szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Miközben egy 1999-es törvény legalizálta a prostitúciót, a többi jogszabály olyan környezetet teremt a szexmunkások számára, hogy munkájukat mégis csak illegális, veszélyes körülmények között végezhetik, különös tekintettel a munkavégzés helyszínére. A prostituáltak érdekképviselete Székely Lászlóhoz fordult.

Levélben fordult Székely László ombudsmanhoz a Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesülete. Ebben arra próbálják rávenni az alapvető jogok biztosát, hogy az Alkotmánybíróságnál kezdeményezze a Btk.  201. § (1) bekezdés b) pontjának megsemmisítését.

A levél szerint miközben egy 1999-es törvény legálissá tette a prostitúciót, a 2012-ben elfogadott, új Btk. kifogásolt pontja kifejezetten tiltja, hogy prosituáltaknak lakást adjanak ki vagy másként biztosítsanak helyet a szolgáltatásuknak. A Btk. három évig terjedő börtönnel büntethetővé teszi, ha valaki ezt a törvényt megszegi. Kizárólag saját ingatlanjukban fogadhatják tehát kuncsaftjaikat a prostituáltak.

A szexmunkások érdekképviseleti szervezete felhívja a figyelmet, miért irreális követelmény és veszélyes is, hogy saját lakás meglétét írják elő a prostituáltaknak. A szexmunkát sokan nehéz anyagi körülmények miatt végzik. A szexmunkásoknak jellemzően nincsen ingatlanvagyonuk, ingatlan vásárlásra csak akkor van esélyük, ha dolgoznak. A kevés vagyonosabb szexmunkás kivételével tehát csak illegális körülmények között – a bérbeadó becsapásával, vagy a bérbeadóval a törvény kijátszásában együttműködve – végezhetnek szexuális szolgáltatást.

Ez a helyzet a főbérlőkkel gyakran konflktushoz vagy az albérleti díjak irreális emelkedéséhez vezetnek. Nagyon sok prostituált pedig arra kényszerül, hogy utcán, kivilágítatlan helyeken szexeljen az ügyfeleivel, ami növeli a prostuáltak elleni erőszakos támadások számát.

A szexmunkások elleni támadások néhány dermesztő példáját ezen a kattintható erőszaktérképen gyűjtötték össze.

Emellett számos szexmunkás kiskorú gyermeket nevel, sokan közülük egyedüli szülőként. A fenti szabályozásból az következik, hogy ha még rendelkeznének is saját tulajdonú ingatlannal, abban csak szexuális szolgáltatást nyújthatnának, azonban gyermeküket nevelni nem tudnák (csak egy albérletben), hiszen egyrészt felelős szülőként ez nem tehető meg, amennyiben pedig valaki mégis megtenné, úgy abban az esetben a gyámhatóság azonnali intézkedéseket tenne a kiskorú gyermek védelme érdekében. A kiskorú gyermeket nevelő szexmunkásoknak tehát rögtön nem egy, hanem kettő ingatlannal kellene rendelkezniük.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!