szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Műsor nélkül maradhat Friderikusz Sándor: az ATV-n új programot találhatnak a helyére, ha nem sikerül időben megegyezni egy könnyedebb tartalmú Friderikusz-műsorról. A tévé hírigazgatója szerint nem segítik a tárgyalásokat a baloldali összeesküvés-elméletek hívei.

"Továbbra is tárgyalunk Friderikusz Sándorral az új műsor lehetőségéről, de az egyeztetéseket nem segíti a folyamatos nyomásgyakorlás" – mondta Németh Szilárd, az ATV hírigazgatója Vásárhelyi Mária legutóbbi megnyilvánulására, Friderikusz műsorának megszűnése kapcsán. A szociológus szerint ugyanis kormányzati nyomásra szűnik meg Friderikusz műsora, amiért „fórumot biztosított olyan liberális és baloldali gondolkodóknak és művészeknek, akik már a nyilvánosság más fórumairól teljesen kiszorultak”.

„Számítottam rá, sőt csalódtam volna, ha nem jön elő valaki egy hasonló összeesküvés-elmélettel, amiben a hatalom keze irányítja az ATV-t” – mondta a hírigazgató a hvg.hu-nak.

Friderikusz korábban maga számolt be a műsor megszűnéséről a Facebookon. Erről így írt: "az ATV vezetése azt szeretné és azt kezdeményezte, hogy műsorvezetésemmel kicsit könnyedebb hangvételű műsork erüljön Önök elé szeptember elejétől (nem mondom, időnként én sem bánnék némi könnyedséget, már ami a tárgyalt témák súlyosságát illeti). A tárgyalások - az ATV vezetése és köztem - erről a megújuló műsorról még folynak, körvonalait még csak vázolgatjuk, meglátjuk, mire jutunk a következő hetekben."

Németh Szilárd szerint a tárgyalások valóban zajlanak, de az idő sürget, mert még a nyáron dűlőre kell jutni ahhoz, hogy az őszi műsorstruktúrában már tervezni tudjanak Friderikusz műsorával – vagy azzal, hogy mivel helyettesítik, mert eljön az a pont, amikor ezen is el kell gondolkodniuk. „Mivel január óta nézettségi elvárásokkal kell számolnunk, szeretnénk egy könnyedebb, szélesebb nézői réteget is bevonzó irányvonalat beiktatni. Ez jelent új műsorokat, de az eddigi programok tartalmát is érintheti” – mondta a hírigazgató. Hozzáfűzte, hogy a csatornán korábban is futottak állami hirdetések, és a nézői visszajelzések eddig sem támasztották alá, hogy ez a kritikus tartalomra bármilyen formában hatással lett volna.

A Bors korábban arról írt, hogy az OTP egyszerűen kivonult Friderikusz műsora mögül. Németh Szilárd az értesülést nem kívánta kommentálni, azt viszont elmondta, hogy a Friderikusz az ATV számára nem számított drága műsornak – mert a költségek többségét nem a csatorna állta.

Arra a kérdésre, hogy Friderikusz Sándor Kiss-üggyel kapcsolatos állásfoglalása mennyiben befolyásolta a döntést, Németh Szilárd úgy reagált, „nem ingatott meg abbéli a meggyőződésemben, hogy változásra van szükség”.

Megkérdeztük Friderikusz Sándort is, mennyire bizakodó a tárgyalásokkal kapcsolatban, de azt mondta, mindent, amit közölni kívánt, leírta a Facebook-oldalán, és nem kíván részt venni a pletykahadjáratban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!