Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem az a fő kérdés, hogy milyen drogot használ egy fiatal, hanem az, hogy miért. Ha a szorongását oldja vele, akkor terápiára van szükség. De mivel érvelhet egy szülő egy kamasznál? És mikor aggódjon? A Nyírő Gyula Kórház addiktológusával, Kapitány-Föveny Mátéval beszélgettünk.

“Nem tudod, mi van benne, és a díler sem tudja, nagyobb eséllyel kerülsz veszélyes helyzetbe” – érvelnek a Nyírő Gyula Kórház szakemberei, mikor a dizájnerdrogokról próbálják lebeszélni a fiatalokat. Az idei kábítószer-jelentésben ennél durvábban fogalmaznak: a fiatalok kísérleti nyulakká válhatnak az olyan szerek fogyasztásával, aminek a potenciális egészségügyi kockázatai jórészt ismeretlenek.

Magyarországon 2010-ben kezdett teret nyerni a dizájnerdrog, mikor Európa-szerte összeomlott az ecstasypiac. Idehaza leginkább a szintetikus katinonok (mint a kati, a kristály és a zene nevű drogok), valamint a fű alternatívájaként a herbál (vagy biofű), amely könnyen hozzáférhető, és a neten rendelhető, és szimpla vizeletteszttel nem mutatható ki, azért is népszerű. Mindkét drogtípus nagyon hamar, heti egyszer használva is rövid idő alatt függőséget okozhat – figyelmeztet Kapitány-Föveny Máté, a Nyírő Gyula Kórház Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet pszichológusa.

Rövidebb, durvább hatás

Kábítószerfüggők szerint a katinak és társainak sokkal intenzívebb a hatása, mint "hagyományos" keménydrogoknak, sőt egyes használók veszélyesebb szernek is tartják, mert amellett, hogy pörget, eufóriát okoz, magabiztossá teszi a használót, nagyon komoly elvonási tünetei vannak, jön a valóságvesztés, őrjöngés, hallucináció. Másnap pedig erős szorongás és depresszió lép fel, amiben ott a veszély, hogy az ember újra a szer után nyúl, hogy megint a világ tetején érezze magát – mondja Kapitány-Fövény Máté.

Kapitány-Föveny Máté
©

A biofűnek nevezett szintetikus vegyület olcsó, hatása sokkal rövidebb, de intenzívebb a kannabiszénál, a testi tünetek is erősebbek: a kézremegés, verejtékezés mellett a véres hányás is gyakori, sérül a gyomor és a nyelőcső. Ráadásul, mondja a szakember, míg az LSD-t, a kannabiszt és a varázsgombát nem igazán lehet halálosan túladagolni, a biofüvet, a szintetikus katinonokat és a ginát már igen, a Nyírőben több toxikus esettel is találkoztak már.

Van azonban ennek egy másik oldala is: míg a kannabisznál jellemzően nincs az az erős szenvedés, ami motiválna a leszokásra, a herbálnál sokan mondják, hogy nem bírják a tüneteket, le akarnak jönni róla. A motiváción sok múlik, az elvonón érdemi változás 3-6 hónap után várható. Az iskolás szerhasználók aránya nem kiugróan magas itthon – kicsivel van csak az uniós átlag fölött –, a növekedés sem annyira vészes, azok aránya viszont jelentős, akik nemcsak kipróbálják, de rajta is maradnak a szeren. Ez a diákokra is igaz, viszont az ő addiktológiai ellátásuk gyerekcipőben jár. Bár több a fiú szerhasználó, a különbség csökken, a lányok alkoholban, gyógyszerre ivásban és drogozásban is zárkóznak fel.

Kapitány-Fövény Máté arra számít, hogy a mostani trend marad – vagyis újabb és újabb a kémiailag módosított szerek jönnek, azonban egyre több az ecstasy- és amfetaminhasználó. “Ha a kettő közül kell választani, a régi jobb, mert arról több évtizedes tapasztalatok vannak az ellátásban és a használói szinten is” – mondja a szakember.

Mikor essen kétségbe a szülő?

De nem is az a kérdés, hogy mit használ a gyerek, hanem hogy miért. Ha kíváncsiságból kipróbál valamit, az legtöbbször még annyira nem veszélyes, de ha azért használja, hogy így küzdjön meg problémákkal, oldódjon a szorongása akár az iskolai szekálások miatt, ott már komoly probléma van. Így ugyanis rászokhat arra a rossz beidegződésre, hogy mindent ezzel gyógyít.

Rendőrségi razzia során lefoglalt új pszichoaktív anyag
©

A szülő felelőssége, hogy a gyerekkel olyan viszonyt őrizzen meg, ahol nyíltan lehet beszélni a problémákról. Ilyenkor már szerhasználat előtt is észre lehet venni a bajt. A másik pedig, ha megtudja, hogy valamit használt a gyerek, ne támadjon, mert akkor a gyerek ellenáll és távolodik. Próbálja meg megérteni, miért van szüksége a szerre – tanácsolja a pszichológus.

Az első szerhasználat vagy alkoholfogyasztás 12-14 éves korra tehető, egy kisiskolással sem árt beszélni a drogokról, a kiskamasszal pedig nagyon fontos lenne.

Nem mindegy, mivel érvel

Bár lehet azt hangsúlyozni, hogyha drogozik, elveszti a kontrollt a saját teste felett, de ez a tizenévesnél nem annyira működő érv – mondja Kapitány-Fövény Máté –, mint ahogy az sem hatja meg őket, hogy 30-40 év múlva tüdőrákosak lesznek, ha cigiznek. “A prevencióban olyan hatásokra hívjuk fel a figyelmet, ami zavarja őket: ha azt mondom, az alkohol merevedési problémákat okoz, vagy kudarc lesz a szex, az általában jobban működik. A dohányzásnál pedig azzal érvelhetünk, hogy ha cigizel, büdös leszel, nehezebben találsz párt. Ez kamaszoknál nem ritkán nagyobb hatást vált ki.”

Szakértő: Nem tudni, hogy hatnak a dizájnerdrogok a magzatra

A Péterfy Sándor Utcai Kórház toxikológiai osztályának adjunktusa azt mondta, állapotos szerhasználókkal kapcsolatban még nincs egészségügyi protokoll, mert nem volt széleskörű probléma. De úgy tűnik, ki kell alakítani egy stratégiát - tette hozzá.

A dizájnerdrognál pedig az ismeretlen hatóanyag okozta veszélyes helyzetet hozzák fel. A szakember szerint nem mindegy, milyen csoportról van szó. A mélyszegénységben élőket, ahol teljes a kilátástalanság, csak az önpusztítás, a felejtés a motiváció, tényleg nem érdekli, de a többségnél számíthat, akik csak bulizni, társaságban lenni akarnak. “Ha a motiváció az, hogy teljesen kiüssem magam, ott már terápia kell” – mondja az orvos.

A kamaszoknak fontos a többség véleménye, így az is hat, mikor megtudják, tudásfoszlányaikkal szemben a többség nem drogozik, csak a 20 százalék próbálta ki egyáltalán. Indult egy program is, ami nemet mondani tanítja meg a fiatalokat, vagyis hogy hogyan lehet úgy visszautasítani a drogot vagy alkoholt, hogy azért ne közösítsék ki őt.

Az tagadhatatlan, hogy a drognak vannak vágyott hatásai is, sok prevenció elköveti azt a hibát, hogy erről nem beszél, csak a negatívumokról, ennek pedig így nincs kellő hatása – mondja a szakember. “Fontos, hogy ne mi mondjuk meg – főleg egy tizenévesnek –, hogy mit csináljon, hanem együtt ki kell találni, milyen tevékenységet szeretett csinálni régen, és rá kell beszélni, hogy kezdje azt újra.” Ez a bulizás esetén a legnehezebb, ugyanis ha a társai mind szert használnak, akkor lehet, hogy új társaságot kell keresnie.

Drogmentes fesztivál nincs

A nyári fesztiválok és buliszezon idején magasabb a szerhasználat aránya, ami abból is látszik, hogy ősszel tömegesen jelentkeznek az elterelésre a nyáron a rendőrök által elkapott fiatalok. Bárki bármit mond, drogmentes fesztivál nem lesz – mondja a szakember, aki szerint nehéz azt mondani a szerhasználóknak, hogy ne használjanak semmit, de arra lehet buzdítani őket, hogy ésszel tegyék, legyen valaki a csapatban, aki nem használ semmit, így kontrollálni tudja a többieket, vész esetén segítséget kér.

Látogatok egy hazai fesztiválon
©

Bármennyire is más a vélekedés, az italba kevert drog nem tipikus, bár nem is elhanyagolható: a toxikológiai osztályokra került páciensek 3 százalékával történt szexuális visszaélés, nagyjából 10 százalékot raboltak ki. A többiek  elmondásuk szerint - önként vették be a ginát. De védekezni már lehet, elszíneződő körömlakkal, szívószállal vagy pohárral. “Túlzásnak tartom, hogy a lányok a hüvelykujjukat a sörösüvegbe dugva bulizzanak, ennyire nem kell megijedni, de érdemes figyelni a rendelésnél, és nem otthagyni a pulton az italt. És főleg, nem hagyni, hogy leitassanak. Nagyon sokszor ugyanis ez okoz bajt, nem az, hogy beletesznek valamit az italba.”

Kapitány-Fövény Máté problémásnak tartja, hogy miközben mindenki a drogozás káros hatásairól beszél, az alkoholproblémát a szőnyeg alá söpörték. Holott a tinik között terjed a rohamivás - vagy nagyivás, mikor a cél, hogy gyorsan berúgjanak. Az egyénfüggő, hogy ez mikor csap át alkoholizmusba, de genetikai vizsgálatok szerint az apa alkoholista hajlamát minden 3. fiú örökli.

A Nyírő Gyula Kórház szakembere kollégáival és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Kreatív Technológia Laborjával közösen interaktív prevenciós projektet indított, VoltEgySzer címen. Céljuk, hogy a potenciális használók számára is érdekes módon, őket bevonva érjenek el hatékony prevenciós eredményt. A program mobil applikációja ingyenesen letölthető.

Tinédzserek árulták tinédzsereknek a herbált - videó

A 19 éves és 18 éves gyanúsítottak a gyanú szerint fiatalkorúaknak árulták a dizájnerdrogot. A Pest megyei rendőrök a napokban elfogták őket, pénteken előzetesbe is kerültek. A herbál egy részét a tetőcserepek alatt rejtegették.

Videó: Újabb férfi őrjöngött meztelenül egy VIII. kerületi utcán

A férfi vélhetően a Zene nevű dizájnerdrog hatása alatt állt. Fényes nappal vetkőzött neki az utcán, és közben azt üvöltötte, hogy össze-vissza csípik a bogarak.

Már két halottja van a "zene" drognak

A Baross utcában őrjöngött szerda éjjel egy férfi, aki szintén a "zene" nevű drog hatása alatt állt, és végül bele is halt. A rendőrségkülön utasítást kap a droghasználókhoz, de a szer összetétele és hatása változó.

Videó: Ismét meztelenül őrjöngött egy férfi Budapesten

A VIII. kerületi Népszínház utcában a rendőröknek kellett lefogniuk egy meztelenül őrjöngő férfit, akit végül a Péterfy Sándor utcai kórházba vittek.

18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bio és nagyüzemi termelés, avagy merre tart a hazai mezőgazdaság?

Bio és nagyüzemi termelés, avagy merre tart a hazai mezőgazdaság?

Orbán Viktor kétezerrel több kórházban ápoltról beszélt, mint amennyit az operatív törzs mond

Orbán Viktor kétezerrel több kórházban ápoltról beszélt, mint amennyit az operatív törzs mond

Kicsi, kifejezetten európai Teslát tervezne Elon Musk

Kicsi, kifejezetten európai Teslát tervezne Elon Musk