szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Pénteken még volt lehetősége arra a Nemzeti Választási Bizottságnak, hogy panaszt tegyen a kopaszbalhé ügyében indult nyomozás miatt, de az elnök segédletével meghunyászkodtak.

Nem tesz panaszt a Nemzeti Választási Iroda épületében február 23-án történtek után indult nyomozás megszüntetése miatt a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) - döntött a testület pénteki ülésén. Az NVB 4 igen és 3 nem szavazattal döntött, az elnök Patyi András is nemmel szavazott. 

Ahogyan írtuk, a bizottságnak most lett volna lehetősége arra, hogy legalább egy jelképes lépést tegyen afelé, hogy kiderüljön, ki és mi állt a választási irodánál felsorakozott kopaszok akciója mögött, ettől azonban most megfutamodtak. Az ominózus reggelen a szocialisták parlamenti képviselője, Nyakó István szeretett volna népszavazási kezdeményezést leadni a Nemzeti Választási Irodában, ebben azonban egy kopasz férfiakból álló társaság megakadályozta. Jogvédők szerint ez bűncselekmény gyanúját veti fel. A helyszínen azonban senkit nem igazoltatott a rendőrség, nemrég pedig azzal zárták le a feljelentés nyomán megindított nyomozást, hogy nem történt bűncselekmény.

A vitában Fábián Adrián, az Országgyűlés által választott tag, valamint Borbély Andrea, a Jobbik és Bodolai László, az LMP delegáltja érvelt a panasz mellett, arra hivatkozva, hogy az ügyben az egyetlen mérlegelendő szempont, hogy "a kopasz csoport" tevékenysége megvalósította-e a bűncselekményt, és nem kell figyelembe venni, hogy Nyakó István be tudta-e adni a kezdeményezését, vagy hogy bűnpártolással vádolta meg a bizottságot. 

A bizottsági elnök Patyi András három másik taggal (Tóta Áronné, Rádi Péter választott tagok, valamint Sárhegyi Zoltán, a Fidesz delegáltja) egy platformra helyezkedve arra jutottak, hogy ami történt, a választási eljárás alapelveibe ütközik, és mint ilyen, elítélendő, de attól még nem bűncselekmény.

Még az is elhangzott hivatkozásként, hogy egy panasszal azt ismernék el, hogy a rendőrség nem jól döntött, amikor megszüntette a bizottsággal szemben a hivatali visszaélés és bűnpártolás miatti nyomozást. Annak ellenére jutottak erre, hogy a bizottság egyik korábbi, saját határozata konkrétan kimondta: „egyértelműen visszaélésszerű” joggyakorlás történt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„Klímaapokalipszis” miatt nem vállalnak gyereket

„Klímaapokalipszis” miatt nem vállalnak gyereket

Ön is kipróbálhatja a Google szörnykészítőjét

Ön is kipróbálhatja a Google szörnykészítőjét

Tűzgömbbé vált Grosjean autója a Bahreini Nagydíj rajtja után – videó

Tűzgömbbé vált Grosjean autója a Bahreini Nagydíj rajtja után – videó