz. Hóbortokra költi közpénzek milliárdjait az MNB vezetése, ez volt az MSZP első gondolata, aki mindenféle luxuscélokra költ – műkincsek, wellness-részleg a Várban stb. "Elkölti azért, mert megteheti, mert a kormánynak egy szava nincs." De múlt péntek óta tudja az MSZP, hogy nem egy új magyar nábobról van szó, hanem olyan ügyekről, amelyek felvetnek törvényességi kérdéseket is: közpénzből kormányközeli médiabirodalom támogatása, rokonok támogatása – a nyereség a magyar fizetőeszköz gyengítésével keletkezett, ami épp az MNB céljaival ellenes, mondja Burány. Az Oszmán Birodalomban ekkor selyemzsinórt küldtek volna, erre a Fidesz megemeli a fizetését – Matolcsy maga is úgy gondolja, hogy ezt megérdemli. A közérdekű adatnak hozzáférhetővé kéne válnia, a törvényjavaslatot vissza kéne vonni.

Volner János (Jobbik): a közpénzekere vonatkozó szabályok kellene vonatkozzanak a jegybanki pénzekre, átlátható legyen a költés, hiába mondogatta a kormány, hogy azok elvesztik közpénz jellegüket. "Az MNB pénze nem költhető el zsebpénzként." Európában a nyereséget be kell fizetni az államnak. A jegybanktörvény, amit a Fidesz hozott létre, abszurd, átláthatatlan. A százmilliárdokat nem az egészségügy és egyéb területek fejlesztésére fordítja a kormány, hanem a jegybankra bízza. A szigorúbb angol jegybanki szabályozást kéne átvenni. Az MNB nem gazdálkodott felelősen a vagyonával.

Schiffer András (LMP): a kormányoldal elszámolással tartozik az "elveszíti közpénz jellegét" kijelentés miatt. Az is elképesztő, hogy Matolcsy fizetésemelést vindikál magának, holott civilizált országokban "vezetőszáron vezetnék el". Miért volt olyan fontos, hogy eltitkolják a jegybanki alapítávnyok működését, ez szégyellnivaló? Ezért mondták, hogy elveszti a pénz a közpénz jellegét? Schiffer felszólítja Bánki Eriket, hogy kapcsolódjon bele a vitába. "Matolcsynak azonnal takarodnia kell a székéből." Schiffer szerint az MNB a "harácsolásával" veszélyeztette az alapfeladatokat, az ország pénzügyi stabilitását. A keletkezett profit "hiányzik a hitelkárosultak zsebéből", nem a Matolcsy-féle gazdasági csoda eredménye. Az átlagbérhez viszonyítva a jegybankelnöki fizetés ma is a legmagasabbak között van Európában.

Túry-Kovács Béla a Fideszből azért kér szót, hogy "kiegyensúlyozottan" részt vehessen a kormánypárt a Fidesz. A kormányok gyakran nekiesnek az általuk preferált területek szabályozásának – azaz túltolják olykor a biciklit –, "erre figyelnünk kell", mondja a képviselő, a visszamenőleges hatályú törvénykezést többé nem szabad használni. Működik a fékek és ellensúlyok rendszere, ha voltak "anomáliák", akkor az ügyészség megviszsgálja őket, és levonja a következtetést. Meddig terjed az alapító felelőssége az alapítványi tevékenységben? Nem tehetővé felelőssé az alapítő Túry-Kovács szerint a vélt törvénytelenségek miatt a mai törvények alapján. Támogatja a módosítást.

Staudt Gábor kap újból szót, sajnálja, hogy azok nem szólaltak meg, akik korábban nevükre vették a "teljesen nyilvánvalóan alkotmányellenes" módosítást. A magyar költségvetés 1 százalékának megfelelő összegről döntenek Matolcsyék.

Az együttes Szabó Szabolcs szerint az ügyészség nem fog semmit sem csinálni, hisz a főügyész Polt Péter felesége is érintett az ügyekben. Hogy ne lenne felelőssége Matolcsynak, amikor ő nevezte ki a kurátorokat és a felügyelőbizottsági tagokat?

A vitát lezárja a Parlament elnöke.

A Parlament meg is szavazta a módosított módosítást

A módosított MNB-módosító törvényről szavaz elsőként a T. Ház, (pontosabban először a törvényalkotási bizottság módosítását: ezt elfogadja a Parlament), és utána a módosított módosításról a szavazás: ez is átmegy. Matolcsy megkapja az ötmilliós fizetését.

Az MNB eltitkolni kívánt költései pénteken kavartak nagy botrányt, miután kiderült, a vs.hu félmilliárd forintot kapott a jegybanktól, és Matolcsy rokonainak cégeit is finanszírozták jegybanki alapítványok. A vs.hu újságírói egymás után mondtak fel a botrány kitörése alatt.  

©

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
20 ezer amerikai katona érkezik Európába, hogy demonstrálja a NATO erejét

20 ezer amerikai katona érkezik Európába, hogy demonstrálja a NATO erejét

Úgy érzi, gyorsul a drágulás? A KSH adataiból is ez derül ki

Úgy érzi, gyorsul a drágulás? A KSH adataiból is ez derül ki

Megszólalt Mihályi Győző, rágalmazásnak tartja a vádakat

Megszólalt Mihályi Győző, rágalmazásnak tartja a vádakat

ITM: A piaci szintet is „elérheti” az óraadó tanárok bére a szakképzésben

ITM: A piaci szintet is „elérheti” az óraadó tanárok bére a szakképzésben

Magyar állampolgárságot kapott a Fehérvár zöld-foki szigeteki hátvédje

Magyar állampolgárságot kapott a Fehérvár zöld-foki szigeteki hátvédje

Így is lehet: ehető pohárban érkezik a kávé az egyik légitársaságnál

Így is lehet: ehető pohárban érkezik a kávé az egyik légitársaságnál