szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hogy ne lehessen a földfelszínről belépni az épületbe – írta meg nekünk az Parlament Sajtóirodája. Az alagútépítést biztonsági okok indokolják, 2019-ben már csak a föld alatt lehet belépni az Országházba. És egyébként sem alagút lesz az, hanem máshogy hívják.

A múlt héten derült ki, hogy az Országgyűlés alagutat tervez építeni a Kossuth téren, ezzel kötnék össze a képviselői irodaházzá alakítandó, jelenleg üresen álló MTESZ-székházat (ennek az épülettömbnek az aljában van a 2-es metró lejárata) és a Parlamentet. (Az alagút amúgy Rákosi Mátyás bunkerétől nem messze épülne.)

Kiderült, a beruházás csak egy a Parlamentet átalakító, egyes esetekben visszaalakító építkezések sorában. Mivel sok részletet nem lehetett tudni, feltettük kérdéseinket a Parlament Sajtóirodájának is.

Kérdésünkre, hogy egyáltalán miért van szükség alagútra, a Parlament Sajtóirodája úgy érvelt, az "alagút" építését alapvetően biztonsági és munkaszervezési okok indokolják. Mindenekelőtt azt a célt szolgálja, hogy a beléptetés és biztonsági ellenőrzés pontját az Országház falától minél távolabb tolják. "Mivel az Országház északi oldalán a látogatóközponttal ez már megvalósult, az alagút elkészülte után az Országházba való földfelszíni beléptetést teljesen meg lehet szüntetni" – írják válaszukban, utalva arra, hogy a látogatóközpont bejáratát is a föld alatt alakították ki.

Igazából az alagút kifejezés nem is pontos, a sajtóiroda a "talajszint alatti folyosó" kifejezést használja. Ez tehát alkalmas lesz arra, hogy metró felől érkező képviselők, munkatársak és vendégek az Országházba a szokásos biztonsági ellenőrzést követően eljuthassanak. "Terveink szerint az építkezés 2018 végére fejeződhet be" – kapjuk meg a választ az elkészülés idejét firtató kérdésünkre.

Tervezi a kormány a Parlament III-as udvarának befedését is, ez a korábban kihasználatlan terek megújításának koncepciójába illeszkedik bele – ki gondolná, hogy Európa legnagyobb országházában már minden hasznos négyzetcentiméter ki van használva. "A XV-ös udvar lefedésével létrejött kiállítótér egyértelmű sikere nyomán a Steindl Imre Program következő ütemében az Országház III-as udvarának beépítésével egy elsősorban kulturális célokra (kiállítások, konferenciák) céljára alkalmas, korszerű multifunkcionális tér jön majd létre" – szól az indoklás.

Mivel a beruházások egyelőre a koncepcionális tervezés szakaszában vannak, a költségekről még nincs hír – de 2019-ben ezek szerint a földfelszínről már nem tudunk bejutni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vannak építőipari szakemberek, akik 2021-re már nem is tudnak munkát vállalni

Vannak építőipari szakemberek, akik 2021-re már nem is tudnak munkát vállalni

Szuperritka Aston Martin DB6-ot törtek össze egy rendőrségi üldözésben

Szuperritka Aston Martin DB6-ot törtek össze egy rendőrségi üldözésben

A nagy magyar goal-csinálás – 120 éves a Fradi

A nagy magyar goal-csinálás – 120 éves a Fradi