Mizsur András
Mizsur András
Tetszett a cikk?

Szombaton megtartott hagyományos tusnádfürdői beszédében állt ki először nyilvánosan is Donald Trump republikánus elnökjelölt mellett Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök kijelentette, az amerikai milliárdos az ideális jelölt Magyarország és Európa számára. Intő jel lehet Trump számára, hogy az előző elnökválasztáson sem Orbán favoritja nyert.

"Én nem vagyok Donald Trump kampányembere"

- jelentette ki Orbán Viktor hagyományosnak mondható tusnádfürdői előadásában, amit a 27. Bálványosi Szabadegyetem zárónapján tartott meg szombaton.

Mint kifejtette, korábban nem gondolta volna, hogy a demokrata Hillary Clintonnal szemben a republikánus Donald Trump lenne Európa és Magyarország számára az ideális amerikai elnökjelölt, de Trump legutóbbi javaslatai meggyőzték Orbánt.

Orán szerint két megfontolandó javaslata volt "a derék amerikai elnökjelölt" Trumpnak, éspedig:

  • létre kell hozni a világ legjobb titkosszolgálatát
  • abba kell hagyni a demokráciaexport politikáját

Utóbbiról azt mondta:

"Ha a stabilitás helyett a demokrácaépítést helyezzük előtérbe, azokban a régiókban, ahol a stabilitás fontosabb akkor csak bizonytalanságot gerjesztünk. Ha pedig Törökország instabillá válik, akkor sok tízmillió ember zuhanhat rá Európára."

Ugyanakkor korántsem biztos, hogy Orbán támogató nyilatkozata jó ómen az elnökségre pályázó Trump számára. Az elmúlt években ugyanis több politikus is megbukott, miután a magyar miniszterelnök támogatásáról biztosította, vagy korábban szövetséget kötöttek Orbánnal.

Az első példáért nem is kell messzire menni; hiába szurkolt a legutóbbi amerikai elnökválasztáson Mitt Romneynak Orbán és a Fidesz, mint tudjuk, Romney-ból nem lett elnök. De nézzük tovább az intő jeleket!

„Számíthatsz ránk” – üzente a 2011-es EU-csúcs után Silvio Berlusconinak hazánk miniszterelnöke. Berlusconi a következő hónap közepén távozni kényszerült posztjáról. Hasonlóan járt 2012-ben Miheil Szaakasvili grúz elnök is, miután pártja - Orbán támogatása ellenére - elvesztette a választásokat.

©

Hoszni Mubarak, egyiptomi elnöke sem kerülhette el balsorsát; 2011 januárjában udvariassági látogatást tett Mubaraknál Orbán, két hétre rá elvesztette hatalmát az elnök.

©

David Cameron sem sejtette még januári budapesti látogatása alatt, hogy bő fél év múlva már csak Orbán mondhatja magát miniszterelnöknek: június végén jött a Brexit, és Cameronnak mennie kellett.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ledöntötték a spanyol fasiszta diktátor utolsó szobrát

Ledöntötték a spanyol fasiszta diktátor utolsó szobrát

Kutatók szerint Szerbiában halt meg a koronavírus első európai áldozata

Kutatók szerint Szerbiában halt meg a koronavírus első európai áldozata

Gulyás: Online figyelhető, hogy keveredik-e a magán- és állami rendelés

Gulyás: Online figyelhető, hogy keveredik-e a magán- és állami rendelés