Pénteken a magyarországi menekültválság egyre inkább eszkalálódott: a röszkei menekülttáborból több százan törtek ki, az M1-es autópálya leállósávjában menekült családok százai indultak meg gyalog Ausztria felé, Bicskén lassan rendeződött a helyzet, de a Budapesten maradtak pedig attól rettegtek, hogy a román-magyar meccs után fociultrák törnek rájuk. Ebben a helyzetben döntött úgy a magyar kormány, hogy nem akadályozza tovább a menekültek nyugatra jutását, sőt buszokat ajánl fel, hogy Hegyeshalomig szállítsák őket.

Több napos patthelyzetet követően a magyar kormány pénteken este 9-kor jelentette be, hogy a Keleti pályaudvaron ragadt menekülteket buszokkal szállítja Hegyeshalomig, ahol az osztrák hatóságok dönthetnek arról, hogy milyen idegenrendészeti eljárásnak vetik majd alá őket.
©
Elhagyott holmik a Keleti tranzitzónában. Bár a menekültek egy része bizonytalan volt afelől, hogy megbízhatnak-e a magyar hatóságokban, és valóban Hegyeshalomra viszik-e őket, többen - részben a jelen lévő aktivisták meggyőzésére - azonnal összepakolták holmijukat, de csak a legszükségesebbeket.
©
A magyar önkéntesek nem csak a fordításban és a menekültek étellel-itallal ellátásában segítettek. A buszokhoz is felsegítették azt, aki egyedül nem volt képes oda eljutni.
©
Nem csak a Keleti pályaudvarnál táborozóknak ajánlották fel a hegyeshalmi járatot, hanem azoknak is, akik az M1-es autópályán gyalogolva péntek éjjel Zsámbékig jutottak.
©
A több napos aluljáróban alvás után a legtöbben reménykedve vágtak az utolsó útnak álmaik országa felé.
©
Voltak, akikre nem hatott a sok százmilliós menekültellenes plakátkampány. Egy Baross téri erkélyen integetve, jókívánságokat kiabálva búcsúznak a menekültektől.
©
Az afgán és szír menekültek egy szokásos pesti éjszakai járaton érezhették magukat. Igaz, ez a járat több száz kilométert tesz meg.
©
Apukája vállán alvó kisfiú a Keletinél. Nem biztos, hogy a menekültek erről értesültek, de mire hajnali 1-kor az első busz elindult Hegyeshalomra, már Németország is jelezte, hogy átengedi magához a menekülteket.
©
Rokonai emelnek fel egy magatehetlen idős férfit az egyik buszra a Keletinél.
©
Rendvédelmi különjárat.
©
Nem sokkal a buszok indulása előtt még az okozott félelmeket a Keletiben táborozókban, hogy azt hitték, a komoly erőkkel felvonuló rendőrség ellenük fordul. Holott a rendőrök az ő védelmükre érkeztek, a focihuligánok elrettentésére. Mire a buszok elindultak, a rendőrség már csak a forgalmat irányította.
©
Egyfajta kárpótlásnak is tekinthető, hogy azok a menekültek kaptak most zöld utat Ausztriába, akiket a magyar állam lényegében egész héten szívatott, hol elengedve egy-egy csoportjukat nyugatra, hol lezárva a teljes pályaudvart, hol Sopronba induló, de Bicskén rohamrendőrökkel kiürített vonatra szállítva őket.
©
Hátrahagyott játék a tranzitzónában, amely egyébként szombat reggelre újra kezdett megtelni menekültekkel. A kormány azonban lehűtötte a kedélyeket és közölte, az osztrák tranzitjárat csak egyszeri alkalom volt, több busz nem indul Hegyeshalomra.
©
Sokan rohantak, nehogy lemaradjanak a buszról. Összesen kilencven buszt indítottak el péntek éjjel.
©
Boldogok azok, akiknek jutott ülőhely. Akár egy szokásos péntek esti éjszakai járaton.
©
Szombat reggel 8 órára a buszok kétharmada már a határon volt, a buszokat négyesével kezdték beengedni a határra.
©
Vizet oszt a poszt.
©
A több hetes utazás és az egyhetes idegőrlő budapesti várakozás mindenkit kimerített.
©
Ezek a buszra szálló fiatalok valószínűleg már elhitték, hogy tényleg mehetnek Ausztriába, mert jókedvűen pózolnak a fotósoknak.
©
Ki másért csinálná végig ezt az ember, ha nem a gyerekeiért?
©
Zenei fesztiválok után marad ennyi hátrahagyott holmi a táborozók után. De micsoda különbség: ezek a sátrak azért maradtak itt, mert a menekültek családdal-gyerekkel, életüket egy hátizsákba tuszkolva igyekeztek sebtében elhagyni a tranzitzónát.
©
Alighogy a menekültek buszai szombaton reggel átértek Ausztriába, menekültek százai indultak el a debreceni táborból és Vámosszabadiból, vonattal és gyalog a nyugati határ felé.
©