szerző:
Varga Áron

Úgy tűnik, a Fidesz másodszor is nekifut a magyar civil szféra tönkretételének. Vélemény.

Természetesen vannak olyan titkosszolgálati jelentések, amelyek alapján ez az állítás direktbe is bizonyítható, de ezek értelemszerűen nem publikusak”mondta Lázár János a kormányinfón arra a kérdésre válaszolva, milyen bizonyítékok alapján állítja, hogy Soros György áll a kormányzati idegengyűlölet ellen küzdő civil szervezetek mögött.

Ezzel tehát Lázár bejelentette, hogy folytatódik a civilek elleni kormányzati kampány, amelynek első felvonása egyébként csúfos véget ért: az adóhivatal semmiféle szabálytalanságot nem talált a Norvég Alapból támogatott civilek gazdálkodásában, és bíróság mondta ki, hogy törvénytelen volt a civilek elleni házkutatás. Mivel azonban a média jelentős részét a Fidesz gazdasági érdekköre tulajdonolja, a kormányzati felsülésről szóló tájékoztatás kevesebb emberhez juthatott el, mint a „sorosozás.” Azaz nem egyértelmű, hogy végül ki nyert. Mondjuk a rendőrök által ártatlanul elhurcolt, a KEHI által megszállt és zaklatott civilek biztosan nem.

Hogy a sorosozás ostobaság, az vitán felül áll. Most nagyvonalúan tekintsünk el attól az ellentmondástól, amikor a Soros-ösztöndíjas miniszterelnök szidja Soros Györgyöt, majd erre ráerősít a Soros-féle magánegyetemen végzett, szintén Soros-ösztöndíjas kormányszóvivő, mert ez kabaré. Majdnem akkora, mint a Soros-féle világösszeesküvés leleplezése. Ugyanis senki és soha nem tagadta, hogy a Soros-féle Open Society támogat civileket Magyarországon. Ezeknek a támogatásoknak az összege mondjuk egy átlagos kormányzati kommunikációs kampányhoz képest elenyésző, ahogy a civil szervezetek társadalomformáló ereje is. Sajnos.

A magyar civil szféra jellegzetessége ráadásul, hogy a szervezetek gazdálkodása – szemben mondjuk az ezt titkolni igyekvő, közpénzből üzemelő állami cégekkel és minisztériumokkal – többségében teljesen átlátható. Aki nem hiszi, járjon utána: keresse fel egy szabadon választott civil szervezet honlapját, és nézze meg, hogy talál-e gazdálkodásáról szóló dokumentumokat. Aztán tegye meg ugyanezt néhány közpénzből működő állami vállalattal is, és próbáljon, mondjuk, utánanézni annak, hogy mi mennyibe fog kerülni a paksi atomerőmű építése kapcsán.

Elárulom: amíg az előbbi sikerülni fog, utóbbi csúfos kudarc lesz. Hogy az Open Society és a támogatott civil szervezetek kapcsolatának felkutatásához ezek után miért van szükség a titkosszolgálatokra, ugyanolyan rejtély, mint az, hogy milyen törvényi felhatalmazás alapján figyelik meg a szolgálatok ezeket a civil szervezeteket.

Lázár János nyilatkozata után két lehetőség merül fel. Az első, és megnyugtatóbb, hogy Lázár János nem mondott igazat, és valójában nincs semmiféle titkosszolgálati jelentés, csak erre hivatkozni egyszerűbb, mint védeni a védhetetlent. A második, hogy a Fidesz kormányzati politikává változtatta a kretenizmust, és tényleg titkosszolgálatokat küldött teljesen ártalmatlan – illetve jobb esetben kifejezetten hasznos – civil szervezetekre. Ez esetben Orbán Viktor kormánya pártpolitikai célokra használja a magyar titkosszolgálatokat, ami nyilván nem volna példa nélküli a rendszerváltás utáni magyar politikatörténetben, de megjegyzésre azért érdemes.

Úgy tűnik tehát, hogy a Fidesz másodszor is nekifut a magyar civil szféra tönkretételének. Azt követően, hogy mindenkit ártatlannak találtak, akit Lázár János korábban korrupcióval vádolt meg, most újra házhoz megy a kormány a pofonért. Persze az erő velük van, és ha akarnak, elfogadhatnak néhány törvényt, amelyek eredményeképp sokkal rosszabb lesz civilnek lenni Magyarországon, mint korábban volt. Ezzel egyébként néhány ember élete munkáját kifejezetten könnyű tönkretenni, úgy, hogy senki nem nyer semmit.

Arról nem is beszélve, hogy a titkosszolgálatokat a magyar kormány használhatná arra is, amire való. Ellenőrizhetnék például, hogy kik és milyen pénzből terjesztenek putyinista propagandát Magyarországon. Parlamenti kérdésekre adott – illetve nem adott – miniszteri válaszokból tudjuk, hogy ezzel nem foglalkoznak ma Magyarországon a szolgálatok. Ártatlan civilek zaklatásával igen.

Közben pedig, bármilyen hihetetlen, 2016-ot írunk, és nem 1966-ot.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Komoly gondok vannak a Választás.hu-val

Komoly gondok vannak a Választás.hu-val

Ahol nyert, ott mindent vitt az ellenzék

Ahol nyert, ott mindent vitt az ellenzék

Tilos a szavazólapot lefotózni – na mit fényképezett le Berki Krisztián?

Tilos a szavazólapot lefotózni – na mit fényképezett le Berki Krisztián?

Botka László: nem foglalkozom az ellenfelekkel

Botka László: nem foglalkozom az ellenfelekkel

Visszajön a koranyár, 26 fok is lehet a jövő héten

Visszajön a koranyár, 26 fok is lehet a jövő héten

Két nappal a fia halála után színpadra állt Csuja Imre

Két nappal a fia halála után színpadra állt Csuja Imre