szerző:
hvg.hu

A 2006. szeptember 18-án éjjel zajlott tévészékházostrom másnapján sem csillapodtak a kedélyek. A tíz évvel ezelőtti kedd éjjel megint zavargásokba fordultak a tüntetések, de már a rendőrök is hajigálták a köveket. Gyurcsány Ferenc még mindig nem kért bocsánatot, megszólalt Orbán Viktor is. Sorozatunk az őszödi beszéd tíz évvel ezelőtti kiszivárgása utáni történéseket dolgozza fel.

A feldúlt Szabadság téri tévészékházból 2006. szeptember 19-én hajnalban negyed 5-re szorították ki a randalírozókat, az épületben 100 milliós kár keletkezett, az összecsapásokban több mint 125 ember megsérült, közülük több mint 100 rendőr volt, egyikük életveszélyes koponyasérüléssel került kórházba, de jellemzően zúzódás, vérzés, törés volt a leggyakoribb sérülés. (Az eseményekről részletesen írtunk sorozatunk első részében, a tévészékháznál történtek képeit pedig itt nézheti meg.)

Még mindenki a magyarázatot kereste arra, hogy hogyan történhetett meg mindez. Gergényi Péter, Budapest akkori rendőrfőkapitánya arról beszélt, a jelzések alapján 30, és nem 300 tüntetőre készültek, ezért tartott sokáig, míg összeszedték a "csapatot". (A Szabadság téren éjjel 3-4000 ezer ember lehetett, a pár százas létszám a kemény mag volt.) A Magyar Helsinki Bizottság jogvédő szervezet azt mondta, a kivezényelt rendőröket cserbenhagyták a vezetőik.

Gyurcsány még mindig nem kért bocsánatot

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök 19-én este még mindig azt bizonygatta, úgy érzi, nem vesztette el az emberek bizalmát. Egy másik interjúban pedig elkente a felelősségvállalást, arról beszélt, elismeri, hogy részese annak a politikai elitnek, mely az elmúlt 10 évben képtelen volt egyenesen beszélni. Napközben arról beszélt, ez nem forradalom, hanem a harmadik Magyar Köztársaság történetének "leghosszabb és legsötétebb" éjszakája volt a székházostrom.

Rendőrautó oltása a belvárosban
©

Sólyom László köztársasági elnök, aki szeptember 18-án még azt mondta, hogy a miniszterelnök kikerült beszéde morális válságba sodorta az országot, a székházostromot követően egyértelművé tette, hogy köztörvényes bűncselekmény történt a Szabadság téren.

Gyurcsány Ferencnek amúgy három percre eszébe jutott a lemondás gondolata is, de aztán azt érezte helyesnek, hogy a posztján marad. Vele szemben Petrétei József igazságügyi miniszter felajánlotta lemondását, azonban ezt a miniszterelnök nem fogadta el.

Az akkori ingerküszöbre jellemző, hogy felrótta, hogy Wittner Mária fideszes képviselő is felszólalt a Kossuth téren.

Megszólalt Orbán is

A Fidesz elnöke 19-én szólalt meg az őszödi beszéd ügyében, de aznap többször is. Orbán Viktor azt mondta, "október elsején nemcsak önkormányzati választás, hanem népszavazás is lesz, "ha elutasítják a kormány politikáját, az MSZP-nek menesztenie kell a miniszterelnököt. Orbán szerint ezután szakértői kormány kell. Gyurcsányt beteges hazudozónak titulálta, később pedig arról beszélt, az erőszakot elítéli, de a miniszterelnök magatartása miatt érthető az utcára vonult emberek lelkiállapota. Azt mondta, "az emberek ne húzódjanak meg házaikban, hanem védjék meg az értékeiket".

Ötpárti nyilatkozat árnyékában egymásra mutogattak

A parlament az aznapra tervezett vitanapok helyett végül egy gyors szavazással letudta az ülést: elfogadtak egy, az erőszakot elítélő ötpárti nyilatkozatot. Közben az ellenzék Gyurcsány Ferencet hibáztatta mindazért, ami éjjel történt, Kuncze Gábor SZDSZ-elnök viszont a Fidesznek ment neki: szerinte Orbán eszelősen akarja a hatalmat, ennek rendel alá mindent. A politikus szerint a Fidesz vitte évekkel ezelőtt utcára az embereket, ez az egyik oka annak, ami a Szabadság téren történt.

Ismét zavargásba fordul az este

A székházostrom utáni délelőtt békésnek tűnt, a Kossuth téren egész nap jelen voltak demonstrálók, akik a Parlamentbe érkező képviselőket szidalmazták. A pártucatnyi tömeg késő estére 10 ezresre duzzadt, az Index akkor azt írta, a tüntetést gőzerővel szervezi a Toroczkai László vezette Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom.

A balhé most az MSZP akkori székházánál, a Köztársaság téren, illetve a Rákóczi úton volt, ahová nagyjából 500 ember vonult át a Kossuth térről. A Nagykörúton mentek, volt, aki az autók tetején kelt át, provokálva az autósokat is. A rendőrök elkezdték a több száz (a tudósítások alapján már csak 2-300) fős tömeg kiszorítását éjfél körül, a "harc" a Rákóczi úton folytatódott, amely az éjszaka folyamán többször könnygázban úszott, a rendőrség lovasrendőröket is bevetett.

Több tudósító beszámolója szerint már nemcsak a rendőröket dobálták kővel, maguk is visszadobták azt a tüntetőkre, a gumibot is eljárt. A felvételeken látszik, hogyan léptek fel egyes tüntetők ellen.

Egy tudósításban azt állították, hogy a rendőrök a Köztársaság térnél a levegőbe lőttek, a BRFK szóvivője viszont azt mondta, lőfegyvert nem használhatnak a rendőrök a tömegoszlatásnál. A Hír Tv pedig azt mondta, hogy a rendőrök fejmagasságban lövik a könnygázgránátokat. A helyszíni tudósítók szerint egy tüntetőt nagyon megvertek a rendőrök, a lovasrendőrök pedig az autók rongálóira is lesújtottak. Érezhető volt, hogy a rendőrség nem hagyja magát olyan helyzetbe hozni, mint előző este, sokak szerint a sérült kollégáik miatti revansvágy is dolgozott bennük.

Tüntetők a körúton
©

Miközben a rendőrök az Astoria felé szorították a tüntetőket, azok válaszul petárdákat is dobáltak rájuk, illetve hátrálás közben betörték egy éjszakai busz üvegeit. Az éjjel egyébként szétbontották az MDF Blaha Lujza téri installációját is, amely valamiféle újrafelhasználást népszerűsített, a rengeteg zöld üveggel a rendőröket hajigálták.

Aznap este a Magyar Rádió épületénél is megjelentek tüntetők, azt az épületet is elkordonozták. Több vidéki városban is követelték Gyurcsány lemondását.

A zavargások második etapja hajnal fél 4-re ért véget, az összecsapásokban több mint 50 ember sérült meg – tüntetők és rendőrök vegyesen –, közülük többen súlyosan. A rendőrség előző éjjel nagyjából 30, most 25 embert vett őrizetbe.

Az éjjeli eseményeket Gyurcsány a fővárosi eseményeket figyelemmel kísérő irányítóközpontban figyelte.

 

"Kurva ország" - 10 éve szivárgott ki az őszödi beszéd

Lángoló tévészékház, durva összecsapások tüntetők és rendőrök között, lelkesen "forradalmat" emlegető újságíró - 10 éve szivárgott ki Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde, és ez szó szerint lángba borította az országot. Cikksorozatunkban naponta felidézzük az akkor történteket. Első rész.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!