szerző:
hvg.hu

A kormány felkérte Varga Mihályt, vizsgálja meg, miként lehet átalakítani a 450 ezres kafetériát, hogy 100 ezer készpénz legyen, a többi SZÉP-kártya. Ugyanez a cél a közszolgálatban, ott is 100 ezer lenne a készpénz, 150 ezer SZÉP-kártya.

Szerdán a költségvetési törvényjavaslatot nézték át. Ország általános gazdasági helyzete is szóba került, Varga kiváló munkát végez a kormány szerint - mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Felminősítés nem hozza lázba a kormányt, hiszen a leminősítést is nyugalommal viselte, hiszen akkor mondták, hogy az átalakításhoz idő kell. Varga azt mondta, a legfontosabb adat, hogy az első 4 hónapban is töretlenül nőtt a munkavállalók száma, 4,3 millió ember végzett munkát. 2010-hez képest 580 ezer emberrel több. Jegybanki alapkamat sem volt soha ilyen alacsony. Államadósság csökkenő pályán van. 6 év alatt 10 százalékkal csökkent, 75 százalék most. A finanszírozók között a külföldiek felé a tartozás 35 százalékra esett vissza. Hiány is alacsony, 6. éve Magyaroszág tartani tudja az EU-s elvárást, a 3 százalékos hiánycélt. Külkereskedelmi mérleg is aktívumot mutat.

Növekedés adatai kiemelten izgalmasak. Következő hónapokban lépést terveznek - eus pénzek kifizetésének gyorsításában.

Költségvetésben több módosítót támogattak: 2017-es költségvetés érdemben befolyásolja a családok életét, életszínvonal és kereset növekedéséhez járulhat hozzá. Lesz, akinek nagy lehetőséget tudnak biztosítani - adó, áfacsökkentés, csok megnyithatja az utat sok család számára, hogy a középosztályba kerüljön be.

Adótörvény

Kérdés volt a cafetéria. Kormány felkérte Vargát, hogy vizsgálja meg, hogy a 450 ezres kafetériát hogy lehet átalakítani, hogy 100 ezer készpénz legyen, a többi SZÉP-kártya. Ugyanez a cél a közszolgálatban, ott is 100 ezer lenne a készpénz, 150 ezer SZÉP-kártya.

Mennyiben nullás a költségvetés, ezt is vizsgálták. Működési oldalon nincs hiány. Fejlesztési hiánya van csak az országnak.

Béremelések volt a fő téma a kormányülésen. Gazdasági csődöt örökölt a kormány 2010-ben - tér vissza a korábbi slágertémára Lázár János -, de 2012 óta folyamatosan nőnek a bérek a közszektorban, sorolja, hogy idén mennyit költenek béremelésre. Jövőre 787 milliárdból emelnek béreket, ebből a pedagógusoké 343 milliárd, az egészségügyi dolgozóké 149 milliárd lesz. 1 millió ember dolgozik a közszektorban. A most eldöntött béremelések és a bértárgyalások 1014 milliárdba kerülnek 2020-ban.

A kormány mérlegelte ezt, mert ez fölötte van a gazdasági növekedés üteménél.

Bevándorlás

Lázár szerint Szijjártó vezetésével "sikert értünk el" hétfőn, mikor a külügyminiszterek tanácsának dokumentumában megjelent a kormány saját terve. Lázár szerint a kormányt nem lepte meg, hogy megtámadták a népszavazási kérdést az Alkotmánybíróságon. Menekültek helyett munkaerőpótláshoz a fiatalokat kellene biztatni a gyerekvállalásra, vagy a régi magyar területről lehet behívni munkavállalókat. Magyar pénzből magyar embert kell támogatni - ez a tézis. Lehet, hogy Európa számára is jó orvosság volna. Ha valaki mást gondol a munkaerőpótlásról, tiszteletben tartja a kormány, de nem érti, hogy miért következik ebből, hogy bárkit kötelező kvótával be kelljen fogadni.

Népszavazás az elmúlt 25 év legfontosabb döntése lesz, arról, hogy ki élhet itt.

Bizottsági roham indul Magyarország ellen - mondta Lázár. 52 ezer bevándorlót szeretne ide beküldeni a többi uniós ország. Mindenkinek jelzi a kormány, hogy Görögországot biztosnságosnak tekinti, ezért azt kérik, Görögországba küldjék vissza a Magyarországnak szánt bevándorlókat - miután ők onnan jöttek. Az, hogy valaki nem regsztrált itt, még nem ide kell visszaküldeni. Fel akar lépni a kormány ez ügyben. A legnagyobb igénnyel Németország lépett fel, onnan több 10 ezer embert küldenének vissza.

Lázár egy későbbi kérdésre válaszolva azt mondta, 300 politikai menekültet fogadott be az ország idén, és a határhoz érő 17 ezer ember kevesebb mint 10 százaléka vallja magát szírnek, a többieknél fel sem merülhet, hogy politikai menekültekről van szó.

Gyermekétkeztetés

Hétfőn a kormány a bevándorlással kapcsolatos kérdésekkel folytatja, állami földek eladásáról is tárgyal, a parlament előtt lévő törvényjavaslatokról, megvizsgálják az elmúlt napokban eljutott kezdeményezése, a tejtermelők kérését is. Időhiány miatt nem találkozott a tehenekkel és gazdálkodókkal, pedig szeretett volna. Megint a friss tej mellett kampányolt, és azt mondta, több ezer liter uht tejet kellett kivonni a forgalomból. Lázár azt mondja, senki sem tudja meggyőzni, hogy az UHT tej ugyanolyan jó, mint a többi. A kérdésekre válaszolva olyannal is érvelt, hogy az UHT fogyasztása nem javasolt a gyerekek számára, így miért csökkentsék az áfáját, de azért tárgyalnak róla.

Iskolatej: költségvetésben megnézték, jövőre hogy nő az ingyen étkezők száma a gyerekek között. Óvodás gyerekek 90 százaléka kaphat ingyen ételt, de nagyon sok iskolás is kap támogatást vagy ingyen étkezést. Most azt vizsgálja a kormány, mi legyen a 3 évesnél kisebb gyerekekkel. Hétfőre vár a kormány tájékoztatást Balogtól, hogy áll a gyermekétkeztetés nyári megszervezése. Idén újabb pénzt adott erre a kormány, ami szerinte minden rászoruló gyerek problémát megold. Iskolatejről is kért tájékoztatást. Az iskolatejre fordított pénz nő.

Új akció jön

MFB 10 év után lakossági hitelezésbe kezd, uniós források kiosztása a cél, akciós hitel jön a vállalkozások számára.

Jönnek a kérdések

Pályaudvarok sorsánál figyelembe veszik a polgármesterek véleményét, jövő pénteken foglalkoznak a témával bővebben. Hogy több legyen a zöld itt, és Széll Kálmán tér és Kelenföld legyen valahogy összekötve, konszenzus kezd kialakítani. Nem az a kérdés, maradjon vagy sem a Déli, hanem mi legyen a lebontás után.

Sorosozás

Az "érintett jelentősségét nem dimenzionálná túl", de tiszta vizet lehet önteni a pohárba. Magyarország nem tett megjegyzést az amerikai kormányra, egy volt amerikai elnök tett megjegyzést. "Nem mi próbáltuk amerika bokáját harapdálni - mert nagyjából odaáig érünk föl -, hanem Clinton próbálta orrba vágni Magyarországot. De ez jó arra, hogy Soros közép-európai vagy magyarországi szerepében világosabb legyen a kép.

Soros György sokat nyilatkozott arról, mit gondol a bevándorlásról, és mi Magyarország szerepe. Magyarországot az Európát segítő bevándorlás útjában állónak tartja, magát pedig az Orbán direkt ellenzékeként működőnek - foglalta össze Soros nyilatkozatait Lázár.

Kötelezettségszegési eljárások

Konstruktív javaslatot tesz. A romák helyzetének vizsgálata magyar szervezetek bejelentése után indult el, konkrét panaszok alapján. Értelmezhetetlen az unió eljárása, mert a magyar állam nem tartja nyilván egy gyerek származását sem. Nem tudja megmondani, hány roma gyerek van, csak azt tudná megmondani, hányan vallják magukat romának.Nem tudja, hogy az EB milyen nyilvántartást vezet, honnan tudja, ki cigány és ki nem. Kormány kész arról beszélni, hogy lehet a gyerekeknek a felzárkózás esélyét megadni. Ehhez az EB-nek meg kell ismerni az itthoni programokat. Balog múlt héten személyesen ment Brüsszelbe. "Nem értjük, mi a konkrét probléma."

Földügyben távol állnak az álláspontok egymástól. Külföldeik és gazdasági társaság előtt nyitná meg a földvásárlást az EU, a kormány ezt nem akarja.

"Itt nagy vita és háború lesz."

Kovács: hallatlan, hogy az a bizottság indít eljárást, ami azt mondja, az integrációs pénzből a migránsoknak adjunk.

További sorosozás

A nemzetbiztonsági bizottság előtt jelentést tesz arról, mi a tapasztalat a Magyarország pénzügyi függetlenséget ért támadások, kísérletek tekintetében. Lázár szerint senki mögött nem kell külföldi titkosszolgálatnak állnia ahhoz, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal vagy az Információs Hivatal vizsgálódhasson. Ellenzéki szervezeteknek nem kell titkosszolgálati vizsgálattól tartani - hangsúlyozta Lázár. Egy atv-s nyilatkozatából arra lehetett következtetni, hogy az ellenzékinek számító civil szervezeteket megfigyeli a titkosszolgálat, azonba Lázár szerint

"megjegyzésemből nem következik magyar szervezet megfigyelése." A hvg.hu kérdésére azt mondta, civil szervezeteket nem figyelnek meg, ha nincs bűncselekmény gyanúja. Arra, hogy Sorost megfigyelik-e, Lázár azt mondta, Sorossal szemben nem folytatnak konkrétan titkosszolgálati tevékenységet, csak ha a nemzetbiztonsági érdekeket sérti.

Nem Gyurcsányozik, többszöri kérdésre sem

Őszödi videóval nem készül a kormány. A videót látta, legfeljebb szánalmas magyarázkodásnak minősíthető - mondta a Gyurcsány videóra, és az abban szereplő kormánybírálatra sem mond semmit. A felcsúti kisvasút és az egészségügy helyzete között nem lehet olyan összefüggést hozni, mit amiről Gyurcsány beszél. Azért harmadik nekifutásra már beleáll abba, hogy súlyos csapás volt a demokráciára, hogy elismerten hazudtak a választóknak, és "ezek szerint árulók irányítják az MSZP-t".

Klik és a fideszes ügyvédek:

Minden állami szervezetnél szigorú szabályok vannak a kiválasztásra, eljárást kellett lefolytatni, Kliknek is. 120 ezer alkalamozottja van a Kliknek, ez olyan felelősség, amihez hogy ügyvédet vesznek igénybe, nem baj. Ha szabályosan választottak ki valakit, nem lehet hátrányosan megkülönböztetni, mert fidesz tag. "Emiatt sem hátrány sem előny nem érhet senkit. Szerinte objektíven választották ki az ügyvédeket."

Quaestor károsultak

Korai megmodani, mit kapnak meg és mit nem. A kártalanítási alap még nem kezdett el működni. Most nincs helye a tiltakozásnak, nem tudni, ki mennyit kap.

Matolcsy a gazdaság motorja?

Ezt Lentner Csaba mondta, de a kormány Lentner tudományos munkásságának tudja be a megjegyzést. Ha mint kutató, így látja a helyzetet. Jegybankelnöknek a gazdaságpolitikára befolyása van, de nem ő irányítja - válaszolta nevetve Lázár.

Összefüggés van Lázár brüsszeli útja és Lavrov látogatása között? Milyen pénzből épül paks? Nevet a kérdésen, és azt mondja,  az engedélyezési eljárásban fontos előrelépést hozhat a pénteki találkozó. Szerinte nincs ellenállás Brüsszelben a paksi projektről. Az együttműködés konstruktív Brüsszellel. Arra nincs mód a jelenlegi technikai tudás szerint, hogy orosz technológia mellé másik technológia felelsségét bárki vállalná - magyarázza Lázár, miért nem épít más. Az EB-nek ezt kell végiggondolni, hogy meg van kötve a keze.

Holnap olyan döntések lehentek, amik érdemben befolyásolják az energetikai szektort. Izgalmas kérdés, ami Magyarországra érdemi befolyást gyakorol: EB Lázár szerint ragaszkodik ahhoz, hogy Paks II nem lehet a magyar villamosművek része. Eddig oké a monopólium, a jövőben nem. A Paks II. ben előállított áramhoz mindenkinek egyformán kell hozzájutnia, mindegy, hogy magyar vagy külföldi.

Magyarország felvehet kiváltó hitelt, amivel az orosz hitelt kiváltja. Kérdés, hogy a kondícióknál - 30 éves lejárat, jó kamat - van-e jobb. Ezt Lázár vizsgálja.

Lázár - Pintér háború áldozata a TIBEK?

Nem! - mondja Lázár. Pintérrel kiváló a munkakapcsolat. Megtanulta, kivel keressen konfliktust és kivel ne. Pintérrel nem akar konfliktust keresni - mondja mosolyogva Lázár. Ügy érdeméről van vita a Fideszen belül, hogy lehet még jobb a szervezet. Nincs személyes vagy hatalmi diskurzus, belső egyeztetés zajlik. Olyan jelentős kérdés, ahol érdemes többször végiggondolni az egészet. Azt a hvg.hu kérdésére nem árulja el, miben van vita.

Orbán azt mondja, ha Sorosnak kell, visszafizetik a korábbi ösztöndíjat

Az Átlátszónak nem mondta meg, most újból megkérdezték. Kovács odaszúrt az átlátszós újságírónak, azt mondta, egy "vendéglátó ipari végzettségű újságíró" kérdésére válaszolt. Azt mondta, nem volt záradék az ösztöndíjhoz, hogy hogyan kell politikaialg gondolkodni. Nem közérdekű adat, mennyi volt az ösztöndíja - tartja magát korábbi álláspontjához Kovács. Ízléses, hogy soros pályázaton részt vettek sorosoznak - kapják a következő kérdést. Igzalmas kérdés  - veszi vissza a szót Lázár, aki a szintén a korábbi soros-ösztöndíjas Orbánt is megkérdezte.

Orbán szerint nem is kérdés egy fideszes politikus részéről sem, hogyha ez probléma, és Sorosnak kell a pénz, visszafizeti mindenki.

Ízlésről csak annyit, hogy akik a CEU-n tanultak, Soros ösztöndíjasok, azok már nem is kritizálhatják?! - folytatja Lázár.

Kovács vajon visszafizeti-e? Soros még nem kérte - reagált Kovács.

Az nem baj, ha Soros civil szervezetet támogat. Törvénytelenség elkövetéséről nincs rendelkezésre álló információja. De kérdés, hogy külföldi állampolgár beavatkozhat-e magyar közügyekbe. "Ki kérte, hogy legyen Orbán demokratikus ellenzéke?! Ráadásul a világ másik országából?!"

A Fidesz is visszafizeti a pénzt, ha Soros kéri - mondja újabb kérdésre Lázár.

HM megy Székesfehérvárra?

Szándék van, döntés nincs - mondja Lázár. Nagy vita volt a kormányban erről, még nem zárták le a kérdést, a honvédelmi miniszter sem zárkózik el ettől. Még a nyári szünet előtt dönthetnek.

Hol vannak az egységes cigisdobozok?

A jogszabály már kész, Európai Bizottsági egyeztetés zajlik. Korábban a kormány május 20-ra ígérte az erről szóló jogszabályt. Az egyik gyártó perelt a brit szabály miatt, Magyarország beszállt a perbe és nyertek, úgyhogy lesz egységes csomagolás, ráadásul több tagország egységesen lép fel szabályozási kérdésekben. Ezért van még csúszás.

Letelepedési kötvény

Gazdasági bizottság nem vizsgálata a kötvényforgalmazó társaságokat - írta korábban a Magyar Nemzet. Lázár szerint gazdaságilag előnyös konstrukció volt, piacilag védhető az eljárás, és megérte az államnak. Az offshore hátterű cégekre vonatkozó kérdésekre, és azok hasznára érdemben nem válaszol. Azt mondja, ezek haszna nem lóg ki a nemzetközi sorból. "Nem találom, amit ön keres. Az a vita, hogy ez jó vagy nem jó dolog. Mikor az állam kitalálta, jó volt, technikai kérdés, hogy van bonyolítja. Akkor jó, ha a nemzetközi sztenderdeknek megfelel."

Magyar-orosz légitársaság lesz?

Kormány nem tárgyalta az ügyet.

A Figyelő szerint Orbán válságértekezletet hívott össze a gazdaság gyenge teljesítménye miatt,

Lázár viszont semmilyen ilyenről nem tud. "Nem volt ilyen, mert a gazdaság nő." 3 százalék körüli növekedéssel számol a kormány idénre, és még a foglalkoztatás is nőtt.

Gyöngyösi kislány halála

Kormányhivatalok és Czibere államtitkár között egyezteés van, veszélyeztetés miatt is lesz büntetőfeljelentést. Vonatkozó törvényeket felülvizsgálják. Nem rosszul szituált családról van szó itt, meg kell vizsgálni, volt-e mulasztás a hatóság részéről, milyenek a jogszabályok. Gyámhatóságot is meg kell erősíteni, a fellépés lehetőségét is átnézik, de itt óvatosan kell lépni, hogy a gyámhatóság se mehessen oda csak úgy bárkihez, hogy elvigye a gyereket.

Nemzeti Védelmi Szolgálat 295 milliós kampánya:

Van egy ilyen közbeszerzési kiírás, de megfogtuk Lázárt a kérdéssel, nem tudja pontosan, mi ez, feltételezi, hogy a bevándorlás. Későbbre ígért választ.

6 és 8 osztályos gimnáziumok felülvizsgálatának kérdése nincs napirenden

 2018-ra vizsgálják felül a NAT-ot, ami amúgy is kötelező. Felmerül a 9 osztályos általános iskola kérdése, és az ,hogy az általános iskolai képzésre milyen hatást gyakorol a 6 osztályos gimnázium. Semmilyen döntést nem hozott a kormány a 6 osztályosról. Felmerül, hogy milyen elszívó hatást gyakorolnak. Ott arról van szó, hogy a 6. osztálynál összeválogatják a legjobb képességű gyerekeket. Ez most jó a köznevelés szempontjából vagy nem ? Ez a vita lezajlott és maradtak a 6 osztályosok. De van olyan szakértői anyag, ami szerint ez elitista megoldás és torzít. Nincs napirenden a kérdés. A 8 osztályost nem bírálta senki.

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kampányt zárt Tarlós: "Itt Budapest öt éve a tét, nem egy tétova ember vágyálmai"

Kampányt zárt Tarlós: "Itt Budapest öt éve a tét, nem egy tétova ember vágyálmai"

Legalább 3300 éves sírt találtak Egyiptomban

Legalább 3300 éves sírt találtak Egyiptomban

Orbán a Borkai-ügyről: "Majd hétfőn mondom el a véleményem"

Orbán a Borkai-ügyről: "Majd hétfőn mondom el a véleményem"

Egyre többen élnének a "rabszolgatörvénnyel" az autóiparban

Egyre többen élnének a "rabszolgatörvénnyel" az autóiparban

Kezdődik a Nyugati felújítása, kevesebb pénztár lesz nyitva

Kezdődik a Nyugati felújítása, kevesebb pénztár lesz nyitva

A Viszkist megbüntették, aztán ivott egy whiskyt

A Viszkist megbüntették, aztán ivott egy whiskyt