szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Közösen nyomja a propagandát a Jobbik, az Osztrák Szabadságpárt és az Alternatíva Németországért.

Néhány napja kezdte meg a működését az Unser Mitteleuropa (A mi Közép-Európánk) nevű nacionalista honlap, amelyen együtt hirdeti nézeteit német nyelven a Jobbik, az Osztrák Szabadság Párt  (FPÖ) és az Alternatíva Németországért (AfD) – írja a Tages Anzeiger című svájci napilap.

A honlap mögött hivatalosan a Kalocsán bejegyzett Magyar Szív – Magyar Szó alapítvány áll, ám a szerverek – csakúgy, mint a szélsőjobboldali nézeteket valló kuruc.info esetében – az Egyesült Államokban műkődnek. Az alapítvány élén a Jobbikhoz közel állónak tartott János Bencsik tevékenykedik, s a szervezet nem csak az Unser Mitteleuropát működteti: az alapítvány finanszírozza a Kárpátalján megjelenő Kárpát Hír internetes oldalt is, amely magyar nyelvű anyagokban ismerteti a kijevi kormánnyal, illetve a szakadárok kezén lévő kelet-ukrajnai térségekkel kapcsolatos orosz álláspontot.

A svájci lap szerint a híroldal működése azt mutatja, az FPÖ annak ellenére is közeledik a Jobbikhoz, hogy hivatalosan a párt igyekszik távol tartani magát a Vona Gábor vezette tömörüléstől. Miközben az FPÖ színeiben induló Norbert Hofer azt mondta, az ausztriai államfőválasztás első fordulójában aratott győzelme után, hogy nem örül a Jobbik gratulációjának, mert nem akar semmit ettől a párttól, Bécsben a helyi FPÖ-sök részt vettek egy helyi Jobbik-rajongói szervezet létrehozásában, s a párt tagjai ott voltak a Jobbik Bécsben rendezett március 15-ei megemlékezésén is – írta a Tages Anzeiger.

Bécsi források szerint a honlapon megjelenő szövegek elemzése alapján valószínű, hogy a tartalmat főként Ausztriában készítik, s a szerzők egyike a párt egyik alsó-ausztriai funkcionáriusa, Markus Ripfl lehet. A honlapon közzétett bemutatkozás szerint a cél a közép- és kelet-európai nemzeti pártok közötti egység megteremtése. Az Unser Mitteleuropa szerint ugyanis a választók belátható időn belül ezeket a pártokat fogják megbízni a kormányzással, s mindenkinek fel kell készülni erre az időszakra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetésekhez is használja a felhasználók beszédét a Spotify

Hirdetésekhez is használja a felhasználók beszédét a Spotify

Amperek, buli, Manta: vezettük az új Opel Mokka-e villanyautót

Amperek, buli, Manta: vezettük az új Opel Mokka-e villanyautót

A Földtől mintegy 280 millió kilométerre készül szoftverfrissítésre a NASA

A Földtől mintegy 280 millió kilométerre készül szoftverfrissítésre a NASA