szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár a bíróság kedden azt mondta ki, hogy az amerikai kitiltási botránnyal kapcsolatos korrupciós ügyben elítélt férfi csak közvetítő volt, az ügyészség nem megy utána a felbujtóknak.

Nem lesz újabb nyomozás a kitiltási ügyben – közölte a Fővárosi Főügyészség a Magyar Nemzettel.

Kedden a Fővárosi Törvényszék nem jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte azt a férfit, aki az amerikai Bunge étolajgyártó amerikai lobbistájának azt mondta 2014-ben, hogy kétmilliárd forintért eléri az étolaj áfájának csökkentését. Az ügyben egy tanú azt állította ugyan, hogy az elítélt férfi azt mondta neki, Heim Péter, a Századvég Gazdaságkutató korábbi elnöke volt az, aki el tudta volna intézni az áfacsökkentést, így egyes sajtóinformációk szerint Heim is rajta volt az Egyesült Államokból kitiltottak listáján.

Heim tagadta, hogy valaha is látta volna az érintetteket, és maga a vádlott is azt mondta, hogy félreértették.

Bár Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke szerdán bejelentette, hogy új feljelentést tesz az ügyben, mert szerinte nem vizsgálták érdemben a Századvéghez és a Fideszhez vezető szálakat, az ügyészség a Magyar Nemzettel most azt közölte, nem vetődött fel olyan új adat vagy körülmény, ami indokolná az új nyomozás elrendelését – annak ellenére, hogy a bíróság csak mint közvetítőt ítélte el a férfit, így az továbbra sem tisztázott, hogy ki áll a korrupciós ajánlat hátterében.

Az ügyészség ellenben azt közölte, széles körű, kiterjedt nyomozást folytattak, kivizsgálták a Heimhez köthető szálakat is, de a vádlott telefonját nem hallgatták le a nyomozás során, holott az korrupciós ügyekben megszokott. Az ügyészség ezt azzal indokolta, hogy "egymozzanatos korrupciós cselekményről" volt szó, és nem folyamatos, rendszeres korrupt kapcsolat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
G7: Mészáros Lőrincével felérő vagyona van egy magyarországi testvérpárnak

G7: Mészáros Lőrincével felérő vagyona van egy magyarországi testvérpárnak

Negyvenen meghaltak egy buszbalesetben Brazíliában

Negyvenen meghaltak egy buszbalesetben Brazíliában

Megszólalt a terveiről az SZFE egyik új vezetője

Megszólalt a terveiről az SZFE egyik új vezetője