szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Der Spiegel szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnök tette fel a helyes kérdést tavaly júniusban a menekültválsággal kapcsolatban az uniós kormányfők tanácskozásán. Így hangzott: „Schengen vagy folyosó?”. Vagyis, alkalmazzák a schengeni szabályokat, vagy nyissanak folyosót a menekülteknek Németország felé. A német lap azt is írja ugyanakkor, hogy a magyarok gyakorlatilag kész tények elé állították az osztrákokat és a németeket, amikor az autópályán megindult embereket végül buszokkal vitték az osztrák határhoz.

A Der Spiegel szombaton megjelent számában foglalkozott az európai menekültválság 2015. augusztus 31-e és szeptember 13-e közötti eseményeivel, és azon belül Magyarországgal.

Az Egy nyár meséje című írásban kiemelték: Orbán Viktor magyar kormányfő "egy jobboldali populista", de 2015 júniusában az uniós kormányfők tanácskozásán "ő tette fel a helyes kérdést: „Schengen vagy folyosó?”.

A folyosó azt jelenti, hogy Orbán "nem tartja Magyarországon a menekülteket, holott ott léptek először az EU területére, hanem átengedi őket Németország felé – ahogyan az szeptemberben meg is történt" – tette hozzá a Der Spiegel az MTI összefoglalója szerint.

A tanácskozáson az volt az uralkodó vélemény, hogy nem szabad ilyen korridort kialakítani, mert ellentétes az uniós menekültügyi szabályokkal, a dublini előírásokkal. "Akkor viszont kerítés kell" – mondta állítólag Orbán, erre Brüsszelből azt kérték, hogy ne legyen kerítés. De "akkor mi legyen?" – számolt be a tavaly júniusi vitákról Györkös Péter jelenlegi berlini nagykövet, aki akkor az EU-hoz delegált nagykövetként dolgozott.

Magyarország nem sokkal később hozzálátott a határkerítés felállításához, hogy lezárja a balkáni útvonalat, erre megindult "a nagy roham": a kerítés elkészítése előtt kellett átérnie az érintett határszakaszon "mindenkinek, aki jönni akar" – írta a Der Spiegel.

A terjedelmes összeállításban a Magyarországon Ausztria felé gyalog menetelő menekültek németországi befogadásával kapcsolatban kiemelték: "a nagy menekült-saga" része, hogy Ausztria és Németország "az emberiesség nagy aktusaként" és szabad akaratból döntöttek úgy, hogy "véget vetnek a kínlódásnak".

Angela Merkel német és Werner Faymann osztrák kancellár nem akarta végignézni, ahogy Európa közepén, egy autópályán emberek bolyonganak és összeesnek a kimerültségtől, "elragadták Orbántól a menekülteket", hogy a kiszolgáltatott emberek ne legyenek többé "játékszerek" a magyar kormányfő kezében.

Azonban vannak kétségek ezzel a történettel kapcsolatban – írta a Der Spiegel, saját kutatásai alapján hozzátéve, hogy a magyar kormány "kész tények elé állította" az osztrák és a német kormányt azzal a bejelentéssel, hogy a menekülteket az osztrák határra szállítják buszokkal.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A kormány csendben meghosszabbította a határzárat

A kormány csendben meghosszabbította a határzárat

Bochkor Gábor elkapta a koronavírust, tünetei is vannak

Bochkor Gábor elkapta a koronavírust, tünetei is vannak

F1: Bottas nyerte az imolai időmérő edzést

F1: Bottas nyerte az imolai időmérő edzést