szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Közzétették pénteken támogatási szerződéseik listáit a Magyar Nemzeti Bank alapítványai. Támogatást kaptak egyetemek, hazai és határon túli alapítványok, jelentős összegek mentek megannyi - továbbra is ismeretlen magánszemélynek, de többszáz millió ment projektek finanszírozására a VS.hu-t kiadó New Wave Productions Kft.-nek is. Az egyik alapítvány, amely kuratóriumi elnöke éppen Matolcsy György, tízmilliókkal szállt be a Matolcsy György gazdasági munkásságáról szóló könyv kiadásába, más nyelvre fordítására.

A hat alapítvány közül öt pénteken késő délután tette közzé a március 31-ig megkötött támogatási szerződések összefoglaló táblázatát, majd bő egy órán belül a hatodik is.

Ezeket itt érhetik el:

Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány (PADA)

Pallas Athéné Domus Scientiae Alapítvány (PADS)

Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítvány (PADOC)

Pallas Athéné Domus Domus Mentis Alapítvány (PADMA)

Pallas Athéné Domus Innovationis Alapítvány (PADI)

Pallas Athénő Geopolitikai Alapítvány (PAGEO)

Az alábbiakban az egyes alapítványok szerződéslistáiból foglaljuk össze a legérdekesebb pontokat:

Pallas Athéné Domus Innovationis Alapítvány (PADI)

A PADI-nak a BanKonzult Pénzügyi és Gazdasági Tanácsadó Kft. 2016. februárig havi 750 ezer forintért készített elemzést a "Hazai és globális gazdasági és pénzügyi trendek" címmel.

Vezető tisztségviselőinek és fb-tagjainak a PADI az AIG Europe Limited Magyarországi Fióktelepétől vett évi 12,9 millió forint plusz áfáért Business Guard nevű felelősségbiztosítást. (Ugyanez a cég csaknem 10 milliós - valószínűleg éves - díjért szerződött a PADS-sal, egy másik jegybanki alapítvánnyal is.)

Az alapítvány Pusztaszeri úti központját, legalábbis idén március végéig, a Preventív-Security Biztonsági és Tanácsadó Zrt. őrizte havonta kb. 1,13 millióért (az elszámolás őrönként és óránként történt).

A PADI adatai közt eddig is megtalálható volt az az ingatlanügylet - erről a hvg.hu is írt -, amelynek keretében a MÁV-tól a jegybanki alapítványok közösen megvettek egy üdülőt 890.000.000,- Ft + áfáért, ebből egyenként 148.333.333 Ft + áfát fizettek.

Több hasonló, az alapítványi vagy leendő alapítványi ingatlanokkal kapcsolatos szerződés is van, ügyvédi irodákkal, belsőépítész irodával, ingatlanforgalmazóval, ingatlankezelővel.

2015 augusztusában a PADI 42 millióért vett 9 képet a Kovásznai Kutatóközpont Alapítványtól. Ez a mostani adatközléstől függetlenül is ismert volt, mert 2015 szeptemberében a Népszabadság megírta, hogy a jegybanki alapítványok összesen 112 millióért vettek Kovásznai-képeket. A festőként, animációs rendezőként, íróként egyaránt nyilvántartott Kovásznai György annak idején animációs filmeket készített a Pannónia Filmstúdióban, amikor annak vezetője Matolcsy György MNB-elnök  édesapja, idősebb Matolcsy György volt.

Több száz millió a VS.hu kiadójának

A PADI honlapján nem a többi szerződés között, hanem külön, a támogatási szerződések között szerepel két tétel, amely a Nem Wave Production Kft.-nek adott támogatásról szól. Ez a cég a VS.hu kiadója. 2015 júniusában közszolgálati tartalmak dokumentumfilmes és korszerű multimédiás bemutatására kapott 71.509.000,- Ft-ot, 2015 decemberében pedig az „Innovatív társadalmi újságírás – 2016” című projekthez 69.147.000,- Ft-ot. Ez összesen mintegy 140 millió forint. Támogatási szerződést mással nem kötött a PADI. A New Wave Productions a cseh Bawaco médiabefektetőjé, amelyről úgy tartják, Szemerey Tamás, Matolcsy György jegybankelnök unokatestvérének érdekeltségéhez tartozik.

A New Wave Production Kft. a többi alapítványtól is jelentős támogatásban részesült.

A PADA 2015 február 3-án 71 milliót adott a „Magyarország 2015” projekt megvalósításának támogatására (ez 2015 végéig szólt). A táblázat szerint „A projekt célja fontos társadalmi és gazdasági jelenségek, problémák bemutatása széles olvasói rétegek számára multimédiás eszközök segítségével.”

A PADS táblázatában hat nappal később, február 9-én 72,7 milliós támogatás szerepel. Az indoklás szerint „A Támogatott "Magyarország 2015" néven egy projektet kíván megvalósítani, melynek keretében egyéves időintervallumban, a 2015- ös évben heti és havi rendszerességgel, átfogó koncepció mentén közszolgálati tartalmakat új multimédiás formátumban hoz létre és tesz közzé a Honlapon.”

A PADOC esetében 2015. február 5-én 72, 47  milliót találunk, szintén a Magyarország 2015 projekthez kapcsolódva, és ugyanerre a napra, szintén e projektre 72,26 milliót írtak be a Pallas Athéné Domus Mentis Alapítvány (PADMA) táblázatába.

A Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány (PAGEO) csak egy órával a többi alapítvány után töltött fel adatokat a honlapjára, és ott is felbukkan a New Wave Production: több mint 160 millió forintot kapott, ebből egy 14 millió körüli összeget George Friedman három könyvének fordítására és kiadására.

Ez mindösszesen majdnem 600 milllió forintot jelent a New Wave Production Kft.-nek.

VS-es kötődése van a FRANK Digital Kommunikációs Tanácsadó és Szolgáltató Kft.-nek is, amely 64,6 milliót kapott a PADA-tól. Egyrészt 30-at arra, hogy készítsen átfogó szakmai koncepciót a Pusztaszeri úti volt épületegyüttesben kialakítandó K+F és Innovációs intézet, mint tudásközpont létrehozásának előkészítésére. Másrészt doktori iskola kreatív koncepciójának, arculatának kidolgozására, a Villa Budapest arculatának kidolgozására és videodokumentáció elkészítésére. Ilyet készít az Úri utcai alapítványi épületnél is. A FRANK Digital Száraz István cége, aki a a VS.hu-t kiadó New Wave Production egyik ügyvezetője.

A VS-Origo médiacsoport másik tagja, az Origo megvásárlója, a New Wave Media Kft. 23 milliót kapott a PAGEO-tól a BUD 20 - Budapest Vízió bemutatására és könyvszerkesztésre.

A PAGEO 11,28 millióval támogatta a DRYCom Informatikai Kft.-t, amely  ismeretterjesztő kiadványok adott ki magyar és több idegen nyelven. A cég a VS-Origo csoportban meghatározó szerepet játszó Száraz Istváné.

A vs.hu péntek este igyekezett magyarázatot adni a támogatásokra. A közleményről, illetve a főszerkesztő által a Kreatívnak adott interjúból itt talál részleteket.

Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány (PADA)

A PADA 2015. májusában 8,5 millió forintért szerződött a kormányhoz közel álló Alapjogokért Központ igazgatója, Szánthó Miklós cégével, a Jogállam és Igazság Nonprofit Kft.-vel, amelynek feladata egy tanulmány írása volt „A fogyasztóvédelem a pénzügyi szektorban Magyarországon és az Európai Unióban; avagy az acquis communautaire érvényesülése a magyar hitelpiacon” címmel, a témával kapcsolatban a cégnek konferenciát és sajtómegjelenéseket kellett szerveznie, valamint egy tematikus blogot indítania.

©

2015 januárjában 1,5 millió forintot kapott a Kész Zoltán független parlamenti képviselő és Somogyi Zoltán nevével fémjelzett Szabad Piac Alapítvány Tom G. Palmer „A jóléti állam után” című könyvének magyar nyelvű kiadására.

2014. decemberében Gabriel Méry - Ratio A kiadó 1,2 milliót kapott a PADA-tól, hogy kiadja Fritz Tamás politológus, CÖF-szóvivő 2013-14-es cikkeinek gyűjteményes kötetét, amely „arra vállalkozik, hogy cikkek, elemzések formájában bemutassa a második Orbán-kormány politikájának legfontosabb jellemzőit, külön figyelmet fordítva az új gazdaságpolitikai modell kibontakozására s annak eredményeire”. (Fritz Tamás Simon Jánossal közös cége, az Ajatomi Kft. pár héttel ezelőtt a PAGEO-tól 14,4 milliót kapott a demokrácia új modelljeinek kutatására.)

2014 májusában 39 milliót adott az alapítvány a Kairosz Könyvkiadónak, hogy támogassa az onkológiai intézet főigazgatója, Kásler Miklós Nagyvizit című 6 kötetből álló könyvsorozatát. Ez nem a rák gyógyításáról szóló kiadvány, hanem  a magyarság történelmét fogja át a honfoglalástól egészen napjainkig, de nem a nyugatról érkező, erősen globalista történelemszemlélettel, hanem a magyarság történetének nemzeti érzelmű és szemléletű bemutatásával. Kásler Miklós egyébként kuratóriumi tag egy másik jegybanki alapítványban, a Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítványban (PADOC).

A Pallas Athéné Domus Optima Ingatlankezelő-,Hasznosító és Szolgáltató Zrt.-vel több szerződést is kötött a PADA, ami nem véletlen, mert ezt a céget a hat jegybanki alapítvány közösen hozta létre, részben azért, hogy csökkentsék üzemeltetési költségeiket, illetve azért, hogy segítsen közösen vagyonbefektetéseiben - mint a HVG már írt erről -, elsősorban állampapírok- és ingatlanvásárlásaikban.

A Matolcsy-könyv támogatása

A Matolcsy György gazdasági tevékenységéről szóló Sakk és póker c. könyv megjelenését is 10 milliókkal támogatta a PADA. A könyvet két ütemben, összesen 10 ezer példányban nyomták ki, 18,4 millió + áfáért, a hirdetési kampányára 11,3 milliót költöttek. A könyv román, ukrán, cseh és lengyel fordítására nyelvenként 9,7 millió + áfát költöttek. A PADA kuratóriumának elnöke amúgy nem más, mint Matolcsy György.

Pallas Athéné Domus Mentis Alapítvány (PADMA)

A New Wave Production 72 milliós támogatásán kívül a Kecskeméti Főiskola több mint 101 milliót kapott 2015 márciusában. Itt meg kell jegyezni, hogy a főiskolát az az Ailer Piroska vezeti, aki a támogatást megítélő PADMA kuratóriumának a tagja.

Még egy érdekesség, amit szintén a PADMA listáján találtunk: idén márciusban 173 milliós szerződést kötöttek egy magánszeméllyel (akit így nem kell megnevezni), az alapítványt bevonva. A leírás szerint "a Pallas Athéné Domus Mentis Alapítvány támogatást nyújt a szakmai közreműködésével és pénzügyi támogatásával a KF Gazdaságtudományi kar fejlesztése és az egyetemmé válás folyamatának elősegítése és a képzése fejlesztésének eszköz igényéhez".

Névtelenek

A "magánszemély" megnevezés amúgy is a talán leggyakrabban előforduló szó a táblázatokban. Őket ugyanis nem nevezik meg, csupán a célt, amire a pénzt kapták, illetve az összeget. Nagyon sokan kaptak kutatásokra, tanulmányutakra, illetve konferenciákon részvételre. Hogy kikről van szó, azt végig homály fedi.

Pallas Athéné Domus Scientiae Alapítvány (PADS)

A PADS listájában egy nagyobb kedvezményezett van még: a Pécsi Tudományegyetem Phd hallgatóit 74 millióval támogatták – igaz, ezt három alapítvány (a PADS mellett a PADA és a PAGEO) adta össze.

©

Nagyon sok jutott a Tihanyi Alapítványnak – amely a Matthias Corvinus Collegiumot fedi. 2014 októberében és 2015 májusában kapott pénzt, összesen 51 millió forintot tréning és fejlesztési program megvalósítására.

A Magyar Bankszövetség támogatása is kiugró a maga 30 milliójával. Ezt leszámítva jellemzően milliós vagy párszázezres támogatások vannak, több egyetemet és egyesületet is támogatott a PADS.

A Corvinus Egyetemnek – több úton - sokszor adtak pénzt: Matolcsy György jegybankelnök és az egyetem akkori rektora, Rostoványi Zsolt 2015. júliusában kötött együttműködési megállapodást, azonban ennél korábbi támogatásokat is találni. Rögtön az első tétel is a Corvinushoz kötődik: a Befektetések és Vállalati Pénzügyi Tanszék Alapítványa 2014. októberében konferenciára kapott 2 milliót. A tanszék összesen ötször kapott támogatást – konferencia mellett tananyagfejlesztésre. A teljes összeg 6,5 millió.

A Corvinus Egyetem 1,6 milliót, az egyik diákszervezet, a Heller Farkas Szakkollégium különböző kurzusokra és konferenciára összesen több mint 3 milliót kapott. A szintén az egyetemhez tartozó, a botrányos feladatsorról elhíresült Studium Generale Alapítvány is kapott félmilliót. Az egyetemen működő Társadalomelméleti Kollégiumért Egyesület 360 ezerrel szerepel a listán.

Kicsit távolabbi a kapcsolat, de a KDSZ – Közgazdászok a Közpolitikában nevű szervezetet támogatta az alapítvány – a KDSZ honlapján a partnerei között tünteti fel a Corvinust -, kevesebb mint 600 ezerrel.

A PADS két szerződést is kötött - 2014-ben, illetve 2015-ben - összesen 30 millió plusz áfáért kisebb építési, illetve bontási munkákra a Market Zrt.-vel, amelyről köztudott, hogy Garancsi István, a Videoton fociklub tulajdonosának érdekeltsége.

Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítvány (PADOC)

A PADOC nagy arányban támogat határon túli egyetemeket: a Sapientia összesen 126 milliót kapott, a Partiumi Keresztény Egyetem 40, az Ungvári Nemzeti Egyetem 40 és az Újvidéki Egyetem 23 milliós támogatáshoz jutott.

A Vidnyánszky Attila vezette Nemzeti Színház 32 milliót kapott a magyar nyelv és kultúra támogatására.

A Lezsák Sándor nevével fémjelzett Népfőiskola Alapítvány 44 millióhoz jutott, az Erdélyi Református Egyházkerület 50, a Római Katolikus Egyetemi Lelkészség Egyesület 12,6 milliót kapott.

A PADOC-nál látható, hogy külföldi és magyar értékpapírokat vásároltak több mint hetven millió euró, illetve többszáz millió forint értékben az MKB Banktól, az Államadósság Kezelő Központtól és az NHB Növekedési Hitelbanktól, amely szintén Szemerey Tamás Matolcsy-rokon érdekeltsége. A PADOC-nak egyébként az  NHB-nál betétei vannak. Ha az értékapírok között államkötvény is van, az egy vitás kérdés, hiszen sokan állítják, az MNB ezáltal lényegében az államot finanszírozza, ami tilos.

Előzmények
A jegybanki alapítványok a végsőkig küzdöttek, hogy ne kelljen kiadniuk adataikat. Csabai Károly, a HVG volt újságírója, jelenleg a Világgazdaság munkatársa jogerősen még 2015 decemberében nyert pert ellenük, de akkor a Kúriához fordultak, és noha ennek nem volt halasztó hatálya, továbbra sem adták ki az adatokat. Közben a parlament elfogadott egy törvényt arról, hogy az MNB-s alapítványok pénze nem közpénz (Kósa Lajos emlékezetes indoklása itt), ezért nem kell adatot szolgáltatniuk. Aztán jött a Kúria, amely megerősítette a másodfokú bíróság döntését, meg az Alkotmánybíróság, amely Áder János államfő kérésére vizsgálta, majd meszelte el a törvényt. Innentől nem volt apelláta, így jutottak el az alapítványok a pénteki lépésig, az adatok közzétételéig.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!