szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hónapokig nem fizették a járulékokat a dolgozók után a mezőcsáti iskolákban, amelyeket a Magyar Református Egyház működtet. Az RTL Híradónak nyilatkozó pedagógus szerint teljes a létbizonytalanság, ebben a hónapban már fizetést sem kaptak. A fenntartó annyit közölt: a csökkenő gyereklétszám mellett az oktatáspolitikai folyamatok is közrejátszottak a jelenlegi helyzet kialakulásában – hangzott el a keddi hírműsorban.

A helyi gimnáziumban és az iskolában sem kaptak fizetést a tanárok Mezőcsáton. Egy név nélkül nyilatkozó pedagógus azt mondta: tudomásuk szerint a fenntartó hónapok óta nem fizette az alkalmazottak után a járulékokat, és emiatt a NAV állítólag már inkasszózta az intézmények számláját. Utóbbi értesülést adótitokra hivatkozva nem erősítette meg az adóhatóság.

A tanár azt is mondta: az adóbevalláshoz szükséges papírokat sem kapták meg január 30-ig, akkor derült kik, hogy nem fizetik a járulékokat – van, aki után már szeptember óta.

Az ehavi bért sem fizették ki, és ezzel kapcsolatban tájékoztatást sem kaptak. Teljes a létbizonytalanság – tette hozzá.

A református egyház 2011-ben vette át az iskolák működtetését az önkormányzattól a településen. Tavaly nyáron is baj volt már, akkor hónapokig nem kaptak fizetést a dolgozók, végül az Emmi egyszeri, hatmillió forintos gyorssegélye oldotta meg a problémát.

A Magyar Református Egyház írásban úgy reagált: ahogy egyetlen fenntartó, a református egyház sem független a külső gazdasági és oktatáspolitikai folyamatoktól. Tisztában vannak azzal, hogy a működtetésben lehetnek hibák, azért hozták létre a nevelési előfinanszírozási alapot – azt viszont nem tudni, mit jelent ez pontosan. A mezőcsáti helyzet szerintük egyebek mellett azért alakulhatott ki, mert csökkent a gyermeklétszám, a tankötelezettséget 18 éves korról 16-ra vitték le, és nőttek a kiadások.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!