szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Együtt elnöke nem elégedett a kitilitási botránnyal összefüggő Bunge olajgyártó elleni per elsőfokú ítéletével, szerintük az ügyészség tudatosan leállította a nyomozást, amikor a szálak a Századvég vezetőjéhez vezettek.

Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke ismeretlen tettes ellen tesz feljelentést, miután az amerikai kitiltási botrány hátterében álló, Bunge étolajgyártóhoz kötődő vesztegetési ügy elsőfokú bírósági ítéletében kedden a párt szerint csak a bűnsegédet ítélték el, a Fideszhez közel álló, Századvéghez kötődő valós felelősöket, felbujtókat nem, mivel az ügyészség éppen akkor állította le a nyomozást, amikor közelebb kerülhetett a valódi elkövetőkhöz.

A Bunge étolajgyártó ügyében ugyanis az egyik tanú azt állította, hogy a kedden elítélt férfi közölte vele: Heim Péter, a Századvég Gazdaságkutató korábbi elnöke el tudná intézni az étolaj áfájának csökkentését, ha egy megadott alapítvány számlájára 2 milliárd forintot átutalna a magyar piac vezető gyártója, az amerikai tulajdonú Bunge. A vádlott azt állította a tárgyaláson, hogy félreértették, amit mondott, a tanúként beidézett Heim pedig gyakorlatilag mindent tagadott, még azt is, hogy valaha is látta volna ezeket az embereket.

Az Együtt szerint az ügyészség tudatos mulasztása a Bunge ügyében felháborító, ezért Szigetvári Viktor pártelnök ismeretlen tettes ellen tesz feljelentést: ha korábban az ügyészség nem is nyomozott megfelelően, a bírósági eljárás során felmerült információkat is alapul véve indítsanak új eljárást, és derítsék ki, kik állnak a megvesztegetési ügy hátterében.

A párt azt szeretné, hogy derüljön ki, kik azok a Századvéghez kötődő tanácsadók, kormányzati tisztviselők, akik felbujtói voltak az első fokon elítélt elkövetőnek, hallgassák ki a vezető fideszes politikusokat, és derüljön végre ki, hogy mely fideszes politikusokat és kormánytagokat érinti a kitiltási ügy.

Az Együtt ezért azt is követeli, hogy az ügyben tanúként hallgassák ki Orbán Viktort, Szijjártó Pétert, valamint az összes érintett kormányzati és fideszes politikust is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
800-1000 éves érméket találtak Kínában, tízezernél is többet

800-1000 éves érméket találtak Kínában, tízezernél is többet

Központosított koncessziók: Rogán Antal másfél hónap után kiesett a pikszisből

Központosított koncessziók: Rogán Antal másfél hónap után kiesett a pikszisből

India megkezdte a világ legnagyobb oltási kampányát

India megkezdte a világ legnagyobb oltási kampányát