Más helyszíneket javasol több tervezett olimpiai helyszínnek egy Tarlós István és helyettese, Szeneczey Balázs által jegyzett javaslat, amelyet a jövő héten fogadhat el a Fővárosi Közgyűlés.

Módosulna például a mountain bike-versenyek helyszíne, azokat a Testvérhegy helyett a Hármashatár-hegyen rendeznék meg. Az ökölvívótornát a Hungexpo helyett az Óbudai-szigetre vinnék, s a környéken épülne fel a pályakerékpár-versenyeknek helyet adó velodrom is. Az evezősversenyek Szeged helyett az Olimpiai park területén lennének.

Az új javaslat szerint Székesfehérvár kikerülne az olimpiai helyszínek sorából, így vidéken csak Szegeden (kajak-kenu), Debrecenben (kosár- és röplabda) és Győrben (kézi- és kosárlabda) tartanának sporteseményeket.

A Világgazdaság azt írja, hogy Budapesten a Csepel-sziget bejárata előtt épülne fel az 50 ezres atlétikai stadion, és az olimpiai falu is ezen a környéken lehet. Annak közvetlen közelében építenék fel a Budapest Teniszközpontot, valamint a 12 500 férőhelyes Olimpiai Arénát.

A másik fontos központ a 68 ezer férőhelyes új Puskás Ferenc Stadion és környéke lenne, de bevinnék az eseményeket a Papp László Sportarénába – amely a nyitó- és záróünnepségnek is otthont adna –, valamint a SYMA rendezvényközpontba is, ahol egy új tízezer fős csarnok készülhet.

Újdonság az is, hogy a Bozsik Stadionban is tartanának labdarúgó-mérkőzéseket – a Puskás és a Groupama Aréna mellett.

A vízilabdatornát – folytatja a VG – a Hajós Alfréd uszodában bonyolítanák, de a döntőket az új terv a Dagályba tenné át. A Városligetben 12 ezres strandröplabda-központot építenének fel, szintén úgy, hogy az olimpia után lebontanák. A Népligetben egy új aréna, valamint egy tízezres gyeplabdaközpont lehet.

Változna a korábbi elképzelésekhez képest a sajtóközpont tervezett helyszíne is. Eredetileg négy médiafalu lett volna a városban, de a szálláslehetőségek további vizsgálata alapján hármat elegendőnek tartanak. A Gubacsi úti médiafalu nem épülne meg, a sajtó- és közvetítőközpontot pedig a Hungexpo területén alakítanák ki, mondván: a csarnokok az olimpia után rendezvény- és konferenciapavilonokként hasznosíthatók.

A javasolt módosítások a nemzetközi sportszövetségekkel való egyeztetés után születtek, és az indoklás szerint gazdaságosabbá tehetik a játékok megrendezését. Ez még mindig nem a végleges terv, az még a pályázat harmadik szakaszában a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal és a sportszövetségekkel történő további egyeztetés nyomán is változhat. A végleges dokumentumot előreláthatóan 2017 januárjában mutatják be a Fővárosi Közgyűlésnek.

A testület január 27-én fogadta el a helyszínkiválasztási javaslatot. A tervezett olimpiai helyszín két térségből és ezeken belül hét klaszterből áll. A Duna térség az Olimpiai park (a Kvassay-zsilip térsége), a Margitsziget és az Óbudai-sziget klaszterből áll. Az úgynevezett városfejlesztési térséget pedig a Hősök tere, a Puskás, a Vásárközpont és a Népliget nevű klaszter alkotja.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ez lehet a Samsung Galaxy S10 titkos fegyvere

Ez lehet a Samsung Galaxy S10 titkos fegyvere

Kaszinó, média, vendéglátás, egyebek: Mi lesz Andy Vajna céges örökségével?

Kaszinó, média, vendéglátás, egyebek: Mi lesz Andy Vajna céges örökségével?

David Attenborough: A következő pár év a következő pár ezer évet is meghatározhatja

David Attenborough: A következő pár év a következő pár ezer évet is meghatározhatja

Ilyen időjárás-jelentést látott már? A magyar tévékben is igazán bevezethetnék

Ilyen időjárás-jelentést látott már? A magyar tévékben is igazán bevezethetnék

Jó hír: „ki lehet mosni” a szennyvízből a mikroműanyagot

Jó hír: „ki lehet mosni” a szennyvízből a mikroműanyagot

Lesújtó képet mutat Magyarországról a Bloomberg innovációs listája

Lesújtó képet mutat Magyarországról a Bloomberg innovációs listája