szerző:
hvg.hu

Mengyi-ügy: Lázár meglepődött. Orbán Viktor az olimpia végéig kint van és lobbizik a budapesti olimpiáért. Ismét nő a GDP, de nem eléggé. Ne sunnyogjanak a pártok a népszavazás ügyében, aki a bojkottra szólít fel, kárt okoz a magyar demokráciának. Az EU-ban a bürokraták antidemokratikusak és diktatórikusak. Az MSZP a belbiztonsági káosz állapotában adta át az országot 2010-ben. Lefújják a földárveréseket, a bevétel adósságcsökkentésre megy. "A Fideszben zéró tolerancia van korrupcióügyben." Farkas Flórián iránt a sajtó és a közélet leginkább azért érdeklődik, mert cigány, sugallja Lázár. Percről percre tudósításunk következik.

"Remélem, mindenki kipihente magát, a kormány fáradhatatlanul dolgozott", mondja Kovács Zoltán, majd átadja a szót Lázár Jánosnak. Lázár megköszöni a sajtónak, hogy megszakította szabadságát. "Azt hiszem, lesz néhány ügy, amit nem tudok megúszni ma" készíti magát Lázár, és itt már a "szuperaktív képviselőkre" utal, a témát pedig a "kormányzati kékfény rovatba" sorolja.

Először augusztus 20-ról beszél, méltó ünnepet kíván mindenkinek, az olimpia miatt is - "ne csak üres, hőbörgő nacionalizmus legyen a szánkban", hanem teljesítménnyel megalapozott büszkeség - mondta a sportolói teljesítményekre (a kormányinfó alatt "élőzik" az olimpiát, az aranyat, helyezést is bemondja valaki.). Lázár gratulál az eseményre kijutott sportolóknak, és persze a győzteseknek, helyezetteknek is. A kormány elemezni fogja az eredményeket, és megnézi, hol segíthet. Mára 300 ezerre csökkent az igazolt sportolók száma a korábbi 1 millió helyett. A játékok végéig Orbán Viktor kint lesz a helyszínen - szurkol, és lobbizik a magyar olimpiai kandidálásért.

2,6%-os a második negyedéves GDP-növekedés, "észhez tért a gazdaság", mondja Lázár, ráadásul úgy, hogy az EU-s pénzek csak az év második felében jönnek. A kiskereskedelmi forgalom is nőtt 6%-kal. Varga Mihály hátradőlhet pár napra, dicsér a maga módján Lázár. Csökken az adósság is, így a finanszírozás költségei is, de a 75% még mindig magas. Gazdaságélénkítő programra szükség van, hogy a növekedés 3%-nál magasabb legyen.

Közbeszerzés: tényleg nem mindig a legolcsóbb fog nyerni az új közbeszerzési törvény értelmében, mert más szempontokat is szem előtt kell tartani (környezetvédelem, helyi források, beszállítók felhasználása stb.), az volt az EU irányelve, ezt vettük át. A magyar közbeszerzési rendszer 2-esre vizsgázott az EU 4-es skáláján (1-es a legrosszabb), vannak még hibák.

Egy év alatt 144 ezer új munkahely kelekezett, a közfoglalkoztatottakat ideszámítva már 4-5-600 ezer új álláshelyről lehet beszélni. 2016 első félévében 5,1 százalékra csökkent a munkanélkülliség. Járulékcsökkentés a közeljövőben aligha lesz: "ez a következő 1,5-2 év nehéz kérdése", a gazdasági miniszter vizsgálja. Azt elismeri, hogy a foglalkoztatás még mindig drága, és személy szerint csökkentené a járulékot.

A sertéshús áfárban érződik az áfacsökkentés. Egyes alapvető élelmiszerek melett a "szellemi táplálék", az internet áfája is csökkenni fog jövőre, sőt, Lázár szerint a választásokig a rezsicsökkentést sem lehet kizárni. Az UHT tej áfája viszont csak akkor csökkenhet, ha a termelői felvásárlási ár emelkedik.

A 2018 és 2028 közötti időszakra afféle ötéves tervként társadalmi programot hirdet a kormány. Lázár még nem tudja, kinek a vezetésével készül el ez a stratégia. "Az a kérdés, mit gondol a Fidesz Magyarország következő 10 évéről." Lázár a ma leginkább kormányzóképes pártnak nevezi a Fideszt.

A szociális ágazatot beszélték most át a kabinetekben, mit szolgáltassanak, mit fejlesszenek. A mentősöknek életpályamodellt szeretne alapítani a kormány (6-8000 embert érint ez), és növelni akarja a mentős szolgáltatás színvonalát. 2016. szeptember 1-jével 107 ezer forintos fizetésemelés jön az orvosoknál, amit jövőre egy újabb, bruttó 100 ezres emelés követ. A kórházfejlesztések is folytatódnak.

Farkas Flóriánnal is egyeztettek a romastratégiával kapcsolatban. A munkájával amúgy elégedettek, de ez nem mentesíti őt a magyarázatra szoruló ügyek alól. A híd a munka világába programmal vannak gondok, Farkast erről augusztus 24-én hallgatja meg az unió csalás elleni hivatala, az OLAF. Lázár nem érti, miért épp Farkas érdekli a pártokat, és a sajtót, "ha nem cigányemberről lenne szó", szerinte nem lenne ekkora érdeklődés.

A bevándorlásról: megkezdődött a kvótanépszavazásra való felkészülés. A kormány szervez és tájékoztat. Brüsszel emberek millióit akarja betelepíteni néhány tagállam gazdasági érdekeinek megfelelően, és az az EU-ban a többségi álláspont. Brüsszel a sikertelen népszavazás  esetén betelepítene olyanokat, aki "nem közülünk való". Lázár elítéli azokat, akik a bojkottra bátorítanak. Hosszasan beszél arról, hogy egy igazi demokrata erre nem buzdíthat, mert ez súlyos károkat okoz a demokráciának. Egyértelművé tette, hogy a kormány nem mond le akkor sem, ha érvénytelen lesz a szavazás.

A kormány azt javasolja, hogy fejezze be a földárveréseket, noha nem jött össze az MSZP-s népszavazás a kérdésben. Nem sokára be is terjesztik a törvényjavaslatot. Az eddig befolyó bevételeket (270 milliárd forint) adósságcsökkentésre fordítja a kormány.

Jön a "kékfény rovat", mondja Lázár, amikor rátér a Mengyi-ügyre. Az EU-s pénzek sorsát tekintve jelentős tisztulást ért el a kormány, csak állami kormánytisztviselők értékelhetnek pályázatokat kiszervezett cégek helyett, az értékelőket ráadásul a titkosszolgálatok is figyelik. Abban biztos, hogy Mengyi mentelmi jogát felfüggeszti az Országgyűlés. Az ügynek nem örül, a helyzetet szerinte tisztázni kell, de a politikust is megilleti az ártatlanság vélelme. Részletesebben itt írtunk erről.

A miniszterelnök az ügy kipattanásakor vizsgálatot rendelt el, a Miniszterelnökségen egyrészt a korrupciós botrányban érintett céget nézik meg, másrészt azt, hogy ebben a struktúrában képes-e valaki befolyáslni a döntéshozókat.

Nagyon érdekes megjegyzést is tett, mikor szóba került Csepreghy Nándor államtitkár szerepe az ügyben. Az egyik gyanúsított azt mondta, "Csepreghy Nándinál volt zsúron." Lázár rákérdezett erre az államtitkárnál, aki elmondta, egy utcában laknak, a gyerekek egy oviba járnak, tényleg gyerekzsúrról volt szó. "Nem volt befolyásolási kísérlet Csepreghy felé."

Azt mondta, ettől az egésztől nem megingott, hanem megerősödött a bizalma az államtitkára felé, hiszen

"volt már, hogy valaki nem válaszolt az ilyen típusú kérdésekre, de már nem is államtitkár."

De azt nem árulta el, itt kire és pontosan mire gondol.

Kérdezték Lázárt Kövér az Eörsi-ügyben kifejtett véleményéről, illetve Eörsi kormánytámogatásáról, Schiffer András magánvéleményének tükrében is. Nincs végső döntés még, mindent figyelembe vesz majd a kormány a döntéskor, mondja Lázár. A Kövér-interjúban elhangzik, hogy az ifjú fideszesek gyorsabban kopnak, mint az idősebbek. Ezt nem kommentálja. olyan fideszes miniszterről viszont nem tud, aki törvénytelenül gazdagodott volna meg.

Nem foglalkozik a kormány Rogán Antal feltaláló vénájával, Lázár úgy látja, Rogánt politikai okok miatt támadják. Rogán szomszédja, Csetényi Csaba is szóba került, akinek cége elsöprő sikerrel indul a kommunikációs tendereken. Mi a titka - tették fel a kérdést Lázárnak, mire azt mondta, "az, hogy jó, jó munkát végez." Szerinte nem előny, hanem hátrány, hogy Rogán a szomszédja.

Új érvet hozott Lázár arra, miért nem szavazhatnak majd levélben a népszavazáson a külföldön dolgozó magyarok. Szerinte cserébe megállna az a felvetés, hogy "ha van magyarországi lakcímem, de egy másik faluban vagyok, miért nem szavazhatok levélben?" Így viszont gyakorlatilag mindenkinek lehetővé kellene tenni, hogy levélben szavazhasson. Amúgy a múltkor az ötpárti egyeztetés után kiderült, a Fidesz szerint az egészen nem is lehetne már módosítani, mert már kitűzték a népszavazás időpontját, plusz a kormánypárt érve szerint a választási törvényt nemzetközi szervezetek is átnézték és "elfogadták." Lázár azt mondja, ez az egész jogi és nem politikai dilemma. Beszélt még arról is, hogy a budapesti kerületi rendszernek nincs realitása, a decentralizálók és centralizálól között patthelyzet van. Beszélt arról is, az M1-es, M5-ös és M7-es autópályák kiszélesítéséről nem mond le a kormány, csak nem EU-s pénzből valósítják majd meg.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Drogtesztet lengetett be a Mi Hazánk a politikusoknak

Drogtesztet lengetett be a Mi Hazánk a politikusoknak

Mit jelent "újfideszül" a békejobb? Mától kiderül

Mit jelent "újfideszül" a békejobb? Mától kiderül

Visszavonultak a szíriai kurdok a kialakítandó biztonsági övezetből

Visszavonultak a szíriai kurdok a kialakítandó biztonsági övezetből

Csodaszép a világ legöregebb igazgyöngye

Csodaszép a világ legöregebb igazgyöngye

Ismerős Arcok-koncertet tartanak a Bem térre tartó fáklyás felvonulás után

Ismerős Arcok-koncertet tartanak a Bem térre tartó fáklyás felvonulás után

Porszem a gépezetben: ingyenes, korlátlan fotótárolás iPhone-osoknak a Google-től?

Porszem a gépezetben: ingyenes, korlátlan fotótárolás iPhone-osoknak a Google-től?