szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kihirdették a Csontváry Múzeum pályázati eredményeit, melyek közt az egyik befutó az alcsúti arborétumban található tekintélyes libanoni cédrus köré tervezett stadion formájú múzeum lett.

Hiába hirdettek eredményt, a Miniszterelnökség a Csontváry Múzeum pályázati kiírásában nem vállalta, hogy a kiválasztott, egyben a megvásárolt pályaműveket megvalósítja, és ha valaha meg is épül a múzeum, végül az ötletgazdákat bízza meg a kiviteli tervek elkészítésével.

A Népszabadság szerint a II. kerületi félkész templomban, a Magyar Szentföld Templomában alakítaná ki az új Csontváry Múzeumot az a tervezői csapat, amelynek pályamunkáját első díjasnak javasolták a Csontváry-ötletpályázaton. Az egyik harmadik díjas pályamunka a pécsi városvezetés által is ajánlott Káptalan utcai területen képzeli el az új múzeumot.

A lap szakmai körökre hivatkozva azt írja, hogy a tervező „beletrollkodott” a pályázatba, és egyáltalán nem számított arra, hogy a Miniszterelnökség díjazza majd az ötletét. Az ominózus stadion alakú terv szerint az alcsúti arborétum fölötti hegyoldalban, a csaplári erdőben álló kétszáz éves, tekintélyes libanoni cédrus köré épülne meg a stadion formájú múzeum. A "troll" pályázatot itt érheti el, és a többit is ide kattintva nézheti meg.

„A Bíráló Bizottság tekintettel a helyszínválasztásra, a pályamű építészeti ötletességére és a műalkotások iránt tanúsított érzékenységére a pályaművet megvételben részesíti"

A Miniszterelnökség 500 000 forintot ad érte.

A pécsiek továbbra is aggódnak, mert a művésznek 1973 óta állandó kiállítása van Pécsen, és azt szeretnék, hogy a Csontváry Múzeum Pécsett épüljön meg.

Hoppál Péter, Pécs parlamenti képviselője, kulturális államtitkár korábban közleményben állt ki amellett, hogy a képek maradjanak a megyeszékhelyen. Pécs kormánypárti irányítóit is megkereste a Népszabadság: levelükben azt írták, hogy a városvezetés továbbra is kiáll a művek otthon tartása mellett.

Mégis elvesztheti Pécs a Csontváry-képeket

Miközben a fél világ azzal volt elfoglalva, hogy a Brexit miatti pánikhangulatot enyhítse, Ivan Rakitic, a Barcelona sztárja nyaralni ment - Mészáros Lőrinc kicsit sem renyhe villájába. Wáberer György visszavonulóban, az Index pedig átmenetileg elbizonytalanodott. - Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!