szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A bécsi Weekend Magazin címlapsztorit szentelt az osztrák–magyar meccs előtt Orbán Viktor sportpolitikájának és a fociba ölt milliárdoknak.

"A jó a gonosz ellen. Ausztria Magyarország ellen: több, mint egy játék"-feliratú címlappal jelent meg a hétvégén az osztrák Weekend Magazin bécsi kiadása. A címlapon Ausztria új kancellárja, Christian Kern néz farkasszemet Orbán Viktorral, a címlapsztori pedig a magazinban "Autoriter futballállam" címen folytatódott.

A lap a cikkben arról ír, hogy a korábbi kancellár Werner Faymann után Christian Kern is keményen kritizálta a magyar menekültpolitikát, amiért Szijjártó Péter vissza is szólt neki. A lap megjegyzi, hogy Kern az EU-ban a jó társasághoz tartozik, míg Orbán egy ideje már a "bad guy", vagyis a rosszfiú, aki számos uniós irányelvet semmibe vesz, Magyarország pedig számos uniós vezető szerint többek között a médiatörvény miatt is egy autoriter állammá válik.

©

A lap ezután kitér arra, hogy bár az utóbbi időkben a magyar–osztrák találkozók általában a futottak még kategóriában zajlottak, most végre mindkét csapatnak sikerült kijutnia az Eb-re, de ennek a leginkább Orbán, a "teljhatalmú miniszterelnök és csapatának futballbolond szurkolója" örülhetett, 2010 óta ugyanis a kormányfő nemzeti üggyé tette a focit, és mintegy félmilliárd eurót ölt bele a kedvenc sportjába. A magazin felhívja a figfyelmet, hogy mindezt adóforintokból.

A lap megemlíti, hogy Orbán saját korábbi csapatának falujában, Felcsúton előbb egy fociemlékművet építtetett, majd egy 4 ezer fős stadiont 12,4 millió euróból az 1800 lelkes faluban, mindezt oligarchák pénzéből, akiknek ezért cserébe elengedték az adó egy részét (ez a tao-rendszer). Hozzáteszik, Felcsútnak egyébként is igen jól megy, az új önkormányzati hivatal mellett új gimnázium is épült, és a lap még egy repülőtérről is tud.

A lap ír a Fradi-stadionról is, amely 45 millió euróból épült úgy, hogy a klub elnöke Kubatov Gábor fideszes képviselő, minthogy Orbán gondoskodik arról, hogy minden fontos focis pozícióban közeli bizalmasai üljenek. A magazin kitér a vénaszkenner rendszerére is, amelyről a lap azt írja, bár a huligánok kiszűrésére hivatkoztak bevezetésekor, valójában arra szolgál, hogy Orbán csírájában elfojtsa a sokszor a fociszurkolóktól kiinduló kormányellenes tiltakozásokat.

A lap a legfőbb látványosságként említi az újonnan 320 millió euróból épülő és 2018-ban megnyitó nemzeti stadiont, amely a 2020-as Eb és a BL-döntők rendezési jogának megpályázásához kell.

A magazin azt is hozzáteszi, hogy a beruházások azért is abszurdak, mert az átlagos nézőszám a magyar meccseken háromezer fő, emellett pedig a többi sporthoz képest is egyértelműen a focira megy a legtöbb pénzt – a felcsúti fociakadémia nagyjából ugyanannyi pénzt kapott 2013-ban, mint a teljes magyar jégkorong-szövetség.

Végül a lap kitér arra is, hogy miért költ Orbán annyit a focira: mint írják, egyrészt ő maga is szereti, másrészt pedig jól tudja, hogy "kenyeret és cirkuszt" kell adni a népnek, ha meg akarja tartani a hatalmat. "A hatalomból pedig még mindig nem elég a magyar miniszterelnöknek, minthogy nemrég egy interjúban adta a világ tudomására, hogy még 30 évig akar Magyarország kormányfője maradni" – írja a lap, amely idézi Orbán több, a menekültkérdéssel kapcsolatos kijelentését, amelyek őt az "EU-mumussá" tették.

EURO 2016, 5. nap - ÉLŐ

Harminc éve minden hazai focirajongó erre a napra várt, Magyarország újra nagy nemzetközi tornán szerepel. A 2016-os Eb utolsó szűz csoportja kerül sorra, ezért csak két meccs lesz ma: este hattól az Ausztria-Magyarország, kilenctől pedig a Portugália-Izland-mérkőzést közvetítjük.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!