szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Schiffer András Eörsi Mátyást azért nem jelölné egy nemzetközi szervezet főtitkárának, mert a 80-as évek végén egy volt ávós kihallgatótiszt volt a munkatársa. Eörsi korábban az nyilatkozta, csak később jött tisztába üzlettársa múltjával, és nem tudott dönteni abban, mi lenne a jó reakció. A volt ávós tiszt által írt jelentések egyértelműek: ő maga is részt vett a kínvallatásokban.

Kisebb vihart kavart, hogy Eörsi Mátyás egykori SZDSZ-es, ma DK-s, Varsóban élő politikust a kormány jelöli a Demokráciák Közössége nevű szervezet élére, ahol most is, immáron két éve dolgozik. Kövér László már az egykori SZDSZ-politikusok visszatérését vizionálja a Heti Válasznak adott interjújában, a baloldali véleményformálók egy része pedig árulónak kiáltotta ki Eörsit, amiért lepaktált a NER-rel és a kormánnyal.

Schiffer András mindezekről megemlékezik mai Facebook-posztjában. "Egyik unalmasabb és fárasztóbb károgás, mint a másik." Ő úgy látja, más baj van Eörsi jelölésével. Mégpedig az, hogy a politikus a 90-es években Bauer Miklóssal volt üzlettárs, aki pedig az 50-es években az Államvédelmi Hatóság, azaz az Ávó vizsgálótisztje volt. "Márpedig Magyarországot soha, sehol ne képviselje olyan személy, aki önként választott társául egy ávós gyilkost. Pont." Schiffer elmondja, nem volt és nem is lesz történelmi igazságtétel az 50-es évek ávós terrorja miatt, "éppen ezért, legalább annyival tartozunk a meggyilkolt, megkínzott, meghurcolt, kisemmizett honfitársaink emlékének, s azoknak is, akiknek simán „csak” a gyerekkorát rabolta el a rendszer, hogy a véreskezű pribékeknek még a kései üzlettársait sem emeljük piedesztálra."

Eörsi Mátyás, a Demokratikus Koalíció (DK) Országos Tanácsának tagja az Erőszak családon innen és túl című, az Új Köztársaságért Alapítvány és a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége európai parlamenti képviselőcsoportja konferenciáján 2016. június 3-án.
©

Eörsi Mátyás még 1999-ben a Magyar Narancsnak adott interjújában beszélt Bauerről. Azt mondta, amikor megismerte a férfit, nem tudott a múltjáról, majd megszerette, sokat köszöhetett neki szakmailag. 1987-ben alapított ügyvédi irodát Eörsi, akkor hívta meg munkatársul Bauert. Később, a Demszky Gábor által szerkesztett szamizdat Hírmondóban ismerte meg Bauer hirhedt előéletét. Ekkor rá is kérdezett üzlettársánál, hogy tényleg ő ölte-e meg Ries Istvánt szociáldemokrata igazságügy-minsztert, amit Bauer tagadott. Innen Bauer nem tudott továbblépni, "aki az ÁVH-nál magas rangú tiszt volt, az ártatlan nem lehet". Eörsinek nagy dilemmát okozott, hogy mi is lenne a helyes viselkedés. "Nem jó a lelkiismeretem, és nem hiszem, hogy attól jobb lenne, ha erőszakkal kiraknám az irodából." Később Bauer távozott Eörsi irodájából - ezt már az MNO írta meg, ahogy azt is, hogy - ellentétben azzal, amit Eörsinek állított - valóban ott volt Ries kihallgatásánál. A kínzás négy napig tartott, utána halt meg a politikus a váci rabkórházban. Az MNO cikkében Bauer jelentése is olvasható, ebben Bauer leírja, maga is bántalmazta, leköpte, megalázta Riest.

©

Szijjártó Péter utólag felelevenítette, hogy Eörsi megkereste őt, és érdeklődött, hogy jelölné-e a kormány a Demokráciák Közössége szervezet főtitkári posztjára, mert csak kormányok jelölhetnek. Szijjártó megnyugtató választ adott. Később Eörsi már úgy emlékezett, hogy Szijjártó hívta meg őt, és hogy a kinevezés-támogatás ügye nem fogja megváltoztatni viszonyát a magyar kormányhoz, úgy általában a magyar politikában elfoglalt helyét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már most nagyon nehéz FFP2-es maszkokhoz jutni

Már most nagyon nehéz FFP2-es maszkokhoz jutni

Dolly Parton dalra fakadt attól, hogy beoltják

Dolly Parton dalra fakadt attól, hogy beoltják

A Fidesz alkalmatlanságának emlékműve: a szaladó Gulyás Gergely

A Fidesz alkalmatlanságának emlékműve: a szaladó Gulyás Gergely