szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A beszámolók szerint kopaszok kordonozták le hétfőre virradóra a felújítás előtt álló közlekedési múzeum előtti területet, amit a ligetvédők igyekeztek megakadályozni. Lökdösődés, kisebb verekedés volt a helyszínen. A helyzet reggel is feszült volt. A hivatalos kommunikáció szerint megkezdik a múzeum bontását, a ligetvédők továbbra is a Városligetet, illetve annak zöldfelületét féltik.

A ligetvédők múlt szerdán is akcióba léptek már a közlekedési múzeumnál: megakadályozták az épület mellett található hajókerék, valamint a múzeum tetején lévő repülőgép elvitelét. Csák Gergely, a Ligetvédők nevében a hvg.hu-nak azt mondta: a Városliget átépítésének célja szerintük a nyereségszerzés, és nem a kultúra szolgálata, ezért feltett céljuk, hogy a Városliget beépítését, így a hozzá kapcsolódó Közlekedési Múzeum felújítását és bővítését is megakadályozzák.

Kordonon kívülre cipelték az egyik tiltakozót

A közlekedési múzeum előtti területet a belga-magyar meccs után kezdték körbekordonozni. Ezt észrevették a ligetvédők, és megpróbáltak bejutni a lezárt részre.

A 444.hu szerint kopaszok voltak a kordonnál, akik nem voltak hajlandóak elárulni, pontosan milyen cégnek dolgoznak. A nyakukban lévő azonosítókon két cégnév volt olvasható egyébként.

A kordon összeszerelésekor is volt már dulakodás, de a kerítést végül a túlerőben lévő kopaszoknak sikerült felállítaniuk, és csak néhány aktivista maradt bent a területen. Ők arra hivatkoztak, hogy közterületről van szó, így az szerintük nem elzárható.

Közben a ligetvédők rendőrt hívtak. A kiérkező járőröknek azt mondták, hogy bejelentette demonstrációt tartanak a múzeum előtt. A kopaszok vezetője ugyancsak azt állította, hogy minden jogalapjuk megvan a terület körbekerítéséhez, dokumentumokkal azonban nem tudták igazolni állításaikat – olvasható a cikkben.

Hajnali két órakor a rendőrök elmentek, azt mondták tájékozódni, majd visszatérek. Ezután a Ligetvédők egyik hangadóját, Komáromy Gergelyt, a Riddim Colony énekesét a kopaszok erőszakkal kivitték a kordonon túlra, és lökdösődés kezdődött, de a rendőrök nem léptek közbe, arra hivatkozva, hogy egy polgárjogi vitát nem tudnak megoldani a helyszínen.

A helyzet hétfő reggelre sem rendeződött. A ligetvédők most a múzeum bejáratánál blokkolják a munkát, az őrző-védők továbbra sem mutattak fel engedélyt – számolt be a 444.hu.

A ligetvédők maradnak a helyszínen. A Facebookon azt írták, hogy erősítést várnak, mert van, aki fáradt, vagy indul dolgozni. Kávénak, víznek, ételnek is örülnének.

Városliget Zrt.: biztonsági okokból épült kordon

Megkezdődik a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum régi épületének bontása, a munkaterületet biztonsági okokból kerítik el, mert a helyszín az épület megbontása közben élet- és balesetveszélyes – ezt közölte a Városliget Zrt.

Azt ígérik: egyetlen fát sem kell kivágni, a később kezdődő építkezés miatt érintett fákat pedig a Városligeten belül átültetik.

Vitézy Dávid, a közlekedési múzeum igazgatója egy facebookos kommentben azt írta: „Egy beruházás zajlik, ilyenkor a bontócég megfizet egy biztonsági céget, hogy az engedélyezett bontási területet zárja körbe, hisz ha nem teszi és egy tiltakozóra ráesik egy tégla, az ő felelőssége. Mi ebben a szenzáció? Tényleg nem értem.” Szerinte tévedés, hogy nincs engedély a lezárásra, már csak azért is, mert a közterület kezelője és a lezárás engedélyezője a beruházó Városliget Zrt.

Arra is hivatkozott, hogy az elmúlt hetekben többször beharangozták már a bontás megkezdését. A kordonozást pedig azért éjjel végezték, mert ilyenkor üres az út és a parkoló.

A ligetvédők érvei között szerepel az is, hogy hiába vannak látványtervek, továbbra sem lehet tudni, pontosan mit építenek a régi múzeum helyére. A 444.hu szerint két hete Vitézy Dávid azzal keltett meglepetést egy konferencián a Design Terminálban, hogy a múzeum földalatti területe 9000 négyzetméteres lesz, amelyről eddig egyébként nem lehetett hallani.

Vitézy Dávid erre úgy reagált, hogy a földalatti bővítés nem újdonság, régóta elmondták már ezt. „Mesterségesen keresnek alapot a felháborodásra és a tiltakozásra – ehhez joguk van természetesen, de attól még nem lesz igazuk” – tette hozzá a tiltakozásokkal kapcsolatban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kórházba került Kovács László volt külügyminiszter

Kórházba került Kovács László volt külügyminiszter

Kiszivárgott: luxus-fitneszkarkötővel rukkol ki a Fitbit

Kiszivárgott: luxus-fitneszkarkötővel rukkol ki a Fitbit

Visszakerülhet az Apple boltjába az amerikai szélsőjobb kedvenc appja

Visszakerülhet az Apple boltjába az amerikai szélsőjobb kedvenc appja