szerző:
hvg.hu

Az MTVA szerint az egy éve létrehozott M4 Sport csatorna fantasztikus eredményeket ért el, és a 2016-os labdarúgó-Európa-bajnokság nézettségi adatai is a sportcsatorna koncepcióját igazolják. Az Eb legnézettebb meccse a Magyarország–Belgium volt: majdnem 3 millióan nézték a 4-0-ás belga sikerrel végződő nyolcaddöntőt.

"Az Eb igazi győztese az M4 Sport" címmel adott ki közleményt a közmédia hétfőn, amiben azt írják, hogy az M4 Sportot alig egy éve, 2015. július 18-án indította el az MTVA, és az azóta eltelt időszak alatt "fantasztikus eredményeket ért el az adó, a 2016-os labdarúgó-Európa-bajnokság nézettségi adatai is a közszolgálati sportcsatorna koncepcióját igazolják".

Az M4 Sport az Európa-bajnokság 31 napja alatt 23 napon közvetített élő mérkőzést, amiből 16 alkalommal egész napra nézve, míg 14 napon főműsoridőben szerzett piacvezető pozíciót a csatorna (itt az eltérés abból adódik, hogy a 21 órás meccsek első órája esett csak a főműsoridőre) – olvasható a közleményben.

A közleményben ismertetik az Eb-közvetítések nézettségi adatait is. Az Eb ideje alatt (június 10. és július 10. között) összesen 7 millió 246 ezren néztek bele hosszabb-rövidebb időre az M4 Sport valamelyik műsorába, ez a magyar népesség 82 százalékát jelenti.

Az Eb alatti teljes időszakra vonatkozóan az M4 Sport közönségaránya 12,3 százalékra nőtt a teljes napra, főműsoridőben pedig 16,2 százalékos részesedést ért el az adó a teljes népesség körében. Az Eb alatti időszakban naponta 2 millió 669 ezren kapcsoltak az adóra, ami a teljes népesség 30 százaléka.

A Portugália–Franciaország-döntőt 1 millió 753 ezer fő követte, ezzel a műsor adásideje alatt a legnézettebb csatorna volt. A mérkőzés közönségaránya a teljes népesség körében 46,9 százalék volt. Az idei Portugália–Franciaország döntő nézettsége magasabb volt, mint a korábbi M1-en sugárzott 2012-es Spanyolország–Olaszország döntőé.

A torna legnézettebb mérkőzése a Magyarország–Belgium nyolcaddöntő volt; 2 millió 796 ezren nézték a meccset, ami 61,5 százalékos közönségarányt jelent a teljes népesség körében.

Ezenkívül ez a meccs volt:

  • az utóbbi 10 év legnézettebb sportműsora Magyarországon
  • az M4 Sport legnézettebb műsora a csatorna indulása óta
  • a legnézettebb műsor volt 2016-ban
A magyar-belgát sokan nézték online; az adott pillanatban az online közvetítést néző felhasználók száma meghaladta a 100 ezret az m4sport.hu oldalon.

A 2016-os labdarúgó-Eb TOP5 legnézettebb mérkőzése az M4 Sporton, a teljes népesség körében:

  • 1. Magyarország–Belgium nyolcaddöntő (2 796 244 AMR, 61,5% SHR)
  • 2. Magyarország–Portugália csoportmérkőzés (2 318 043 AMR, 61,3% SHR)
  • 3. Izland–Magyarország csoportmérkőzés (1 976 045 AMR, 56,6% SHR)
  • 4. Portugália–Franciaország döntő (1 752 843 AMR, 49,9% SHR)
  • 5. Ausztria–Magyarország csoportmérkőzés (1 733 987 AMR, 48,3% SHR)

A meccsek utáni Jöttünk, láttunk, visszanéznénk! című "könnyed elemző-műsort" átlagosan 141 ezren nézték, közönségaránya pedig 10,6 százalék volt. A közlemény szerint a műsor "a csatorna egyik legnépszerűbb idei kezdeményezésének bizonyult. A rengeteg pozitív visszajelzés és a remek nézettségi adatok is igazolták a műsor helyét az M4 Sport képernyőjén."

Portugália Ronaldo nélkül sokkolta a franciákat, és lett Európa-bajnok

Portugália története első Európa-bajnoki címét nyerte, a kifejezetten alacsony színvonalú döntőben Éder hosszabbításban lőtt gólja döntött. Az első félidő legnagyobb eseménye Ronaldo sérülése volt, a második játékrészben pedig Griezmann és Gignac dönthette volna el a meccset, végül azonban most a franciáknak kell átélni azt, amit a portugáloknak 2004-ben: hazai pályán buktak Eb-finálét.


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!