szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ki mondta, hogy a fák nem nőnek az égig? Na, ki?

Orbán Viktor ezzel a szöveggel köszöntötte a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinkát:

Tényleg nagy kérdés, hogy ki mondta a fenti mondatot, de elég visszakeresni egy 2014 szeptember 8-i Népszabadság-értesülést, és máris megvan a válasz:

"A fák nem nőnek az égig, ha úgy tetszik, nem nőhetnek az égig" – a hétfői Népszabadság szerint Orbán Viktor ezt Simicska Lajosra mondta a hétvégi kötcsei polgári pikniken, ahol az övéi előtt beszélt. 

Hogy értsük Orbán mondatait, szükséges tudnunk, hogy bár mindenki a tavaly februári G-naphoz köti a miniszterelnök és Simicska Lajos összezörrenését, az valójában már jóval korábban, a 2014-es tavaszi országgyűlési választások után megtörtént, tavaly februárban csupán kijöttek a nyilvánosság elé az addig a háttérben civakodó felek. 

2014 nyarára és őszére már nyilvánvaló volt, hogy az Orbán–Simicska-viszony megromlott (ezt a cikket például 2014 augusztusában írtuk a témáról), erről nem csak a cikkünkhöz hasonló értesülések alapján értesülhetett a közvélemény, de többek között abból is erre lehetett következtetni, hogy az új fejlesztési miniszter, Seszták Miklós addigra elkezdte leépíteni az államigazgatásba és az állami cégekbe beágyazott Simicska-sleppet.

A Népszabadságban idézett Orbán-szöveg tehát arról szól, hogy Simicska Lajos informális hatalma akkorára nőtt, hogy már a választott hatalom munkáját veszélyeztette, függetlenül attól, hogy korábban a legnagyobb együttműködésben dolgoztak együtt. Orbán tehát azt jelezte, hogy Simicska nem nőhet az ő feje fölé a döntéshozatalban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jövőre elfogynak a kedvezményes áfás lakások Budapesten

Jövőre elfogynak a kedvezményes áfás lakások Budapesten

Orbán az Európai Bizottság alelnökének távozását követeli

Orbán az Európai Bizottság alelnökének távozását követeli

Varga Judit: Azonnal mondjon le az Európai Bizottság alelnöke

Varga Judit: Azonnal mondjon le az Európai Bizottság alelnöke