Tetszett a cikk?

Bár az éjszaka lassan indult 10 éve, furcsa véget vett: tudósítók szeme láttára vertek meg embereket a rendőrök. A korábbi összecsapásokban nagyon sok rendőr is megsérült, 20-ára megerősítették a felszerelésüket.

10 évvel ezelőtt ezen a napon a Kossuth téri tüntetők elkezdtek a hosszú távú kintlétre berendezkedni: sátrakat vertek fel a Parlament előtt, megérkezett a gulyáságyú is. Hivatalosabb formát öltöttek, a tüntetések vezetését a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 nevű társaság vette át, az egyik vezetője előző nap lépett ki a Jobbikból. Nemzeti Kerekasztalt megalakításáról is beszéltek, és arról, népfelkelés zajlik Magyarországon. Jogilag nem zajlott. Reggel még hatvanan voltak, estére 15 ezres tömeg gyűlt össze a téren, ekkor már két zaklatott napon volt túl Budapest.

Az igazságügyi miniszter azzal kalkulált, hogy az erőszakos cselekmények még napokig tarthatnak, és egy rádióműsorban belengette a kijárási tilalom elrendelését. Ezt a miniszterelnök szóvivője később élesen cáfolta. Gyurcsány Ferenc pedig azt mondta, „Budapesten és Magyarországon rend van.” A miniszterelnök egy órát tárgyalt a köztársasági elnökkel is ezen a napon. Sólyom László két nappal korábban az őszödi beszéd kiváltotta morális válságról beszélt, egy nappal korábban pedig arról, hogy a tévészékház ostrománál köztörvényes bűncselekményt követtek el a rendőrökre támadók.

©

A Fidesz konzekvensen követelte Gyurcsány lemondását, Áder János, a Parlament fideszes alelnöke szerint a morális válság politikai válsággá alakult. Orbán Viktor Fidesz-elnök előrehozott választásokat akart, ha az önkormányzati választásokat elveszti az MSZP.

A nap vicce: aznapra derült ki, hogy Rudi Zoltán MTV-elnök irodájában bealudt egy tüntető, miután betörtek a tévészékházba, a biztonsági erők találták meg. Megitták a tévéelnök whiskeyét és elvitték a laptopját is. Olyan hírek is lábra keltek, hogy a zavargások óta a baseballütőket felvásárolták a sportboltokban, bár mondjuk tüntetőknél nemigen láthattunk baseballütőket.

Megerősítették a rendőrséget

A szeptember 19-ről 20-ra forduló hajnalban hatékonyabb volt a rendőrség, mint a tévészékháznál (a lovasrohamról és könnygázfelhőről úszó Rákóczi útról itt írtunk), Gergényi Péter fővárosi rendőrfőkapitány szerint azért, mert már felkészültek az utcai harcokra, továbbra is vezényelnek vidékről rendőröket a fővárosba. Az összecsapásban megint több rendőr is megsérült, csaknem 140 embert őrizetbe vagy állítottak elő.

A rendőrök golyóálló mellényt kaptak – az jó a kövek ellen – és megerősített, egész testet védő plexipajzsot is.

A szeptember 20-i éjszaka már egész békés volt, egészen éjfélig, addig a tudósítások szerint elszórtan bukkantak fel itt-ott tüntetők a városban. A „buli” éjfélkor kezdődött, az Oktogon-Nyugati-Andrássy tengelyen zajlott főként. A tüntetők kisebb csoportokba tömörültek. Volt, ahol a rendőrök 10x-es túlsúlyban voltak, máshol 100 tüntetőre jutott 100 rendőr. A korábbi napokhoz hasonló összecsapások nem voltak.

Kivert fogak, hasbalövés

Egy-két helyen könnygázgránátot is bevetettek a rendőrök – már arra is azzal válaszoltak, ha feléjük dobtak egy üveget –, az Index akkori beszámolója szerint egy tüntetőt a rohamrendőrök konkrétan hasba lőttek a gránáttal. Ez nem minden: a lap szerint az Akácfa utcában alaposan megvertek 6-8, első látásra nem randalírozónak kinéző fiatalt a rendőrök, az egyiknek kiverték három fogát, máshol egy 14 éves fiút tuszkoltak a rabszállítóba hátrakötözött kézzel, hiába rohant utánuk két nő, hogy a fiú a házban lakik. Két fiatal mókából verekedést imitált az Astoriánál, ezt két társuk nézte. Az arra járó rendőrségi kisbuszból kipattantak a rendőrök, és gumibottal megverték mind a négyüket, majd elszállították őket is.

Aznap éjjel 16 embert vittek kórházba, három ember állapota volt súlyos. Ketten súlyosabb fej-, egy ember hassérüléssel került be, a főorvos szerint ezek a sérülések vélhetően a rendőrök által kilőtt könnygázgránáttól származnak.

Folytatjuk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már 1,2 milliárd forintot szórt el a kormány vallási könnyűzenére

Már 1,2 milliárd forintot szórt el a kormány vallási könnyűzenére

Káoszba fulladt az állami informatikusképzés felvételije

Káoszba fulladt az állami informatikusképzés felvételije

Tények és tévhitek a dohányzás körül

Tények és tévhitek a dohányzás körül