szerző:
hvg.hu

Orbán bizakodó azzal kapcsolatban, hogy Brüsszel hogyan fog reagálni a kvótanépszavazásra annak ellenére, hogy számos kritikát kapott. A kormányfő is beszélt a Soros György-féle háttérhatalomról, de azt is mondta, még 2-3 parlamenti ciklus kellene ahhoz, hogy jó családpolitikát csináljanak.

"Meglepődnék, ha nem vennék komolyan" – mondta Orbán Viktor arról, hogy mennyire fogják Brüsszelben komolyan venni a kormány által kezdeményezett kvótanépszavazást. A miniszterelnök a Kossuth rádiónak péntek reggel adott interjújában azt mondta, az Európai Unióban addig mondhatnak, amit akarnak, amíg nem nyilvánítanak egyértelmű véleményt az emberek, de ha egy népszavazással kinyilvánítják a véleményüket, akkor meg fognak hátrálni.

Orbán azt mondta, szerintük arról szól a népszavazás, hogy egy demokratikus EU-t akarunk-e, amelyben nem a brüsszeli elit határozza meg az európai népek akarata ellenére a szabályokat. "Az uniótól nehéz távolodni, mert benne vagyunk, de át akarnánk alakítani" – magyarázta.

A kormányfő hozzátette, az idegen embereket a nyakunkra szállító politikát mindenki elutasítja más országokban is, mert "senki nem akarja idegen embereknek odaadni a lakása kulcsát, vagy leszerelni az ajtót és az ablakot, ezért ez egy biztonsági kérdés". Mint mondta, Magyarország azért áll ilyen szilárdan, mert a kormány, hogy az első a biztonság.

Orbán azt mondta, szerinte az európai alékotmánnyal ellentétes döntés már az is, hogy bizonyos számú migránst be kellene fogadnunk, de a jövőben folyamatosan hoznának be migránsokat Európába, akiket szétosztanának.

"Mindenki menjen el egy nyugat-európai városba és sétáljon végig a főutcán, és ha vannak emlékei korábbról, akkor most rá fog jönni, hogy megváltozott a kép. A gyerekeink felé el kell számolni, ha nem teszünk semmit, akkor meg fog változni Budapest képe is" – mondta Orbán érvként, hogy miért nem akarnak migránsokat befogadni. Mint mondta, "meg kell őriznünk a kultúránk homogenitását".

Orbán arról is beszélt, hogy míg korábban a német-francia tengelyt tekintették "mag-Európának", addig most ha megnézzük a gazdasági teljesítményeket, akkor Európa központja már Közép-Európa, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Lengyelország és Románia.

A lengyeleket érintő kritikákról azt mondta, "méltatlanul bánnak Brüsszelben a lengyelekkel, időnként megsértik a lengyel népet, több tiszteletet kellene adniuk nekik, mert egy nagy, szabadságharcos népről van szó". Hozzátette, "én nem húznék újat a lengyelekkel, akármilyen nagyfiúknak gondolják magukat Brüsszelben".

Bill Clinton Magyarországot és Lengyelországot érintő kritikájáról Orbán Viktor azt mondta, "úgy kerültünk az amerikai történetbe, mint Pilátus a krédóba, de ettől még a tiszteletlenség tiszteletlenség, a sértés sértés marad, és joggal várunk el több tiszteletet tőlük". Hozzátette, tetszik neki, amit Jaroslaw Kaczynski üzent Clintonnak, miszerint orvoshoz kellene fordulnia inkább, de Orbán hozzátette, "amit szabad Jupiternek, nem szabad a kisökörnek", ezért ő maga nem ismételte meg Kaczynski szavait.

Orbán Clinton szavaival kapcsolatban megismételte azt, amit Lázár János is elmondott a csütörtöki sajtótájékoztatóján, miszerint Soros Györgyöt áll emögött az akció mögött, mert Soros György meghirdette a maga programját a muszlimok befogadásáról. "Közép-Európában létezik egy háttérhatalom, ami Soros György nevéhez köthető, és ő az amerikai demokrata párt támogatója is, ezért bár a száj Clintoné, a gondolat Soros Györgyé" – mondta Orbán, aki később hozzátette, "én nem bonyolódnék összeesküvés-elméletekbe, én a tényeket mondom". Mint mondta, azért egy háttérhatalomról van szó, mert bár nem választotta őket senki, de hatalomra törekednek.

Orbán arról is beszélt, hogy Magyarország csak néha kap a világpolitikában komoly szerepet, például 1956-ban, vagy 1989-ben, majd most, "de nem szabad a reflektorfénytől és a bekiabáló nézőktől megijedni, mert akkor 15-20 év múlva nem fogunk ráismerni a városainkra" – utalt ismét arra, hogy az érkező migránsok szerinte megváltoztatnék a városok képét.

A családpolitikával kapcsolatban azt mondta, jó lenne, ha több fiatal lenne Magyarországon, és mindenki érezné, hogy a gyermekvállallás nem egzisztenciális hátrány, nem szegénységet jelent, hanem ez pozitív és még gazdasági előnyökkel is jár.

A kormányfő azt mondta, a magyar ember családszerető ember, a magyarok szeretik a gyerekeket, ezért rendben vagyunk érzelmileg, de meg kell találni a gazdasági eszközöket, arra hogy a családok 4-5 gyerekkel is tudjanak boldogulni. Hozzátette, ehhez kellene még 2-3 parlamenti ciklus.

Arról, hogy a kiskeresetűek, a szegények esnek ki a támogatási programokból Orbán azt mondta, az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése a kispénzűeket segíti, és ahhoz, hogy valaki lássa, hogy gyerekkel is ki fog jönni a pénzéből, csökkenteni kell a rezsit, a lakáskiadásokat is, ezek is a kispénzűeket támogatják, ahogy a 2017-es költségvetés is.

A Bocuse d'Or szakácsverseny kapcsán Orbán beszélt a vendéglátásról is, mint mondta, magas az áfa és kicsi a kereslet, de már javul ez a tendencia, mert egyre több pénz marad a családoknál, ezért nő a kereslet és a vendéglátás helyzetén is könnyítenének.

Végül kitért arra, hogy mint Széll Tamásé a Bocuse d'Or-on, úgy vannak magyar sikerek, ilyen a jégkorongozók sikere is, akik kiestek ugyan a vébéről, de évtizedek óta nem tudtak a világelitben győzelmet aratni. Orbán azt mondta, minden nap azzal kezdi a napját, hogy hajnalban elolvassa a Nemzeti Sportot, és ma is azt látta benne, hogy négy aranyat szereztek az úszók.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Márki-Zay: A hódmezővásárhelyieknek elegük lett a korrupcióból és a megfélemlítésből

Márki-Zay: A hódmezővásárhelyieknek elegük lett a korrupcióból és a megfélemlítésből

Szijjártó Péter: Orbán hétfőn dönt Borkairól, azt érdemes kivárni

Szijjártó Péter: Orbán hétfőn dönt Borkairól, azt érdemes kivárni

Délig még lehet mozgóurnát igényelni

Délig még lehet mozgóurnát igényelni

Szíriai kormányerők haladnak északkeletre, hogy útját állják a török támadásnak

Szíriai kormányerők haladnak északkeletre, hogy útját állják a török támadásnak

Alsószentmártonban még legalább két óráig lehet szavazni

Alsószentmártonban még legalább két óráig lehet szavazni

„Hiába a csocsóasztal, ha a főnök sosem száll be”

„Hiába a csocsóasztal, ha a főnök sosem száll be”