szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nagy veszélyben élnek a magyar orvosok: a túlmunka, a kialvatlanság, a hosszú ügyeletek és legfőképpen a stressz miatt korábban halnak, mint más szakmák képviselői. A 40 év feletti orvosok közül a férfiak harmada, a nők fele nem éri meg a nyugdíjazást. A napokban egy megyei város műtőjében kapott stroke-ot egy sebész, alighogy bezárta a beteg mellkasát.

Alighogy bezárta a beteg mellkasát, elfogyott a levegője. Kollégája fel is hívta rá a figyelmet, milyen fáradt lett hirtelen a szeme, mennyire elsápadt. Ólomnehezek lettek a végtagjai, levette a maszkot, próbált leülni. Mondani már nem tudott semmit, csak artikulálatlan hangok törtek elő a torkából. Kollégája megfogta: gyere, megyünk a CT-be. Az orvos tiltakozni akart, de már nem tudott. Néhány percen belül ki is derült, hogy stroke-os.

A pénteki Népszabadság cikkében leírt eset néhány napja történt egy megyei nagyváros műtőjében. A lap több magyarországi kutatásra hivatkozva azt írja, az orvosok korábban halnak és betegebbek is, mint más szakmák képviselői: stressz, kialvatlanság rövidíti életüket, és sokan közülük önpusztítóan élnek.

Az 1964 és 2010 közötti statisztikák szerint

a 40 év feletti orvosok közül a férfiak harmada, a nők fele nem éri meg a nyugdíjazást.

Elsősorban a szív- és érrendszeri betegségek, fertőzések, önpusztítás vezet körükben a korai halálhoz.

A Magyar Gyógyszerésztörténeti Társaság kutatói néhány hete ismertették a magyar orvosok és gyógyszerészek halandóságáról szóló tanulmányukat. Míg az 1885-1890-es generáció körében a gyógyszerészek 65,8 évig éltek átlagosan, az orvosoknál ez a szám 75,4 év volt. A XIX. század végétől fogva azonban a trend gyorsan megfordult: a patikusok 75 évet éltek átlagosan, az orvosok viszont csak 67 évig már a XX. század első negyedében.

A jelenség hátterében a 40-59 éves orvosok fokozott halandósága áll.

Amerikai adatok is tanúsítják, hogy az orvosok nem tudják feldolgozni a kevés és rendszertelen alvással és hosszú ügyeletekkel járó munkarendet, mindennapi döntéseik óriási súlyát – mondta a lapnak Weltner János sebész főorvos. Ha valaki hat ügyeletet vállal egy hónapban, tizenkétszer borul fel a bioritumus - hívta fel a figyelmet a szakember. Pusztíthatnak a kórházi fertőzések is: Weltner elmondta, nemrég temettek egy sebészprofesszort, aki munka közben hepatits C-vel fertőződött, amiből májrák lett.

De a főorvos szerint a legpusztítóbb tényező az orvosok életében a stressz. Neki a poklok poklát jelentette például a múlt héten, hogy a sikeres műtéten átesett 80 éves betegénél beütött egy tüdőembólia. A férfi végül felépült, de amíg lélegeztetőgépen volt, az orvos magát gyötörte, vajon elrontott-e valamit.

Meglepő adat, hogy az 50-54 éves korosztályban az orvosnők halandósága az orvosokét is meghaladja. A doktornők gyakrabban szenvednek krónikus betegségektől, mint más diplomások – a jelenséget el is nevezték orvosnő-paradoxonnak.

Guseo András ideggyógyász, pszichiáter az egészségügyben dolgozik stresszkezelésével foglalkozik. Szerinte a 24 órás készenlét, a krónikus stressz az immunrendszer korai kifáradását, öregedését idézi elő. Saját kutatása szerint

az elmúlt 40 évben három kórház osztályvezető főorvosainak 60-90 százaléka rákban halt meg, miközben az átlagpopulációban 25,4 százalék ez az arány.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghalt az idős nő, akinek a férje naponta adott szerenádot a kórház előtt

Meghalt az idős nő, akinek a férje naponta adott szerenádot a kórház előtt

Újabb ingyenes online ármeghatározó segít megbecsülni a lakás értékét

Újabb ingyenes online ármeghatározó segít megbecsülni a lakás értékét

Családi gazdaságok: javítja a hibákat, de Áder legsúlyosabb bírálatáról hallgat a törvényalkotási bizottság

Családi gazdaságok: javítja a hibákat, de Áder legsúlyosabb bírálatáról hallgat a törvényalkotási bizottság