szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Európai Unió gazdasági hanyatlásáról, a sikeres Közép-Európáról és a rend korszakának beköszöntéről tarott beszédet a miniszterelnök a Legfőbb Ügyészségen az ügyészség napján.

Az ügyészség megbecsülése miatt jött el személyesen - ezt mondta Orbán Viktor beszédének legelején, majd az ügyészség függetlenségéről beszélt és arról, hogy a korábban elképzelhetetlen volt, hogy politikai szereplők ilyen modorban kritizálják a legfőbb ügyészt. Szerinte ehhez hozzá kell szokni, ezért az ügyészeket ne térítse el a munkájuktól a "nadrágszár, vagy zajkóujj rángatás". Szerinte ezt a fajta nyílt kritizálást nyugatról leste el a hazai politikai élet.

Orbán szerint a rend és a törvényesség fog felértékelődni hamarosan Európában és fontosabb legitimációs eszköz lesz a tagállamok állampolgárai szemében, mint a gazdasági sikerek. "Európában a hatalmat nem lehet többé gazdasági sikerekkel legitimálni. Amely országok fenn tudják tartani a rendet, a legnagyobb versenyelőnyhöz juthatnak" - mondta a miniszterelnök, így minél inkább sikerül megőrizni a rendet és a rendezettséget Magyarországon, annál jobb versenypozícióban lesz az ország.

Ahhoz, hogy a jogállamiság ne sérüljön, kizárólag a törvények alá legyenek alávetve az ügyészek, a másik feltétel, hogy a kormány a nemzetközi dokumentumoknak és az AB döntéseknek. Orbán épp a mostani ügyészi rendszer ellenkezőjét akarta volna, hogy az igazságszolgáltatásnak legyen alárendelve az ügyészség, ne a parlamentnek. A függetlenség nem az, hogy minden szervezet azt csinál, amit akar, vagy jónak lát, hanem a közjó érdekében végzett közös szolgálatot jelenti az alkotmányban rögzített szabályok szerint.

A miniszterelnök szerint a népvándorlással kapcsolatos morális diskurzus gyengíti Európát és nehéz helyzetbe hozta Európa igazságszolgáltatását. Orbán szerint a magyarok világossá tették a jövevények számára is, hogy elvárják a szabályok betartását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kalapáccsal verték szét tulajdonosai a két Michelin-csillagos budapesti éttermet

Kalapáccsal verték szét tulajdonosai a két Michelin-csillagos budapesti éttermet

Eddig nem látható elváltozásokat vettek észre a Covid-betegek tüdején

Eddig nem látható elváltozásokat vettek észre a Covid-betegek tüdején

Hét koronavírusos lakó halt meg a nagykanizsai idősotthonban

Hét koronavírusos lakó halt meg a nagykanizsai idősotthonban