szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

A miniszternek az a benyomása, hogy az amerikai titkosszolgálatok határozottabban ítélik meg a biztonsági kockázatot európai kollégáiknál. Lázár hozzátette, a labdarúgó Európa-bajnokságra utazóknak minden szükséges biztonsági információt megadnak előzetesen.

Lázár János a parlament nemzetbiztonsági bizottságának zárt ülése után Pásztor Istvánnal, az Információs Hivatal főigazgatójával együtt tartott sajtótájékoztatót a magyar hírszerzés múlt évéről. A megbeszélés alapján nincs mitől tartanunk: a hírszerzés jó munkát végzett 2015-ben.

Lázárt a hamarosan kezdődő franciaországi Eb-ről is kérdezték, amire a miniszter úgy reagált, a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján a hírszerzés szerint a labdarúgó-Európa-bajnokság megrendezésének vannak biztonsági kockázatai. "A francia titkosszolgálattal folyamatos a partneri kapcsolat, és a külügyminisztérium az Európa-bajnokság megkezdése előtt a kiutazóknak minden szükséges információt rendelkezésre bocsát majd" – mondta a miniszter.

Megjegyezte, parlamenti képviselőként az a benyomása, hogy az amerikai titkosszolgálatok határozottabban ítélik meg a biztonsági kockázatot. "Európában ennek a megítélése talán a labdarúgás iránti elfogultságból kicsit más" – fogalmazott.

Ez némileg ellentmond annak, amit Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója a Kossuth rádió 180 perc című műsorában hétfőn állított. Hajdu szerint ugyanis eddig nem érkezett a magyar hatóságokhoz olyan információ, ami egyértelmű terrorfenyegetettségre utalna a franciaországi futball-Európa-bajnokságon.

Korábban Francois Hollande francia elnök is úgy nyilatkozott, fennáll a veszélye, hogy terrortámadást hajtanak végre a labdarúgó-Európa-bajnokság idején, de sosem szabad engedni a megfélemlítésnek – mondta vasárnap Francois Hollande francia államfő a France Inter francia közrádió adásában. Az elnök szerint a fenyegetés még sokáig megmarad, de Franciaország mindent megtett, hogy szavatolja a rendezvény sikerét.

Szintén mai hír, hogy az ukrán–lengyel határon elfogtak egy francia állampolgárságú férfit, akinél több kiló TNT-t és fegyvereket találtak az ukrán hatóságok. A hírek szerint a most elfogott férfi 15 helyen készült robbantani a foci-Eb alatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!