szerző:
hvg.hu

Olvasóink jelzése után kiderült, komoly kormányhivatali ellenőrzés van a Paulay Alapítványi Középiskolában, és elképzelhető, hogy többen nem tudnak minden tárgyból most leérettségizni. Az írásbelik többségével baj van, az iskola ügyvédje szerint a kormányhivatal a kákán is csomót keres.

A kormányhivatali felülvizsgálat után 240 közül 200 diák írásbeli érettségi eredményén változtattak, több diák írásbelijét le is nullázták a XV. kerületi Paulay Alapítványi Középiskolában, ami azt jelenti, hogy a diák a fellebbezés elbírálásáig az adott tárgyból nem szóbelizhet. Kérdés, hogy a fellebbezést végig lehet-e vinni most, vagy októberre csúsznak érettségik.

Egy érintett diáktól úgy tudjuk, a legnagyobb gond az angolérettségikkel volt, ott nullázták le a legtöbb dolgozatot, de sokan a matek-vagy történelemérettségijükkel is így jártak, van, aki úgy tudja, 100 diák vizsgáját érvénytelenítették. A szerencsésebbek csak pontot vesztettek, ami a végső jegyet befolyásolhatja, de attól még befejezhetik a vizsgát. A kormányhivatal által újraszámolt érettségi dolgozatot a diákok már nem nézhették meg. Azt, hogy valami baj van, vasárnap este jelezte egy, az iskolában érettségiző olvasónk, aki úgy ment be másnap, hogy nem tudta, mi lesz a szóbelijével.

"Hétfőn reggel fél 7-től fél ötig ott álltak a diákok, volt, aki rosszul lett, tök ideges volt mindenki. Majd mondták, hogy el lehet kezdeni az érettségit, el lehet képzelni, hogy az amúgy is stresszes helyzetben az hogy ment"

– mesélte a diák.

Megtudtuk, a kormányhivatal a két évente szokásos ellenőrzést végezte, csak most elég határozottan lépett fel. Az iskola igazgatóját hiába kerestük, nem akar nyilatkozni, ahogy a fenntartó alapítványnál sem lehet jövő hétig beszélni senkivel, az iskola ügyvédje, Mándi Sándor azonban nyilatkozott a hvg.hu-nak.

Megerősítette korábbi információnkat, hogy a kormányhivatal azt kifogásolta, bizonyos feladatoknál egyezett a szöveg, illetve hogy a rossz megoldást menet közben tömegesen javították jóra a diákok. A kormányhivatal emiatt gyanakszik csalásra, azonban Mándi szerint ez spekuláció,

„bizonyítékok nélkül sújtani a diákokat hibás lépés”.

Bár az írásbeli érettségi alatt a felügyelő tanáron kívül mindenhol volt legalább egy ember a kormányhivataltól is, helyben csak 4 diákot kaptak csaláson, csak utólag kezdtek gyanakodni.

Egy diák elmondása szerint az angolérettséginél például az verte ki a biztosítékot, hogy a levél többeknél szóról szóra megegyezett.

"Ugyanazt a mintát tanultuk meg, ezért egyezett a levél, ezt írjuk majd a fellebbezésbe is. Olyan diák dolgozatát is lenullázták, akinek már van középfokú nyelvvizsgája."

Mándi Sándor ügyvéd nem erősítette meg, hogy az angollal lett volna a legtöbb gond, azt mondta, „több helyen észleltek szövegegyezést, ebből vonták le azt a következtetést, hogy puskáztak a diákok.” Ő is azzal érvel, mint a diák: bemagolhattak egy sablonszöveget, ebből nem következik a csalás.

Szúros szemmel vizsgáltak

A kormányhivatal kifogásolta azt is, hogy a diákok túl közel ültek egymáshoz. Ezt Mándi részben elismerte, de hangsúlyozta, egymás mellett nem ült senki, voltak foghíjak a diákok között. Ráadásul ha emiatt másolták volna a dolgozatokat, azt a felügyelők kiszúrják odabent. A diákokat a mosdóba is elkísérték, a hatósági fellépés erőteljes volt – mondja az ügyvéd.

Egy szülő ennél élesebben írta le a szituációt: "szúrós szemmel nézték" a felügyelők, mit csinálnak a diákok, ami többeket stresszelt. Elmondása szerint többször nem tudták időben elkezdeni az érettségit, mert összevissza ültették a diákokat. Elmondása szerint volt olyan felügyelő, aki megzavart egy vizsgázót, mikor menet közben számon kérte, miért ott ül, ahol – mert oda ültették –, majd mikor sírva kikéredzkedett a vécére, kirángatták onnan is, mert "biztos valami puskát dugdos".

Képünk illusztráció.
©

Egy másik érintett úgy érezte, a felügyelők mintha direkt arra játszanának, hogy stresszeljék a diákokat: "bizonyos termekben 4-5 kormányhivatalnok volt jelen a megengedett 1-2 helyett, a diákokat degradálták, a vizsgát ordibálással, beszélgetésekkel zavarták. Minden hülyének lehordták a diákokat, volt aki már ott feladta, volt aki hányt, aki sírógörcsöt kapott. Mintha tudatosan akarták volna pszichésen blokkolni a diákokat."

Az érintettek panaszai után megkerestük a Fővárosi Kormányhivatalt, hogy a felügyelők miatt érkezett-e panasz, illetve indítanak-e vizsgálatot az ügyben, válaszukkal a cikket frissítjük.

Az ügyvéd szerint "minden iskolában puskáznak a diákok, de ez csak akkor büntethető, ha tetten érik őket, ha nem, a diák nyert”. Ráadásul akinél felmerül, hogy csalt az írásbelin, azt szóbelin keresztkérdésekkel meg lehet fogni.

Egy diák elmondása szerint hétfőn volt egy értekezlet az iskolában, ahol a kormányhivatal munkatársát kérdezték a diákok arról, ha valóban ilyen tömeges csalások voltak, menet közben hogyhogy nem tűnt ez fel nekik, de erre nem kaptak érdemi választ.

Mándi Sándor azt mondja, a hatósági ellenőrzést tudomásul veszik, ennek minden jogi alapja megvan, az eljárást támogatják, de azt nem tartják elfogadhatónak, hogy közvetlenül a szóbeli érettségi előtt jelezzék a diákoknak, hogy nem fogadták el az írásbelit. Azzal, hogy az eljárás jogi alapját elismerik, nem a csalást ismerik be – hangsúlyozta az ügyvéd, aki úgy érzi, a kormányhivatal a kákán is csomót keres.

Valami van, de nem tudni, mi

Hétfőn megkerestük a Fővárosi Kormányhivatalt és az Oktatási Hivatalt is, ahol megerősítették, hogy vizsgálat folyik az iskolában, azonban a problémáról konkrétumokat nem közöltek.

A kormányhivatal azt írta, "a tanulmányok alatti és az állami vizsgák megszervezésének és lebonyolításának jogszerűségét ellenőrzik, de mivel még nincs jogerős döntés, a folyamatban lévő ügyről nem beszélhetnek.

A hatósági ellenőrzésben feltárt jogsértések miatt ugyanakkor a kormányhivatal kezdeményezésére az Oktatási Hivatal az érettségi vizsgák jogszerűségének biztosítására érettségi biztost jelölt ki."

A szóbelik jelenleg is folynak.

Súlyos pletykák is vannak

Szakmai körben vitatott, hogy szerezhet-e egy év alatt érettségit, akinek csak 8 általános iskolai végzettsége van – mondja Mándi, aki szerint ez nem lehetetlen. Egy diáktól úgy tudjuk, a többségnek van valamilyen középiskolai előképzettsége – jellemzően a 9-10. osztályt végezték el –, csak nem jutottak el a 12-ig, vagy nem érettségiztek. Nem is mindenki végez egy év alatt. A diák azt mondta, gyorsan, nagy ütemben haladnak, így lehet végezni, ráadásul a munkához kell nekik az érettségi.

Mándi Sándor azt mondja, a nagyobb diákok már máshogy állnak a tanuláshoz, ráadásul – részben az iskola tanárai – a tanítás után igény esetén korrepetálják is őket.

Képünk illusztráció
©

Emiatt felmerültek olyan vádak, hogy itt pénzért lehet venni az érettségit, ám Mándi szerint erről szó sincs, ilyen ügyük nem volt, bár a rendőrséget valaki ezzel hívta fel a szóbeli előtti napon, ezért is vonultak a helyszínre, vizsgálódtak, de nem találtak semmi gyanúsat – mondta az ügyvéd. Megkeresésünkre a rendőrség azt írta, az érettségivásárlásról nem hallottak, viszont kaptak egy olyan bejelentést, hogy június 14-én közfeladatot ellátó személyeket fenyegettek meg. Emiatt kivonultak a helyszínre, a történtek tisztázására feljelentéskiegészítést rendeltek el, hogy kiderüljön, történt-e bűncselekmény.

Az érettségivásárlós pletykát a hvg.hu-nak nyilatkozó diák is hallotta, de szerinte ebből nem igaz semmi. Ő is járt korrepetálásra matekból, de azt mondja, emiatt nem kivételeztek senkivel a tanárok. Az iskola igazgatójától kértünk érettségi statisztikákat, de ezt sem kaptuk meg.

Homályba vesző múlt, per a minisztériummal

Mándi Sándor szerint egy korábbi pénzügyi botrány miatt figyelnek élesebben az alapítvány által fenntartott iskolára. Azt, hogy pontosan mi volt az ügy, nem árulta el, ennek nyomát az interneten nem találtuk. Egy, az alapítvány működésére rálátó forrásunk úgy emlékszik, NAV-vizsgálat folyt, adóbírságot kapott az alapítvány, mert valamit elszámolt.

Jogerősen pert nyert viszont az alapítvány ellen az Emberi Erőforrások Minisztériuma, öt év után. A per tárgya az volt, hogy az alapítványi fenntartású intézmény nem vezette a jogszabályban előírt papíralapú nyilvántartásokat, kizárólag  számítógépes (elektronikus) nyilvántartásokkal kívánta igazolni az érvényes tanuló jogviszonyok létrejöttét, fennállását. A Kúria is a minisztériumnak adott igazat.

Az alapítványról egyébként a bíróság.hu-n található adatok nem pontosak, a májusi személyi változásokat nem vezették át – így a dokumentummal ellentétben nem tagja a kuratóriumnak Hajdu László XV. kerületi ellenzéki polgármester (DK), viszont az látszik, az alapítvány több pénzügyi beszámolóját nagy csúszással adta le az elmúlt években.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Az ország, amely annyira szegény, hogy aranyként becsülik a SIM-kártyákat

Az ország, amely annyira szegény, hogy aranyként becsülik a SIM-kártyákat

Hazai nyugdíjparadoxon: öregedő ország, kevesebb nyugdíjas

Hazai nyugdíjparadoxon: öregedő ország, kevesebb nyugdíjas

Belenéztek Karácsony, Tarlós és társaik zsebébe és ezt találták

Belenéztek Karácsony, Tarlós és társaik zsebébe és ezt találták

Az LMP a klímavészhelyzetről szóló bizottsági ülésre várja Orbánt és Karácsonyt

Az LMP a klímavészhelyzetről szóló bizottsági ülésre várja Orbánt és Karácsonyt

Ha utál parkolóhelyet keresni, ezt az újítást szeretni fogja

Ha utál parkolóhelyet keresni, ezt az újítást szeretni fogja

Marie Kondo online boltot nyitott

Marie Kondo online boltot nyitott