szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Lázár János korábbi kijelentéseit magyarázva azt közölte, hogy direktben nem figyelték meg a hazai civileket, de az Információs Hivatal azért jelezte a kormánynak, hogy valakik be akarnak avatkozni a belpolitikába.

Mint ismert, Lázár János még május végén nyilatkozta azt az ATV-ben, hogy az ellenzéki civil szférát Soros György finanszírozza, ezt igazolandó pedig Lázár azt mondta, "természetesen vannak olyan titkosszolgálati jelentések, amelyek alapján ez az állítás direktben is bizonyítható, de ezek értelemszerűen nem publikusak".

Bár Lázár már másnap visszakozott, és a hvg.hu-nak azt mondta, hogy nem figyelik meg Soros György tevékenységét a magyar titkosszolgálatok, a liberális Fodor Gábor rákérdezett a Miniszterelnökséget vezető miniszternél, hogy ha Sorost nem, akkor a magyar civil szervezeteket megfigyelték-e, és ha igen, miért, ha nem figyelték meg őket, akkor honnan vannak a Lázár által hivatkozott titkosszolgálati jelentések.

Lázár válaszában azt írta, korábbi nyilatkozatából

semmilyen formában nem következik az, hogy a magyar titkosszolgálatok akár belföldön, akár külföldön magyar civil szervezeteket figyelnének meg.

Hozzátette, kiforgatták a szavait, amit csak hisztériakeltésként tud értelmezni, de Soros György saját maga deklarálta, hogy Orbán Viktor és kormánya direkt ellenzéke.

A miniszter azt is írta, hogy 

a kormány semmilyen formában nem kezdeményez direkt titkosszolgálati akciót hazai és nemzetközi civil szervezetek vagy konkrét személyek ellen. Ugyanakkor a titkosszolgálatok felderítő és elhárító tevékenysége közben kerülhet civil szervezet vagy konkrét személy a szolgálatok látókörébe.

Lázár azt írta, az Információs Hivatal feladata részben az, hogy felderítse az ország gazdasági biztonságának és pénzügyi helyzetének veszélyeztetésére irányuló külföldi szándékokat és cselekményeket, és jelzik a kormány felé, ha valamely állam vagy magánszemély ilyen formában kíván beavatkozni a magyar belpolitikába.

Eszerint a magyar civileket direktbe nem figyelték meg, de így vagy úgy Soros Györggyel együtt a titkosszolgálatok látókörébe kerültek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A CEU segítségével indul Európa meghódítására a húsmentes szalámi

A CEU segítségével indul Európa meghódítására a húsmentes szalámi

Beszáll az Audi a Dakar-raliba, ráadásul egy elektromos autóval

Beszáll az Audi a Dakar-raliba, ráadásul egy elektromos autóval

Nyolcaddöntős a Porto és a Liverpool

Nyolcaddöntős a Porto és a Liverpool