szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Győzött a Fidesz jelöltje a dunaújvárosi önkormányzati választáson, annak ellenére, hogy a választást azért kellett kiírni, mert gyilkossággal vádolják a kormánypárt korábbi képviselőjét, aki ezért mondott le mandátumáról. A baloldali győzelemhez az MSZP–DK-összefogás is kevés lett volna, bár a Fidesz 10%-ot vesztett 2014-es eredményéhez képest.

Időközi önkormányzati képviselő-választást tartottak ma Dunaújváros 4. számú egyéni körzetében. Ez bizonyára igen fontos a Váci Mihály utca vagy a Római körút lakóinak, ám ezen túlmenően nem dönt az égvilágon semmiről. A város irányítását nem befolyásolja, az országos erőviszonyokat illetően pedig messzemenő következtetéseket nem lehet levonni belőle.

A magyar közélet szereplőinek azonban ismét sikerült óriásira dagasztaniuk egy pár száz embert megmozgató eseményt. Először is baloldali helyosztót kreáltak belőle az érintettek, az MSZP és a DK ugyanis halálosan összeveszett a jelölés jogán, és azon, hogy kinek kéne visszalépni a másik javára. (Erről bővebben itt írtunk.) A vitába végül már a pártelnökök is beszálltak, sőt Gyurcsány Ferenc a helyszínen folytatta az elvben szövetséges, gyakorlatban rivális szocialisták gyepálását, és kifejtette azt is, hogy szerinte a Fidesz is lényegesen rosszabb eredményt fog elérni, mint várná.

Ehhez képest a Fidesz jelöltje, Lassingleitner Fruzsina biztosan nyert 411 szavazattal, ami 36 százalék körüli eredményt jelent. Őt a DK-s Huszti Zsolt követi 21 százalék körüli eredménnyel, 239 szavazattal, a jobbikos Barta Endrének 199, míg a szocialista Selyem Józsefnek – aki kétszer nyert már a körzetben, két alkalommal pedig listán került a testületbe – 97 voks jutott. A Párbeszéd Magyarországért színeiben induló Pappné Grabant Ilona és a független Gebei József pedig 84 szavazatot gyűjtött. Egyébként az utóbbi kettő neve helyi információk szerint közös baloldali jelöltként is fölmerült, ám a Demokratikus Koalíció ragaszkodott Huszti indításához, és ahhoz, hogy az MSZP őt támogassa. Azonban a számok alapján az MSZP–DK-összefogás is kevés lett volna, de a PM-es szavazatokkal már a baloldal áll a Fidesz előtt.

A Fidesz egyébként roppant komolyan vette a választást, hozzájárulva a tét megemeléséhez. Maga Orbán Viktor is látogatást tett a városban, és egyből ígért is áruforgalmi csomópontot, új buszokat, új orvosi rendelőt és természetesen sportcsarnokot.

A részvétel most nem sokkal maradt el a 2014-es, általános választásétól. Akkor a Fidesz jelöltje 607 szavazattal, 45,47 százalékot szerezve győzött, míg mögötte, akkor még összbaloldali támogatással induló, Huszti végzett 406 szavazattal és 30,41 százalékkal. A jobbikos Barta Endrének 225 szavazattal és 16,85 százalékkal kellett beérnie.

A választást magát egyébként önmagában sokkolóan különlegessé tette az a tény, hogy amiatt kellett kiírni, mert az előző győztest, a fideszes Gál Rolandot gyilkosság elkövetésével gyanúsítják. Illetve Dunaújvároshoz és a Fideszhez tartozik az is, hogy a város közelmúltjának egyik legnagyobb botránya a közvilágítás korszerűsítés keretében történt lámpatestcsere, amelynek eredményeként sötétségbe borult több közterület is. Szintén világítással kapcsolatos, hogy a miniszterelnök vejének cége 92 millió forintot kapott az önkormányzattól a helyi stadion „színes tv-s közvetítésre alkalmas pályavilágításának megvalósítására, korszerűsítésére”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!