szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Gyöngyösi Márton szerint a Fidesz teljes alapítógárdája Soros-ösztöndíjas volt, Orbán Viktor és Kövér László anno személyesen is találkozott Soros Györggyel. A jobbikos politikus erről a parlamentben beszélt, amikor kérdést tett fel a miniszterelnöknek. Orbán Viktor úgy válaszolt: nagyon helyes, hogy Soros támogatta a kommunista rendszer megdöntését, ennek azonban szerinte nincs köze a mostani migránsválsághoz – írja az Index.

„Hogy ízlik a zsoldoskoszt, miniszterelnök úr?” – ezt kérdezte hétfőn a parlamentben a jobbikos Gyöngyösi Márton. Az ellenzéki politikus szerint annyit beszélnek a fideszesek Soros György háttérhatalmi törekvéseiről, hogy érdemes még egyszer elmondani: gyakorlatilag a Fidesz teljes alapítógárdája Soros-ösztöndíjas volt, Kövér László és Orbán Viktor pedig személyesen találkozott Sorossal a 80-as évek végén, hogy elszámoljanak a Századvégre kapott százezrekkel – derül ki az Index tudósításából.

Gyöngyösi Márton szerint a Fidesz bőségesen megszolgálta Soros György támogatásait, hiszen hol liberális, hol álnemzeti pártként, hol ellenzékben, hol kormányon, de mindvégig szolgálták Soros gazdasági, társadalmi programját, ami kisiklatta a valódi rendszerváltást.

Orbán Viktor azt válaszolta: nagyon helyes, hogy Soros György a 80-as évek végén támogatta Magyarországon a kommunista rendszer megdöntését, az orosz hadsereg Magyarországról történő kivonását, és helyes, hogy támogatta a demokratikus ellenzéket, benne a Fideszt. Ennek azonban semmi köze szerinte ahhoz a tényhez, hogy van itt egy migránsválság, és végképp nincs köze etnikai kérdésekhez.

A miniszterelnök megismételte: szerinte vannak olyan nemzetközi erők, amelyek Magyarországra és az EU-ba hoznának be minél nagyobb számban migránsokat. Ez ellentétes Magyarország érdekeivel, ezért hívhatják bárhogy azt, aki ezen fáradozik, vagy legyenek bármilyen érdemei a múltban, ezt ki kell mondani világosan. Nem vagyunk zsoldosok – fogalmazott.

Gyöngyösi viszonválaszában elmondta, hogy hívő emberként örül, ha valaki a damaszkuszi úton jó irányba fordul, de Orbán ezen az úton szerinte csak forgolódik. A Jobbik most újra benyújt egy törvényjavaslatot, hogy a külföldről támogatott civil szervezeteket jobban át lehessen világítani, és kérte Orbánt: támogassa ezt, hogy a hitelességét helyreállítsa.

Orbán úgy reagált: a magyar demokrácia szerencsére nincs még olyan állapotban, hogy bárki hitelességének helyreállításához a Jobbik segítségére lenne szükség.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!